Hymyilevä mies - Η πιο ευτυχισμένη μέρα στη ζωή του Όλλι Μάκι

Παραγωγή: Φινλανδία/Σουηδία/Γερμανία - 2016 

Διάρκεια: 92 λεπτά 

Είδος: Ρομαντικό Δράμα 

Βαθμολογία: * * 1/2 

Σκηνοθεσία: Juho Kuosmanen    

Πρωταγωνιστούν: Jarkko Lahti, Oona Airola, Eero Milonoff, Joonas Saartamo, Pia Andersson, Joanna Haartti και ο ίδιος ο Olli Mäki. 

Υπόθεση: Στις 17 Αυγούστου 1962, ένας φτωχός φούρναρης και ερασιτέχνης πυγμάχος, ο  Όλλι Μάκι από την Κοκόλα της Φινλανδίας, πρόκειται να αντιμετωπίσει τον Αμερικανό παγκόσμιο πρωταθλητή για τον τίτλο του Πρωταθλητή Κόσμου στην κατηγορία φτερού. Ο δρόμος για την επιτυχία τον φέρνει από την ήσυχη επαρχία μέχρι την πρωτεύουσα Ελσίνκι και όλες οι προοπτικές μοιάζουν θετικές. Το μόνο που χρειάζεται είναι να χάσει βάρος και να συγκεντρωθεί στην προπόνηση. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα: ο Όλλι έχει ερωτευτεί την όμορφη συχωριανή του Ράιγια! 

Μια αληθινή ιστορία, πολύ γνωστή στο φινλανδικό κοινό, που έχει αφήσει εποχή για τον αθώο ρομαντισμό της. αποτέλεσε το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Γιούχο Κουοσμάνεν, που του χάρισε το μεγάλο βραβείο στο τμήμα «Ένα κάποιο Βλέμμα» του Φεστιβάλ Καννών. Η ιστορία του Όλλι Μάκι είναι πρώτα από όλα μια ρομαντική και χιουμοριστική ιστορία αγάπης που κρύβει όμως πίσω της υπαρξιακές αναζητήσεις και επιλογές ζωής. Ο Κουοσμάνεν, για να επιτύχει μια καλύτερη αποτύπωση της αίσθησης εκείνης της εποχής, επέλεξε να κινηματογραφήσει την ιστορία του με σπάνιο ασπρόμαυρο φιλμ 16mm, κάνοντας μάλιστα όπως λένε την Kodak να παράγει και άλλο φιλμ γιατί με τον Όλλι Μάκι εξαντλήθηκε το παγκόσμιο στοκ. Η επιλογή αυτή τον δικαίωσε καλλιτεχνικά αφού η ταινία του δεν αφήνει απλά την αίσθηση της εποχής αλλά μοιάζει ολόκληρη σαν να γυρίστηκε τότε. Αυτό βέβαια είναι ευχή και κατάρα, αφού για να μπορούσε να γίνει ελκυστική για το νεότερο κοινό η ταινία, θα έπρεπε η ίντριγκα να μην παραμένει επιδερμικά προσηλωμένη στα εξωτερικά στοιχεία των χαρακτήρων και να τους δίνει κάτι παραπάνω για το σημερινό θεατή από την απλοϊκή επαρχιακή λογική των 60s.  Η εκθαμβωτική τεχνική δυστυχώς είναι ο πρωταγωνιστής που εμποδίζει το περιεχόμενο να εκραγεί και να απογειωθεί.

Ωστόσο αυτή η καλιγραφική άσκηση φορμαλισμού έχει τους θαυμαστές της μια και η ταινία εκτός από τη βράβευση στις Κάννες, υπήρξε επίσημη πρόταση της Φινλανδίας για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας και από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία ως ανακάλυψη της χρονιάς. 

Διανομή: Weird Wave

Στις αίθουσες από 02.03.17