Grave – Raw

Παραγωγή: Γαλλία/Βέλγιο – 2016 

Διάρκεια: 99 λεπτά 

Βαθμολογία: * * * 

Είδος: Τρόμου 

Σκηνοθεσία: Julia Ducournau 

Πρωταγωνιστούν: Garance Marillier, Ella Rumpf, Rabah Naït Oufella, Laurent Lucas, Joana Preiss, Bouli Lanners, Marion Vernoux, Jean-Louis Sbille. 

Υπόθεση: Η μικρή Ζυστίν, είναι χορτοφάγος εκ γενετής όπως και οι γονείς της. Όταν γράφεται στη κτηνιατρική, ετοιμάζεται για τη φοιτητική ζωή παρέα με τη μεγαλύτερη αδελφή της που ήδη σπουδάζει εκεί. Αυτό που δεν γνωρίζει είναι ότι θα αναγκαστεί να περάσει μια σειρά από δοκιμασίες και καψόνια για να «μυηθεί» από τους μεγαλύτερους φοιτητές, μεταξύ των οποίων να καταβροχθίσει ωμό κρέας, κάτι που επικροτεί και η αδελφή της που όπως φαίνεται έχει ξεφύγει από τις οικογενειακές παραδόσεις χορτοφαγίας. Η μύηση όμως θα έχει καταλυτικές συνέπειες για τη μικρή φοιτήτρια που ανακαλύπτει ότι διαθέτει μια άγνωστη ως τώρα τάση για κατανάλωση ανθρώπινης σάρκας…

Και η κτηνιατρική εγένετο…σφαγείο! Ένα πολυσυζητημένο σκηνοθετικό ντεμπούτο, βραβευμένο από την FIPRESCI ως καλύτερη ταινία των παράλληλων προγραμμάτων του Φεστιβάλ Κανών, που προκάλεσε κύματα εμετού και λιποθυμίας όταν προβλήθηκε σε διάφορα φεστιβάλ.

Η 33χρονη Γαλλίδα σκηνοθέτης Ζουλιά Ντικουρνό αποδεικνύεται η καλύτερη μαθήτρια του Κρόνενμπεργκ, καθώς ξετυλίγει με χειρουργική ακρίβεια και χωρίς να «ντρέπεται» να δείξει το αποκρουστικό, μια αλλόκοτη ιστορία που συνδυάζει κανιβαλισμό και ερωτισμό. Κάπου στο βάθος του μπουφέ όπου η Ζυστίν καταβροχθίζει ανθρώπινα φιλετάκια, βρίσκεται ίσως μια αλληγορία για τη γυναικεία σεξουαλική αφύπνιση και τις τελετουργικές διαδικασίες ένταξης του ατόμου στον κοινωνικό ιστό, βουτηγμένη σε μια υπόκωφη και αργή βία και επενδυμένη με μια ψυχρή α λα 70s αισθητική, με πολλά κλεισίματα ματιού προς το cult θέαμα. Περισσότερο art και λιγότερο horror, η ταινία είναι προορισμένη να γίνει μακροχρόνιος θρύλος των μεταμεσονύκτιων προβολών.

Η ταινία προβάλλεται στη χώρα μας με τον αγγλικό διεθνή της τίτλο Raw (Ωμό). Όσοι τολμηροί προσέλθετε, με δική σας ευθύνη…

Διανομή: Seven Films

Στις αίθουσες από 30.03.17