El Greco–Προσωπογραφίες

Παραγωγή: Ελλάδα - 2016 

Διάρκεια: 82 λεπτά 

Βαθμολογία: * * 1/2 

Είδος: Ντοκιμαντέρ

Σκηνοθεσία: Λευτέρης Χαρωνίτης

Υπόθεση: Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος (1541-1613), ένας από τους μεγαλύτερους ζωγράφους όλων των εποχών, υπήρξε η μεγαλύτερη πνευματική προσωπικότητα του αναγεννησιακού ελληνισμού και μια από τις πιο σημαντικές πηγές έμπνευσης της σύγχρονης ζωγραφικής. Ο μεγάλος Κρητικός που, ενώ υπέγραφε τα έργα του πάντα στα ελληνικά, έμεινε στην ιστορία με το ισπανικό άρθρο EL και το ιταλικό GRECO: EL GRECO, Ο ΕΛΛΗΝΑΣ.

Το «EL GRECO-ΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑΦΙΕΣ» είναι η ένατη ταινία του Λευτέρη Χαρωνίτη, ο οποίος εδώ και τριάντα χρόνια ασχολείται με την έρευνα της ζωής και του έργου του Μεγάλου Κρητικού, ένα έργο το οποίο όπως λέει ο ίδιος δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Η ταινία, αποτέλεσμα πολύχρονης έρευνας σε αρχεία, μουσεία, πινακοθήκες, γκαλερί και ιδιωτικές συλλογές σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Αγγλία και ΗΠΑ, είναι μια προσέγγιση μέσα από νέες πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του ζωγράφου και ειδικότερα μέσα από τις προσωπογραφίες του.

Σύμφωνα με τον καθηγητή της  ιστορίας  της τέχνης, Νίκο Χατζηνικολάου «…Ο Γκρέκο διαμορφώνει μια προσωπική σχολή στην τέχνη του πορτραίτου … Κατά την τελευταία μάλιστα δεκαετία της ζωής του είναι μια συνεχής εξέλιξη, εμβάθυνση και ελευθερία». Ο Λευτέρης Χαρωνίτης αναφέρει: «Ο Δομήνικος έχει μεγάλο ενδιαφέρον ως ζωγράφος αλλά και ως προσωπικότητα. Πέρα από το γεγονός ότι δίνει υπόσταση στον μέχρι τότε ''χειρώνακτα'' καλλιτέχνη, με το ιδιαίτερο έργο του ο Θεοτοκόπουλος χαράσσει νέους αισθητικούς δρόμους ενώ με το πνεύμα του που αναδεικνύεται από τα γραπτά του στα περιθώρια των βιβλίων του παίρνει  θέση σε πολλά ζητήματα που απασχολούσαν τον κοινωνικό βίο της εποχής του».

Πανεπιστημιακού επιπέδου φιλμικό σύγγραμμα, αυτό το εξαιρετικά ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ προσεγγίζει από μια ιδιαίτερη, πολύ μελετημένη, σκοπιά το έργο του ζωγράφου και καταφέρνει να δώσει ένα ολοκληρωμένο και χρήσιμο από Ακαδημαϊκή άποψη πορτραίτο του αναγεννησιακού Ευρωπαϊκού Νότου. Θα ενθουσιάσει τους φίλους και μελετητές της κλασσικής ζωγραφικής με τους παραλληλισμούς των έργων του Ελ Γκρέκο με έργα μεγάλων σύγχρονων ζωγράφων όχι όμως και τους σινεφίλ, αφού δεν πρωτοτυπεί ούτε αφηγηματικά ούτε αισθητικά, μη ξεφεύγοντας από το τηλεοπτικό τοπίο για το οποίο κυρίως προορίζεται. Ωστόσο, με βάση την αγάπη που είναι φανερό ότι επενδύθηκε στην επιστημονική έρευνα για το θέμα, θεωρώ ότι είναι μια ταινία-ιδανικό companion piece τόσο για σχολές καλών τεχνών όσο και για σχετικές πινακοθήκες και μουσεία, στα πωλητήρια των οποίων θα πρέπει να βρει περίοπτη θέση. Αν μη τι άλλο, από εδώ μαθαίνεις πολλά και χρήσιμα πράγματα για τον ζωγράφο και την εποχή του, μακριά από υπερφίαλες και ατελείς μυθοπλασίες.  

Διανομή: New Star

Στις αίθουσες από 02.03.17

Λοιποί συντελεστές

Παραγωγή-σενάριο-έρευνα-κείμενα: ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΧΑΡΩΝΙΤΗΣ

Αφήγηση: ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ-ΑΝΝΑ ΧΑΤΖΗΧΡΗΣΤΟΥ

Μοντάζ-καλλιτεχνική επιμέλεια: ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΑΛΑΝΑΚΗΣ

Μουσική: έργα των ORLANTE DE LASSUS,DIEGO ORTIZ,FRANKISKOS LEONTARITIS-PALESTRINA

Φωτογραφία: ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΑΤΟΣ

Διεύθυνση παραγωγής: ΚΑΤΙΑ ΚΑΠΠΑΤΟΥ

Συμμετοχή στην παραγωγή: Ε.Κ.Κ.-Ε.Ρ.Τ.Α.Ε.-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ

Υποστήριξη: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΕΙΣΑΡΧΩΝ