6 Βραβεία Ίρις για το Suntan από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου

Σε μια «σεμνή και λιτή» τελετή στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, απονεμήθηκαν και φέτος τα Βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, με τη μερίδα του λέοντος να πηγαίνει στο Suntan που μάζεψε, όπως αναμενόταν εξάλλου, έξη διακρίσεις, σχεδόν όλες τις βασικές.  Στη σκηνή ανεβοκατέβαιναν συχνά ο δημιουργός του Αργύρης Παπαδημητρόπουλος και οι Suntanistes του, όπως αυτοαποκαλούνταν χαριτολογώντας, για να παραλάβουν βραβεία για καλύτερη ταινία, σενάριο, σκηνοθεσία,  φωτογραφία, α΄ ανδρικό και β΄ γυναικείο ρόλο.

Αντίθετα όμως με το συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα και την επισημότητα της περυσινής απονομής των Βραβείων, φέτος το κλίμα ήταν διαφορετικό και η όλη τελετή, σκηνοθετημένη από τον Παναγιώτη Φαφούτη, πιο ανάλαφρη. Ίσως και να οφείλεται στην επιλογή μιας stand-up comedian ως παρουσιάστριας της βραδιάς. Η παγκοσμίως διάσημη πλέον στο χώρο του stand up Κατερίνα Βρανά, με το χαρακτηριστικό μαλλί της που φαίνεται να έχει τη δική του αυτόνομη ζωή (και να το ευχαριστιέται) και τις χιουμοριστικές παρεμβάσεις της, υπήρξε μια άνετη και αεράτη οικοδέσποινα και δεν έχασε την ευκαιρία να «σαρκάσει» με λεπτότητα είτε την απουσία πολλών νικητών από τη βραδιά είτε και το μπλαζέ ύφος κάποιων ελάχιστων άλλων. Αν και μεγάλη μερίδα του κοινού στην Ελλάδα (και του κοινού τέτοιων τελετών ειδικότερα) δεν είναι εξοικειωμένο με το ιδιαίτερο χιούμορ του stand up ούτε του αρέσει ιδιαίτερα, το χειροκρότημα ήταν συχνό και έντονο. Και όπως είπε και η γεμάτη ζωντάνια παρουσιάστρια «Παιδιά άμα δείτε να σας έρχεται το χειροκρότημα, μη φοβάστε αφήστε το να βγει».

Πριν όμως παραλάβει το κοινό η (αγαπημένη του Grand Magazine) Κατερίνα, παρέλαβε τους παριστάμενους κυβερνώντες αλλά και τους προηγούμενους η νεοεκλεγείσα στο ΔΣ της Ακαδημίας, Κόρα Καρβούνη, που με μια εμπεριστατωμένη και ιδιαίτερα αιχμηρή ομιλία, απέδωσε ευθύνες για την κατάσταση του πολιτισμού και ειδικότερα του κινηματογράφου στη χώρα μας, ξεκινώντας με μια χαρακτηριστική ρήση του Παζολίνι : «Η χώρα που δεν παράγει ταινίες στη γλώσσα της, χάνει τη γλώσσα της  και κατ’ επέκταση τον πολιτισμό της».

Για την επιτυχία της βραδιάς έδωσαν όλο το ταλέντο και την ενέργειά τους – εκτός από την Κατερίνα Βρανά και τον Παναγιώτη Φαφούτη σε κείμενα, παρουσίαση και σκηνοθεσία, αντίστοιχα- ο Νίκος Σωτηρόπουλος στον φωτισμό, οι Daphne and the Fuzz στις μουσικές συνθέσεις, η Πηνελόπη Βαλτή στα σκηνικά, η Όλγα Σπυράκη στη χορογραφία  και ο Βασίλης Μπαρμπαρίγος στα κοστούμια.

Βέβαια φέτος η Ακαδημία υπήρξε (ας πούμε) πιο συμβατική από πέρυσι στα πρόσωπα που επέλεξε να απονείμουν τα βραβεία: Ενδεικτικά από τη σκηνή της Στέγης πέρασαν 3 μαθητές από το καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Γέρακα, ο Χρήστος Μήτσης από το Αθηνόραμα, ο Βασίλης Καραμητσάνης από το AnimaSyros, η Τάμτα με την ωραιότερη τουαλέτα της βραδιάς, ο Διευθυντής του Φεστιβάλ της Αθήνας Λουκάς Κατσίκας, ο Γιώργος Κουμεντάκης, η Χλόη Λιάσκου (!!!), ο Άρης Δημοκίδης του lifo, η ομάδα του Flix.gr, ο Νίκος Περάκης και η μαραθωνοδρόμος Μαρία Πολύζου. Κορυφαία στιγμή όταν το φετινό Τιμητικό βραβείο παρέλαβε από τα χέρια της Μάρθας Καραγιάννη, ο Κώστας Βουτσάς.

Επίσης βραβεύτηκαν και οι δύο νικητές του διαγωνισμού Film Factory Short Film Fund, που διοργανώνει για δεύτερη χρονιά η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, οι οποίοι θα λάβουν από 15.000 έκαστος από την COSMOTE TV. Αυτοί είναι ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος για το project "Καρτ Ποστάλ από το Τέλος" και η Νικολέτα Λεούση για το project "Τζένη και Γιάννης".

Όσον αφορά τα ίδια τα βραβεία, τι να πει κανείς γούστα (και συμπάθειες) είναι αυτά. Φέτος βέβαια ίσως να ήταν, πέρα από σχετικά αναμενόμενα, και δίκαια! Θα πρέπει όμως να επισημάνουμε και πάλι ότι η Ακαδημία έχει πολύ λίγα μέλη κι η Ελλάδα είναι «χωριό» από άποψη μεγεθών οπότε σίγουρα ένας υποκειμενικός παράγοντας (ή ένας παράγοντας γενικότερα) πάντα καραδοκεί. Στη χώρα που είναι θαύμα το γεγονός και μόνο ότι γυρίζονται ταινίες, είναι κρίμα να καραδοκούν συνεχώς έριδες και κόντρες μεταξύ «παρεών» που το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να απομακρύνουν κι άλλο το κοινό που θέλει να βλέπει ταινίες που μιλάνε τη δική του γλώσσα.

Πάντως δεν έφυγαν και όλοι χαρούμενοι. Ας πούμε, η αξιόλογη ταινία του Γιάννη Σακαρίδη Amerika Square, υποψήφια για 7 βραβεία, έφυγε μόνο με το βραβείο για το Μοντάζ. Η ταινία του Αλέξανδρου Βούλγαρη «Νήμα», από τις 10 υποψηφιότητές της, κέρδισε μόνο το βραβείο  α΄ γυναικείου ρόλου για την (ανεπανάληπτη) Σοφία Κόκκαλη σε ένα διπλό ρόλο-άθλο. Δυστυχώς αυτά έχουν οι βραβεύσεις.

Κλείνοντας να αναφέρουμε ότι το νεόκοπο Βραβείο Ξένης Ταινίας, πήγε φέτος στο υπέροχο I, Daniel Blake του Κεν Λόουτς, που σίγουρα έχει πολλούς φίλους στη χώρα μας.

Είναι η 8η φορά που απονέμονται τα Βραβεία, που απέκτησαν τον όνομά τους μόλις πέρυσι. Καιρός μετά το όνομα, να αποκτήσει και ουσιαστικό Prestige ο θεσμός.  

Ακολουθεί η λίστα με τα βραβεία Ίρις της Ακαδημίας:

Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας

«Suntan» - Φαίδρα Βόκαλη και Αργύρης Παπαδημητρόπουλος.

Βραβείο Σκηνοθεσίας

«Suntan» - Αργύρης Παπαδημητρόπουλος.

Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη

«Park» - Σοφία Εξάρχου.

Βραβείο Σεναρίου

«Suntan» - Αργύρης Παπαδημητρόπουλος και Σύλλας Τζουμέρκας.

Βραβείο Α΄ Ανδρικού Ρόλου

«Suntan» - Μάκης Παπαδημητρίου.

Βραβείο Α΄ Γυναικείου Ρόλου

«Νήμα» - Σοφία Κόκκαλη.

Βραβείο Β΄ Ανδρικού Ρόλου

«Νοτιάς» - Θέμης Πάνου.

Βραβείο Β΄ Γυναικείου Ρόλου

«Suntan» - Έλλη Τρίγγου.

Βραβείο Σκηνογραφίας

«Νοτιάς» - Σπύρος Λάσκαρης.

Βραβείο Ενδυματολογίας

«Η Ρόζα της Σμύρνης» - Γιούλα Ζωιοπούλου.

Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής

«Το Ξύπνημα της Άνοιξης» - Drog_A_Tek.

Βραβείο Μοντάζ

«Amerika Square» - Γιάννης Σακαρίδης.

Βραβείο Φωτογραφίας

«Suntan» - Χρήστος Καραμάνης

Βραβείο Ήχου

«Park» - Στέφανος Ευθυμίου, Κώστας Βαρυμποπιώτης, Περσεφόνη Μήλιου και Βάλια Τσέρου.

Βραβείο Ειδικών Εφέ

«Έτερος Εγώ» - Γιώργος και Ρούλης Αλαχούζος και Αντώνης Κοτζιάς.

Βραβείο Μακιγιάζ

«Νοτιάς» - Κατερίνα Βαρθαλίτου.

Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Τεκμηρίωσης (Ντοκιμαντέρ)

«Η Τελευταία Παραλία» - Nicoletta Romeo, Στέλλα Θεοδωράκη, Θάνος Αναστόπουλος, Guillaume de Seille και Davide Del Degan.

Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους

«Limbo» - Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη.

Βραβείο Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων (Animation)

«Αίνιγμα» - Αντώνης Ντούσιας και Άρης Φατούρος.

Βραβείο Ξένης Ταινίας

Εγώ ο Ντάνιελ Μπλέικ / I Daniel Blake,  Κεν Λόουτς

Τιμητικό Βραβείο

Κώστας Βουτσάς