Utopia An adult’s fairytale

Παραγωγή: Ελλάδα - 2016 

Διάρκεια: 78 λεπτά 

Βαθμολογία: * * * 

Είδος: Κωμωδία 

Σκηνοθεσία: Νίκος Κουρού

Πρωταγωνιστούν: Νίκος Κουρού, Γιώργος Κοντορίκος, Κωνσταντίνος Ιωαννίδης, Πίστη Κρυσταλίδου, Σάκης Τριανταφύλλου, Κωνσταντίνος Καρανάτσιος, Ρίτα Τσιούρα, Κατερίνα Τσιάρα και 70 ακόμα ερασιτέχνες ηθοποιοί

Υπόθεση: Μια μικρή πόλη κάπου στον κόσμο. Ο παντοδύναμος τραπεζίτης ελέγχει τη ροή του χρήματος και τις ειδήσεις μέσα από το ιδιόκτητο τηλεοπτικό κανάλι του. Όλο το ρευστό βρίσκεται στα χέρια του αχόρταγου και διεφθαρμένου αφεντικού και οι κάτοικοι στενάζουν στα όρια της εξαθλίωσης. Στην Τράπεζα δουλεύει ο Αχιλλέας, εργατικός και υπάκουος, που κάποια μέρα απολύεται μετά από μηχανορραφίες της Διεύθυνσης. Ο Αχιλλέας από τη μια μέρα στην άλλη βρίσκεται στο δρόμο και αντιμέτωπος με τη σκληρή πραγματικότητα. Τότε εμφανίζεται ένας αστείος, παράξενος άνθρωπος που του προτείνει να αλλάξει τον κόσμο, προσφέροντάς του έναν πολύ παράδοξο τρόπο. Όταν ο Αχιλλέας δέχεται την πρόταση του ξένου, η αλλαγή θα επηρεάσει τους πάντες…

Μια μικρή no budget εγχώρια φιλμική λιχουδιά με μεγάλες φιλοδοξίες και ικανοποιητικό για τα μεγέθη της αποτέλεσμα, αυτή η Κοζανίτικη Ουτοπία είναι ένας νοσταλγικός φόρος τιμής στην καθαρότητα της κινηματογραφικής γλώσσας όταν ακόμη το σινεμά ήταν «νέο και αθώο». Αν και το στόρι βασίζεται σε αρκετά απλοϊκές ιδέες, ο Νίκος Κουρού καταφέρνει να τις ταιριάξει γάντι στο slapstick ύφος της ταινίας και την αγάπη του για τις απαρχές του κινηματογράφου. Φιλοδοξώντας να βαδίσει  στα χνάρια του The Artist, μας παραδίδει μια πολύ συμπαθητική δουλειά, τηρουμένων των αναλογιών και του ανύπαρκτου budget. Προσεγμένο σκηνοθετικά, με όμορφους vintage μεσότιτλους στα ελληνικά και αγγλικά, με υπέροχη μουσική επένδυση, συχνά σε ξεγελάει ότι πρόκειται για μια ταινία που κόστισε το ένα χιλιοστό και βάλε μιας συνηθισμένης ξένης παραγωγής. Πάνω από όλα είναι ένα φιλμ καμωμένο με αγάπη και μεράκι από τους 120 τόσους συντελεστές που δούλεψαν αφιλοκερδώς για να πραγματοποιηθεί αυτή η προσωπική Ουτοπία που αξίζει την ανακάλυψη και την προβολή ακόμη και σε ευρύτερο διεθνές κοινό.

Η «Ουτοπία» συμμετείχε ήδη σε διάφορα φεστιβάλ, με αρκετές διακρίσεις, ανάμεσα τους τα Βραβείο Ερμηνείας(Νίκος Κουρού) και Πρωτότυπης μουσικής (Γιάννης Παπαδημητρίου) στο 11ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Κύπρου, το Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής (Γιάννης Παπαδημητρίου) στο 7ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ ''Γέφυρες'' και Τιμητική Διάκριση στο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου της Αθήνας. Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου μάλλον δεν εκτίμησε ούτε το χιούμορ, ούτε την προσπάθεια των συντελεστών και πέρασε την ταινία στο ντούκου, στις πρόσφατα ανακοινωθείσες υποψηφιότητές της.

Λοιποί Συντελεστές

Σενάριο : Νίκος Κουρού

Δ/νση φωτογραφίας-κάμερα : Κωνσταντίνος Μανουσαρίδης, Φάνης Τοψαχαλίδης, Μιχάλης Τεμέλκος

Μουσική : Γιάννης Παπαδημητρίου

Μοντάζ : Φάνης Τοψαχαλίδης

Sound Design : Ελένη Φασούλα

Σκηνικά : Βασιλεία Βακιρτζή και το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Κοστούμια : Πάρης Κουκουλόπουλος, Εύη Χλιαρά

Μακιγιάζ : Νάνσυ Χαρίση, Χαρά Τσιτούρη

Κομμώσεις: Γλυκερία Σερσέμη, Κική Αδαμίδου, Δέσποινα Αδαμίδου

Εναέριες λήψεις : Σάκης Τσίγγανας

Colour Grading : Φάνης Τοψαχαλίδης

Eιδικά εφέ : Χρήστος Τοψαχαλίδης

Γραφικά-αφίσες : Μιχάλης Τεμέλκος

Προσαρμογή υποτίτλων : Judi Caso

Το τραγούδι των τίτλων της ταινίας, σε μουσική του Γιάννη Παπαδημητρίου, στίχους της Κατερίνας Πολιτίδου και επιμέλεια του Σπύρου Καβαλλιεράτου, ερμηνεύει η μεσόφωνος της Λυρικής σκηνής Ελένη Βουδουράκη.

Παραγωγή: Creating Memories-Κοζάνη, Tops Productions-Πτολεμαίδα και Michael Temelkos

 

Διανομή: New Star

Στην αίθουσα ΑΛΚΥΟΝΙΣ από 09.03.17 (καθημερινά στις 19.00 πλην Δευτέρας 13.03)