El Ciudadano Ilustre – Ο Επιφανής Πολίτης

Παραγωγή: Αργεντινή/Ισπανία – 2016 

Διάρκεια: 118 λεπτά 

Βαθμολογία: * * * 1/2 

Είδος: Κοινωνικό 

Σκηνοθεσία: Mariano Cohn & Gastón Duprat 

Πρωταγωνιστούν: Oscar Martínez, Dady Brieva, Andrea Frigerio, Nora Navas, Manuel Vicente, Marcelo D'Andrea, Belén Chavanne, Gustavo Garzón. 

Υπόθεση: Ο Αργεντίνος συγγραφέας Ντανιέλ Μαντοβάνι ζει στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στη Βαρκελώνη εδώ και τριάντα χρόνια. Χαρακτηριστικό του έργου του είναι ότι τα best seller βιβλία του περιστρέφονται πάντα γύρω από τη ζωή στο Σάλας, το χωριό όπου γεννήθηκε και το οποίο έχει αποφύγει να  επισκεφθεί από τα νιάτα του. Φημισμένος λοιπόν και επιτυχημένος, φθάνει στο αποκορύφωμα της καριέρας του όταν κερδίζει το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Τότε αποκαλύπτεται ότι περνά μυστικά τη δική του κρίση, κρίση έμπνευσης και κρίση ηλικίας. Κλεισμένος στο σπίτι του ακυρώνει συνεχώς συνεντεύξεις, ομιλίες, ταξίδια. Όλα θα αλλάξουν όμως όταν αποδέχεται την πρόσκληση του δήμαρχου του Σάλας να επισκεφτεί τη γενέτειρά του προκειμένου να του απονεμηθεί μετάλλιο και να ανακηρυχτεί Επίτιμος Πολίτης. Ο Ντανιέλ φαντάζεται μια θριαμβευτική επιστροφή στον τόπο που γεννήθηκε, ένα ταξίδι για να ξαναβρεθεί με παλιούς φίλους και τοπία της νιότης του. Αλλά περισσότερο από όλα μια επιστροφή στην καρδιά της λογοτεχνίας του, στην πηγή της έμπνευσης του που έχει στερέψει. Όταν φτάνει εκεί, ο Ντανιέλ θα διαπιστώσει σταδιακά ότι η σχέση του με τη γενέθλια γη και τους κατοίκους της δεν είναι ακριβώς αυτή που είχε υπόψη του. Η αρχική ζεστή υποδοχή της μικρής πόλης στον Επιφανή Πολίτη της θα εξαφανιστεί και παλιές αντιπαραθέσεις και μυστικά θα έρθουν στην επιφάνεια.

Ποια είναι η φύση του καλλιτέχνη; Μπορεί να μπει σε καλούπια, σε κοινωνικές νόρμες, να γίνει αποδεκτός ή πρέπει συνεχώς να βρίσκεται σε απόσταση και ύψος και να μην εμπλέκεται συναισθηματικά για να μπορεί να ασκήσει με οξυδέρκεια και χωρίς δεσμεύσεις την κοινωνική του κριτική; Ποια είναι η ουσία της επιβράβευσης ενός καλλιτεχνικού έργου; Η αδρανοποίησή του μέσω της απόδοσης τιμών, η οικειοποίησή του και η καταχώρηση στα κατάστιχα της Ιστορίας ως κλεισμένου λογαριασμού χωρίς καμία πλέον δυναμική; Ή μήπως είναι αποτέλεσμα απλού και άδολου θαυμασμού; Ποια είναι η σχέση του καλλιτέχνη με το αντικείμενο του έργου του; Πως θα αντιδράσουν άνθρωποι απλοί που αισθάνονται ότι οι ζωές τους γίνονται πρώτη ύλη του δημιουργού-καλλιτέχνη, εκτειθέμενες ανεπανόρθωτα; Ποια είναι τελικά η σχέση της τέχνης με τη ζωή; Ο καλλιτέχνης που έχει επίγνωση της αξίας του δικαιούται να προβάλει με αλαζονία το εγώ του και να κάνει τη δύσκολη ντίβα όποτε του καπνίσει;

Αυτά και άλλα πολλά φιλοσοφικά και πρακτικά ερωτήματα πλανώνται πάνω από αυτή την αέρινη και εντελώς χιουμοριστική επιστροφή σε ένα μυθοποιημένο παρελθόν που έχει ήδη μεταλλαχθεί σε ένα πεζό και ενίοτε χοντροκομμένο παρόν.

Ιδιοφυής ταινία με σαφείς επιρροές από το σινεμά των αδελφών Κοέν, με λιτή αλλά ουσιώδη σκηνοθετική προσέγγιση και με μια εκπληκτικά ισορροπημένη ερμηνεία από τον Όσκαρ Μαρτίνεζ στο ρόλο του Νομπελίστα που βρίσκεται σχεδόν σε κάθε πλάνο, αφού μέσα από τη δική του οπτική και με το δικό σαρκαστικό χιούμορ σκιαγραφείται ολόκληρη η μικρή πόλη με τα μυστικά της και τα απωθημένα της.

Βραβείο ανδρικής ερμηνείας στο Φεστιβάλ Βενετίας και Goya καλύτερης λατινοαμερικάνικης ταινίας.  

Διανομή: One from the Heart

Στις αίθουσες από 30.03.17