Logan - Λόγκαν

Παραγωγή: ΗΠΑ - 2017 

Διάρκεια: 137 λεπτά 

Βαθμολογία: * * * 

Είδος: Περιπέτεια Φαντασίας 

Σκηνοθεσία: James Mangold

Πρωταγωνιστούν: Hugh Jackman, Patrick Stewart, Dafne Keen, Boyd Holbrook, Stephen Merchant, Elizabeth Rodriguez, Richard E. Grant, Eriq La Salle, Elise Neal, Quincy Fouse.

Υπόθεση: 2029. Σχεδόν όλοι οι μεταλλαγμένοι έχουν εξαλειφθεί από προσώπου γης. Ένας σχεδόν αλκοολικός Logan, εμφανώς καταπονημένος από τα γηρατειά που τελικά κατάφεραν να τον κατακτήσουν, βγάζει τα προς το ζην σαν επαγγελματίας οδηγός λιμουζίνας κάπου στο Τέξας ενώ παράλληλα φροντίζει για τον υπέργηρο και άρρωστο Καθηγητή Xavier με τη βοήθεια του μεταλλαγμένου Caliban. Οι τρεις τους ζουν με μυστικότητα στο Μεξικό, από την άλλη πλευρά των συνόρων, σε ένα εγκαταλειμμένο εργοτάξιο. Ο κόσμος όμως τους ανακαλύπτει ξανά, όταν εμφανίζεται μία μυστηριώδης Μεξικανή που ζητάει από τον Logan να μεταφέρει ένα κοριτσάκι στη Ντακότα, φυγαδεύοντάς το από τον εγκληματικό Ντόναλντ Πιρς. Ο Logan θα αναγκαστεί από τις περιστάσεις να ξαναβγάλει τα… νύχια του προκειμένου να αντιμετωπίσει σκοτεινές δυνάμεις και ιστορίες από το παρελθόν του και να ολοκληρώσει μια αποστολή που θα εκπληρώσει το πεπρωμένο του.

Η 3η ταινία από το σύμπαν των X-Men με κεντρικό ήρωα τον ακατανίκητο Wolverine είναι και αυτή που βάζει μια άνω τελεία στη σειρά, ολοκληρώνοντας μια σειρά από πλοκές και ιστορίες από άλλες ταινίες και προβάλλοντας στο απώτερο μέλλον μια πιθανή και καθόλου ευχάριστη εξέλιξη όσον αφορά αξίες όπως ελευθερία, συνύπαρξη, αποδοχή της διαφορετικότητας και αισιοδοξία για το μέλλον. Το σκοτάδι πάντα παραμονεύει και η πρόσφατη ιστορία της ανθρωπότητας είναι ο καλύτερος μάρτυρας αλλά και η μεγαλύτερη επιρροή για τον δημιουργό τόσο του Wolverine όσο και αυτού του Logan, James Mangold.

Τα καλά νέα: Η ελεγειακή μεγαλοπρέπεια της εικόνας και οι επιρροές από κλασσικά Χόλιγουντ γουέστερν μέχρι τον μετααποκαλυπτικό κόσμο του Mad Max. Μακριά από την αισθητική των κόμικς ο James Mangold βαδίζει στα χνάρια των μεγάλων του κλασσικού σινεμά δράσης όπως ο George Stevens του Shane (το φινάλε του οποίου τσιτάρει η ταινία παραλληλίζοντας Shane και Logan) ή ο Clint Eastwood με τις σκληρές περιπέτειες των 70s, δίνοντας ένα μελαγχολικό τόνο τέλους εποχής σε ένα αγαπημένο φιλμικό σύμπαν.

Τα κακά νέα: Η υπερβολική διάρκεια και η άχρηστη επανάληψη μοτίβων καταδίωξης που κάνουν την ίντριγκα να σκοντάφτει και να κοντοστέκεται αμήχανα. Η κατά περιόδους εξεζητημένη σοβαρότητα της πλοκής μέχρι του σημείου να βουλιάζει σε βαρύγδουπα κλισέ.

Κρίμα γιατί μια μεγαλύτερη αφηγηματική και αισθητική ισορροπία θα έδινε ίσως το αριστούργημα των X-Men. Και έτσι όμως η ταινία παρακολουθείται με ενδιαφέρον, ιδιαίτερα από το κοινό της σειράς που λατρεύει τον Χιου Τζάκμαν. Εννοείται ότι, μα καλό μα κακό μα ατελές, είναι ένα φιλμ που δεν πρέπει να χάσει κανένας απολύτως φανατικός της σειράς.    

Διανομή: Odeon

Στις αίθουσες από 02.03.17