Ευτυχία

Παραγωγή: Ελλάδα – 2016 

Διάρκεια: 80 λεπτά 

Βαθμολογία: * * 1/2 

Είδος: Ψυχολογικό Δράμα 

Σκηνοθεσία: Χρήστος Πυθαράς 

Πρωταγωνιστούν: Ξανθή Σπανού, Δημήτρης Αλεξανδρής, Θέμις Μπαζάκα, Σταύρος Συμεωνίδης, Μυρτώ Πανάγου, Γιάννης Μυλωνάς, Κατερίνα Παπανδρέου και ο Χρήστος Στέργιογλου.

Υπόθεση: Η Άννα, μια νεαρή κοπέλα που εργάζεται σε φωτογραφικό εργαστήριο, αρχίζει να ανησυχεί από τα post-it αντίστροφης μέτρησης που της αφήνει κάποιος άγνωστος στην εξώπορτα του σπιτιού της. Στην προσπάθεια της να ανακαλύψει ποιος κρύβεται πίσω από τα κίτρινα χαρτάκια, αρχίζει να υποπτεύεται τους πάντες γύρω της και σταδιακά οδηγείται σε ψυχική κατάρρευση.

Η Άννα είναι φαινομενικά ένα συνηθισμένο κορίτσι της πόλης και μάλλον τυχερό υπό τις σημερινές συνθήκες. Έχει σπίτι, δουλειά, φίλους που ενδιαφέρονται για εκείνη, έναν καλό εργοδότη. Όμως αρκούν αυτά για την ευτυχία; Γιατί η Άννα μοιάζει να φοβάται και τη σκιά της, τις νύχτες μένει άυπνη να αφουγκράζεται τις ζωές των γειτόνων και το κορμί της βασανίζεται από εξανθήματα. Γιατί όλα αυτά; Δύο κόσμοι σε ένα πρόσωπο και ένα σώμα. Ο επίσημος και ο κρυμμένος. Συνδέονται από την πλήξη, την έλλειψη ερωτικής επαφής, το άγχος για τα πάντα…Ποιος θα επικρατήσει; Η λογική ή ο ανεξέλεγκτος φόβος; Και εκείνο το μικρό κορίτσι στο πίσω κάθισμα ενός αυτοκινήτου, μόνο του, βυθισμένο στην αδιαφορία των γονιών του στο μπροστινό κάθισμα, τι ονειρεύεται άραγε;

Το μυαλό είναι ένας τόπος ανεξερεύνητος και έχει τα δικά του όρια αντοχής. Το μυαλό της Άννας μοιάζει να τα έχει ξεπεράσει προ πολλού, σαν την ηρωίδα της κλασσικής Αποστροφής του Πολάνσκι, που αποτελεί μια μακρινή της ασπρόμαυρη πρόγονο. Ένα ψυχολογικό-ας το πούμε θρίλερ-λοιπόν, στη γραμμή που χάραξε ο μέγας Πολάνσκι με την Αποστροφή αλλά και κυρίως με τον Ένοικο, γεμάτο παραδοξότητες και αφηγηματικές αντιφάσεις που μπορεί να βρίσκονται στο μυαλό της ηρωίδας, μπορεί και όχι! Αυτή είναι και η αμφίσημη γοητεία μιας αποτελεσματικά σκηνοθετημένης ιστορίας καθημερινής τρέλας που δεν προδίδει με τίποτα το ultra low budget της.

Ο σκηνοθέτης Χρήστος Πυθαράς, με αρκετές ταινίες μικρού μήκους στο ενεργητικό του και με γνήσια σινεφίλ διάθεση, κάνει ένα εντυπωσιακό σκηνοθετικό ντεμπούτο όπως εντυπωσιακό είναι και το ερμηνευτικό ντεμπούτο της πρωταγωνίστριας Ξανθής Σπανού. Μαζί καταφέρνουν να δημιουργήσουν ένα μοναδικό χαρακτήρα που, καθώς πνίγεται μέσα στις απαιτήσεις της αγχώδους παράνοιας που αποτελεί πλέον την καθημερινότητα πολλών ανθρώπων, αντιδρά με τρόπο απρόβλεπτο, υποχωρώντας προς τις σκοτεινές πλευρές του μυαλού του. Η κινηματογράφηση αυτής της σωματοποιημένης παράνοιας χρησιμοποιεί υπέρ της όλα τα τρικ του είδους αλλά και τις εμφανείς αδυναμίες του budget, για να δημιουργήσει ένα σκοτεινά γοητευτικό κλίμα ανασφάλειας και αφηγηματικών ανατροπών.

Να πούμε ότι το σενάριο που έγραψε ο ίδιος ο σκηνοθέτης βασίστηκε σε μια ιδέα του Γιάννη Μακρυνόρη, μικρομηκά, συγγραφέα, σεναριογράφου και ό,τι άλλο προκύψει στο καλλιτεχνικό μέλλον. Το σινεμά είδους, πολύ φτωχό σήμερα στη χώρα μας, χρειάζεται τέτοιες ιδέες αλλά και ταινίες όπως η Ευτυχία, που μπορεί να έχει τις ατέλειές της λόγω περιορισμών παραγωγής αλλά δεν παύει να είναι κινηματογράφος με ψυχή και entertaining value. Κερασάκι στην τούρτα η σύντομη παρουσία της Θέμιδας Μπαζάκα στο ρόλο της μητέρας της ηρωίδας. Μάθημα ερμηνευτικής περιεκτικότητας. Τελικά, ελπίζω και εύχομαι να μην χρειαστούν πάλι τρία χρόνια μέχρι την επόμενη ταινία του σκηνοθέτη.    

Διανομή: Ανεξάρτητη

Στην αίθουσα ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ EUROPA CINEMAS από 23.03.17 καθημερινά στις 21.30

ΕΥΤΥΧΙΑ (Bliss) - Official Trailer [2017] from Christos Pitharas on Vimeo.