Ghost in the Shell – Το Φάντασμα στο Κέλυφος

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2017 

Διάρκεια: 106 λεπτά 

Βαθμολογία: * * 1/2 

Είδος: Περιπέτεια Φαντασίας 

Σκηνοθεσία: Rupert Sanders 

Πρωταγωνιστούν: Scarlett Johansson, Pilou Asbæk, Beat Takeshi Kitano, Juliette Binoche, Michael Carmen Pitt, Chin Han, Danusia Samal, Lasarus Ratuere, Yutaka Izumihara, Tawanda Manyimo, Peter Ferdinando, Anamaria Marinca και η Rila Fukushima. 

Υπόθεση: Στο κοντινό μέλλον έχει επιτευχθεί η ενίσχυση ανθρώπινων σωμάτων με μηχανικά μέλη ακόμη και η δημιουργία υβριδικών πλασμάτων, cyborg με ανθρώπινη συνείδηση. Κορυφαίο επίτευγμα του είδους είναι η Ταγματάρχης, ένα σχεδόν άτρωτο cyborg με ανθρώπινο εγκέφαλο, δημιούργημα της πανίσχυρης εταιρείας Hanka Robotics, το οποίο ηγείται μιας επίλεκτης κρατικής υπηρεσίας, του Τομέα 9. Αποστολή της είναι η επιβολή της τάξης και η σωτηρία ανθρώπινων ζωών. Όταν εμφανίζεται ένας φαινομενικά πανίσχυρος εχθρός, μια τρομοκρατική οργάνωση hackers που εισβάλει και ελέγχει ανθρώπινους εγκεφάλους, η Ταγματάρχης αναλαμβάνει αμέσως δράση, αυτά όμως που θα ανακαλύψει θα αλλάξουν την αντίληψη που έχει για το παρελθόν της και για τον τρόπο που κατέληξε να γίνει από άνθρωπος cyborg υβρίδιο.

20 τόσα χρόνια μετά την εμφάνισή του, το δημοφιλές ιαπωνικό manga Ghost in the Shell, με τον τίτλο του να παραπέμπει στο κλασσικό έργο Ghost in the machine του μεγάλου sci-fi συγγραφέα Άρθουρ Κέστλερ, μεταφέρεται ξανά στη μεγάλη οθόνη σε σκηνοθεσία του Ρούπερτ Σάντερς (Η Χιονάτη και ο Κυνηγός). Η τεχνολογία από τότε έχει κάνει άλματα και αυτά αποτυπώνονται άριστα στα ψηφιακά και άλλα εφέ της ταινίας που δημιουργούν έναν εντυπωσιακά θεαματικό α λα Blade Runner κινηματογραφικό σύμπαν. Το θέμα ωστόσο είναι ότι ο χρόνος που πέρασε από τα 90s, εκτός από τεχνολογία έφερε και νέες αντιλήψεις και ιδέες στον κόσμο της επιστημονικής φαντασίας και έτσι αυτή η βίαιη και σκοτεινή ιστορία που συνδυάζει υπαρξιακές αναζητήσεις και άφθονο βρωμόξυλο φαντάζει κάπως κουρασμένη.

Σαν σύνολο βέβαια είναι μια πολύ φροντισμένη παραγωγή, σκηνοθετημένη με νεύρο και χωρίς πολλές αφηγηματικές κοιλιές και με εντυπωσιακό Production design, οπότε ίσως και να είναι μια καλή ευκαιρία για το μικρότερης ηλικίας κοινό να έρθει σε επαφή με ένα κλασσικό κλάδο της comic φιλολογίας. Θεωρητικά επίσης το μεγάλο ατού της ταινίας είναι η χυμώδης πρωταγωνίστρια Σκάρλετ Τζοχάνσον, μια action σταρ παγκόσμιου βεληνεκούς. Και όμως η συμμετοχή της σε ένα ρόλο που αφορά Ασιάτισσα ηθοποιό ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών κατά του Χόλιγουντ το οποίο κατηγορήθηκε και πάλι για το γνωστό whitewashing. Ωστόσο, είναι δυνατόν μια μεγάλη παραγωγή να ρισκάρει τα κεφάλαια της σε μια τέτοια επένδυση χωρίς να εξασφαλίσει μια παγκόσμιας αναγνωρισιμότητας σταρ; Αστειότητες! Η πανέμορφη Σκάρλετ διεκπεραιώνει με τη δέουσα αξιοπρέπεια και αίσθηση επαγγελματισμού το ρόλο της όμως από τους Avengers στη Lucy και τώρα στην Ταγματάρχη, ε πόσες action ηρωίδες θα υποδυθεί πια. Ας αφήσει και καμία άλλη πριν καεί τελείως ερμηνευτικά!

Όσο για το φιλοσοφικό υπόβαθρο της ταινίας, ok, γνωστός και μη εξαιρετέος ο προβληματισμός για την ανθρώπινη συνείδηση ως κινητήρια δύναμη της ύλης, ως εμψυχώτρια του άδειου κέλυφους που αποτελεί το σώμα χωρίς αυτήν. Με τόση κλωτσοπατινάδα όμως που πέφτει, η φιλοσοφία (και οι λεπτές αποχρώσεις του χαρακτήρα της Ζιλιέτ Μπινός) σχεδόν δεν ακούγονται. Αυτό που ακούγεται είναι ο θρυλικός Τακέσι Κιτάνο στο ρόλο του πρoϊσταμένου της Ταγματάρχη. Ο παλιός είναι αλλιώς.

Διανομή: UIP

Στις αίθουσες από 30.03.17