Patients (Step by Step) – Ένα βήμα τη φορά

Παραγωγή: Γαλλία - 2017 

Διάρκεια: 110 λεπτά 

Βαθμολογία: * * 

Είδος: Δραματική Κομεντί 

Σκηνοθεσία: Grand Corps Malade (Fabien Marsaud) & Mehdi Idir

Πρωταγωνιστούν: Pablo Pauly, Soufiane Guerrab, Moussa Mansaly, Nailia Harzoune, Franck Falise, Yannick Renier, Jason Divengele,           Rabah Nait Oufella και η Dominique Blanc.

Υπόθεση: Ο νεαρός αθλητής Μπεν γίνεται δεκτός σε ένα κέντρο αποκατάστασης όταν μένει σχεδόν παράλυτος μετά από ένα σοβαρό ατύχημα. Τώρα πια φίλοι του γίνονται οι νοσηλευόμενοι: τετραπληγικοί, παραπληγικοί, άνθρωποι με κρανιοεγκεφαλικά τραύματα.

Εκεί ο Μπεν θα μάθει να κάνει υπομονή, να ξεπερνά τις δυνάμεις του και να βρει τη δύναμη να μάθει και πάλι τι σημαίνει να ζεις και να αναπνέεις. Ο χρόνος που θα περάσει ο Μπεν στο κέντρο θα αποδειχθεί τελικά ένας πραγματικός θρίαμβος της θέλησης…

Η αληθινή ιστορία ενός 39χρονου σήμερα διάσημου Γάλλου performer και συγκεκριμένα η περίοδος που έμεινε κατάκοιτος για ένα χρόνο. Το 1997, όταν ο Φαμπιέν Μαρσό επόπτευε μία αθλητική κατασκήνωση, είχε ένα σοβαρό ατύχημα μετά από βουτιά στην πισίνα. Το αποτέλεσμα ήταν να εξαρθρώσει τη σπονδυλική του στήλη. Η εκτίμηση των γιατρών ήταν πως δεν θα καταφέρει να περπατήσει ξανά. Παρ’ όλα αυτά, ο Μαρσό διέψευσε κάθε προσδοκία. Όχι μόνο τα κατάφερε, αλλά υιοθετώντας το ψευδώνυμο Γκραν Κορ Μαλάντ (Μεγάλο Άρρωστο Σώμα), έγινε ένας από τους πιο επιτυχημένους καλλιτέχνες της γαλλικής μουσικής σκηνής, ως slam poet (απαγγελία ποίησης επί σκηνής με στοιχεία performance).

Ο Μαρσό αποτύπωσε όλη αυτή την περιπέτεια στο βιβλίο του με τίτλο “Patients”(«Πάντα Ήρωες» στα ελληνικά, σε μετάφραση Χάρις Αλεξίου), το οποίο με τη σειρά του, αποτέλεσε και το σκηνοθετικό ντεμπούτο αυτού του πληθωρικού καλλιτέχνη. Ένας καλλιτέχνης του λόγου όμως δύσκολα μπορεί να ξεφύγει από αυτόν. Έτσι και εδώ το πρόβλημα της ταινίας δεν είναι το τυχόν καταθλιπτικό περιεχόμενο αλλά η ακατάπαυστη πολυλογία των ηρώων της που εξαντλεί συχνά το θεατή ο οποίος εύκολα φαντάζεται την ευτυχή κατάληξη της ιστορίας μέσα από τόσα κλισέ του είδους που επαναλαμβάνονται με μαθηματική ακρίβεια. Το θετικό στοιχείο της ταινίας είναι η ποιητικότητα των πλάνων που παρεμβάλλονται ανάμεσα στους ατέλειωτους διαλόγους και δίνουν μια ιδέα της κατεύθυνσης που θα μπορούσε να είχε πάρει το φιλμ. Κρίμα πάντως για μια ταινία που προσπαθεί να παρουσιάσει τον κόσμο της αναπηρίας μέσα από τα μάτια και τα βιώματα των ίδιων των ασθενών αποφεύγοντας κατά το δυνατό τους μελοδραματισμούς. Ενδιαφέρον αλλά δύσκολο να λειτουργήσει εκτός Γαλλικού κοινού.

Διανομή: Odeon

Στις αίθουσες από 16.03.17