The Founder – Ο Ιδρυτής μιας Αυτοκρατορίας

Παραγωγή: ΗΠΑ - 2016 

Διάρκεια: 115 λεπτά 

Βαθμολογία: * * 1/2 

Είδος: Βιογραφικό Δράμα 

Σκηνοθεσία: John Lee Hancock

Πρωταγωνιστούν: Michael Keaton, Laura Dern, Nick Offerman, John Carroll Lynch, Patrick Wilson, Linda Cardellini, B.J. Novak, Justin Randell Brooke, Kate Kneeland.

Υπόθεση: Βρισκόμαστε στη δεκαετία του 50. Ο Ray Kroc (Michael Keaton), είναι ένας φιλόδοξος πλασιέ μίξερ από το Illinois. Από μια τηλεφωνική σύμπτωση αποφασίζει να ταξιδέψει μέχρι τη Νότια Καλιφόρνια για να γνωρίσει τους αδελφούς Mac και Dick McDonald, που είχαν ανοίξει ένα εστιατόριο με εξειδίκευση στα burger, στο Σαν Μπερναντίνο. Ο Kroc εντυπωσιάζεται από το πρωτοποριακό και ταχύτατο σύστημα παρασκευής φαγητού που είχαν αναπτύξει τα δύο αδέρφια και βλέποντας στο μέλλον, τους προτείνει συνεργασία για την εκκίνηση ενός franchise. Πολύ σύντομα, η επιτυχία του εγχειρήματος οδηγεί τον ριψοκίνδυνο Kroc να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, παραγκωνίζοντας τα αδέρφια McDonald και δημιουργώντας μια αυτοκρατορία δισεκατομμυρίων.

13 χρόνια μετά το υποψήφιο για Oscar ντοκιμαντέρ του Μόργκαν Σπέρλοκ «Super Size Me» που κάθιζε στο διατροφικό σκαμνί την διασημότερη αλυσίδα fast food της Υφηλίου, το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού τρέφεται σε καθημερινή βάση με Mc Menus. Τελικά ίσως η δύναμη της συνήθειας να είναι πολύ μεγαλύτερη από τη δύναμη της εικόνας. Ήττααα!

Έρχεται λοιπόν μια μεγάλη παραγωγή να μας διηγηθεί την ιστορία πίσω από τον μεγαλύτερο αμερικάνικο διατροφικό θρύλο, με το πιο αναγνωρίσιμο παγκοσμίως σήμα μετά την Coca Cola.

Και ιδού λοιπόν ο υπεύθυνος (ή κατά άλλους ο ένοχος) για την ίδρυση και την επέκταση της fast food αυτοκρατορίας με τις χρυσές αψίδες στο λογότυπο. Ο κύριος Ray Kroc από το Midwest, ένας απλός πλασιέ με το χάρισμα να βλέπει μακριά και με απόλυτη πίστη στο American dream, μετατρέπεται στη διάρκεια της ταινίας σε αδίστακτο άρπαγα ιδεών και ανθρώπων, με μάτια να σχηματίζουν το σήμα του δολαρίου. Γιατί οι αυτοκρατορίες δεν χτίζονται με όραμα αλλά με αίμα (των άλλων)!

Ποια καλύτερη ερμηνευτική επιλογή από τον Μάικλ Κίτον για το ρόλο! Ένας χαρακτήρας που απαιτεί όλη την τρέλα στο μάτι, το αεικίνητο του σώματος και τα ερμηνευτικά τρικ του σπουδαίου Αμερικανού ηθοποιού. Ο οποίος εδώ δίνει τον καλύτερο ημίτρελο εαυτό του! Σε ποιο σημείο της διαδρομής χάθηκε λοιπόν η υποψηφιότητα Oscar, οέο; Μα εκεί που χάθηκε και η υποψηφιότητα του σεναριογράφου Ρόμπερτ Ζίγκελ. Στην αναποφασιστικότητα του σκηνοθέτη Τζον Λι Χάνκοκ (Saving Mr.Banks) που προσπαθεί να πατήσει σε δύο βάρκες όσον αφορά την ιδεολογική και κριτική θεώρηση του φαινομένου McDonald’s ως χαρακτηριστικού εκπρόσωπου του Made in USA επιθετικού μοντέλου καπιταλισμού. Από τη μια θαυμάζει τη δύναμη και την αποφασιστικότητα του Kroc και από την άλλη δεν αποκρύπτει την αρπακτική του φύση και το ανήθικο πολλών ενεργειών του. Αποτέλεσμα είναι μια άνιση, διφορούμενη ταινία που «κρεμάει» την προσπάθεια του πρωταγωνιστή για ένα ολοκληρωμένο πορτραίτο και χάνει την απλόχερη ευκαιρία της σάτιρας της διαχρονικής απληστίας.

Πόσο διαφορετικό θα ήταν το αποτέλεσμα αν αναλάμβαναν τελικά τη δουλειά οι Κοέν που δήλωσαν ότι τους άρεσε το σενάριο αλλά είχαν ήδη αναλάβει το Hail Caesar. Πόσο καλύτερα θα αξιοποιούνταν οι αξιολάτρευτα ιδιόρρυθμοι και τελικά παρεξηγημένοι από την Ιστορία αδελφοί McDonald που είδαν το δικό τους Αμερικάνικο όνειρο να παραφουσκώνει και να κακοφορμίζει χωρίς να μπορούν να επέμβουν! Τι τύχη εξάλλου θα είχε μια αυτοκρατορία με το όνομα Kroc’s; Σε άλλους τομείς βέβαια (δεύτεροι ρόλοι, ανασύσταση εποχής, κοστούμια, το σκορ του Carter Burwell κλπ.) η ταινία τα πάει καλύτερα. Τι επιτυχία όμως να έχει σε μια χώρα όπου τα περισσότερα McDonald’s έχουν τελικά κατεβάσει ρολλά, μη αντέχοντας τον ντόπιο ανταγωνισμό; 

Διανομή: Spentzos Films

Στις αίθουσες από 23.02.17