Gleissendes Glück - Παράδοξη Ευτυχία

Παραγωγή: Γερμανία - 2016 

Διάρκεια: 101 λεπτά 

Βαθμολογία: * * * 

Είδος: Κοινωνικό 

Σκηνοθεσία: Sven Taddicken

Πρωταγωνιστούν: Martina Gedeck, Ulrich Tukur, Johannes Krisch, Hans-Michael Rehberg.

Υπόθεση: Η Ελένε (Μαρτίνα Γκέντεκ), μια μεσοαστή και ολίγον θρησκευόμενη νοικοκυρά παντρεμένη με ένα βίαιο και επιθετικό άνδρα, αισθάνεται εγκλωβισμένη σ αυτό το γάμο και εντελώς απελπισμένη όταν πια νιώθει ότι έχει εγκαταλειφθεί και από τον Θεό. Ψάχνοντας για βοήθεια, πέφτει πάνω στα συγγράμματα του διάσημου ψυχολόγου, Έντουαρντ Γκλουκ (Ulrich Tukur) για τη σεξουαλικότητα και την ευτυχία. Ο τολμηρός ψυχολόγος όμως έχει κι αυτός τα δικά του θέματα να λύσει, τους δικούς του δαίμονες να παλέψει. Αυτό που θα ακολουθήσει θα αλλάξει δυναμικά τις ζωές και των δύο τους.

Όταν το όνομα έχει και τη χάρη ( Gluck σημαίνει ευτυχία), τότε καλό είναι να ακολουθήσεις αυτόν που το φέρει. Ο δρόμος θα είναι δύσκολος μέχρι εκεί αλλά στο τέρμα ίσως ανακαλύψεις την πολυπόθητη αρχέτυπη ευτυχία, το απόλυτο ζητούμενο της ύπαρξης. Αυτό σκέφτεται και αυτό πράττει η βασανισμένη αλλά υπομονετική Ελένε κι έτσι ανακαλύπτει ότι έχει ένα κορμί με ανάγκες που το είχε παραπεταμένο και μια ψυχή άδεια που ήρθε η ώρα να γεμίσει αγάπη.

Δέκα χρόνια μετά το πολυβραβευμένο αριστούργημα «Οι ζωές των άλλων», οι δύο μεγάλοι (και ηλικιακά πλέον) Γερμανοί σταρ συναντιούνται οριζοντίως και καθέτως σε ένα βαθυστόχαστο και συναρπαστικό ψυχογράφημα που βάζει τα γυαλιά στην επιδερμική ηδονοβλεψία του κάθε κυρίου Γκρέι. Γιατί εδώ μιλάμε για ανθρώπους, με σάρκα και οστά, με πάθη και επιθυμίες, με βάσανα και λύτρωση ψυχών, με ψυχολογικό βάθος στη σκιαγράφηση των χαρακτήρων τους, με τόλμη και προσμονή για την επίτευξη του στόχου που δεν είναι άλλος από την θέωση μέσω του έρωτα.

Η ταινία είναι βασισμένη στην σπαρακτικής αμεσότητας νουβέλα που έγραψε το 2001 η Σκωτσέζα Α. Λ. Κέννεντυ και η οποία κυκλοφορεί στην Ελλάδα με τίτλο «Αρχέγονη ευτυχία» (σε μετάφραση Μαρίας Καμπύλη) από τις εκδόσεις Οδυσσέας. Αξιοθαύμαστη η ερμηνεία και των δύο πρωταγωνιστών και ακόμη πιο αξιοθαύμαστη η (καλοστεκούμενη) Μαρτίνα Γκέντεκ που κάνει τολμηρές ερωτικές σκηνές στα 55 της!

Μια πολύ γοητευτική ταινία για ώριμο (ηλικιακά και πνευματικά) κοινό.

Διανομή: Danaos Films

Στις αίθουσες από 16.03.17