Tschick – Βερολίνο, Αντίο

Παραγωγή: Γερμανία - 2016 

Διάρκεια: 93 λεπτά 

Βαθμολογία: * * * 

Είδος: Κομεντί 

Σκηνοθεσία: Fatih Akin

Πρωταγωνιστούν: Tristan Gobel, Anand Batbileg, Nicole Mercedes Muller, Anja Schneider, Aniya Wendel, Uwe Bohm, Udo Samel

Υπόθεση: Κάπου στα προάστεια του Βερολίνου πλησιάζει το καλοκαίρι και το σχολείο ετοιμάζεται να κλείσει για τις διακοπές. Το μόνο που απασχολεί τον Μάικ, πλουσιόπαιδο με μάνα αλκοολική σε αποτοξίνωση και πατέρα αποξενωμένο σε «επαγγελματικό ταξίδι», είναι πώς να τραβήξει την προσοχή της ωραίας της τάξης. Εσωστρεφής και ρομαντικός, δεν τολμάει να εξομολογηθεί τα αισθήματά του αφού δεν θα αντέξει να φάει τη χυλόπιτα. Τότε είναι που μπαίνει στην τάξη ο νεοφερμένος Τσικ, παιδί μεταναστών, ολίγον μόρτης και απροσάρμοστος, που πλησιάζει το Μάικ και τον κάνει να αποβάλει τη ντροπή του και να κάνει το βήμα που δεν τολμά. Αμέσως μετά την κοπανάνε οι δυο τους για μια καλοκαιρινή περιπέτεια με ένα κλεμμένο Lada Niva. Αυτό το καλοκαίρι θα είναι καθοριστικό για τις ζωές τους.

Βασισμένο σε ένα διάσημο best-seller (του μακαρίτη πια Wolfgang Herrndorf), το οποίο έχει μεταφραστεί και κυκλοφορήσει σε όλες τις ευρωπαϊκές γλώσσες, το νέο φιλμ του πιο αγαπητού στο Ελληνικό κοινό Τουρκογερμανού δημιουργού, είναι ένα road movie - ταξίδι ζωής για δύο έφηβους γεμάτο χιούμορ, σαρκασμό, και απόσταγμα σοφίας της καθημερινότητας. Ένα road movie με έφηβους όπως πραγματικά είναι, μακριά από χολιγουντιανά στερεότυπα, «βρώμικο» και ατίθασο, με ευρηματική χρήση της μουσικής και αρκετές δραματικές πινελιές να σοβαρεύουν τη δράση όταν πάει να ξεφύγει προς το χοντρό καλαμπούρι.

Μια αλλιώτικη ταινία στη φιλμογραφία του Φατίχ Ακίν, μακριά από auteur αισθητικούς περιορισμούς, που ανανεώνει την καριέρα του μετά την αρνητική υποδοχή της προηγούμενης (υποτιμημένης κατά την γνώμη μας) ταινίας του, της «Μαχαιριάς» με θέμα τη γενοκτονία των Αρμενίων. Δυο χαρισματικές εφηβικές παρουσίες στους κεντρικούς ρόλους παρασύρουν το θεατή (κάθε ηλικίας) με τον γνήσιο αυθορμητισμό τους και την φυσικότητά τους, σε μια παραμυθένια απόδραση-ανακάλυψη του κόσμου των ενήλικων. Η αίσθηση ενός μοντέρνου Χακλμπέρι Φιν πλανιέται έντονα πάνω από τα πανοραμικά πλάνα της Γερμανικής υπαίθρου.

Μια μικρή απόλαυση για ευρύ κοινό. Μακάρι να καταφέρει να το βρει.

Διανομή: Rosebud.21 σε συνεργασία με την Seven Films

Στις αίθουσες από 09.03.17