Dalida - Ciao Amore…Dalida

Παραγωγή: Γαλλία – 2016 

Διάρκεια: 124 λεπτά 

Βαθμολογία: * * * 

Είδος: Δραματική Βιογραφία 

Σκηνοθεσία: Lisa Azuelos 

Πρωταγωνιστούν: Sveva Alviti, Riccardo Scamarcio, Jean-Paul Rouve, Nicolas Duvauchelle, Alessandro Borghi, Valentina Carli, Brenno Placido, Niels Schneider, Michaël Cohen, Davide Lorino, Haydee Borelli και οι Vincent Perez και Patrick Timsit. 

Υπόθεση: 1956 Παρίσι. Μια μικρή Ιταλίδα από το Κάιρο έρχεται να συμμετάσχει σε ένα διαγωνισμό τραγουδιού. Bambino και θρίαμβος! Ένα αστέρι γεννιέται που για 30 χρόνια θα κυριαρχήσει στη Γαλλική και γενικότερα Ευρωπαϊκή ελαφρά μουσική. Η Γιολάντα Τζιλιότι με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Δαλιδά και με τη χαρακτηριστική της βαριά προφορά των Γαλλικών θα κατακτήσει τους πίνακες επιτυχιών, θα θριαμβεύσει σαν πρωτοπόρο πρότυπο show woman αλλά θα παραμείνει πάντοτε ανασφαλής και εύθραυστη. Αντισυμβατική σε μια εποχή «καθωσπρέπει», απελευθερωμένη και αρχέτυπο gay icon, θα ατυχήσει τραγικά στις σχέσεις της με το άλλο φύλο, βλέποντας συζύγους και εραστές να αυτοκτονούν και τελικά βάζοντας και η ίδια τέλος στη ζωή της, ψυχικά εξαντλημένη στο απόγειο μιας μεγάλης καριέρας, μόλις στα 54 χρόνια της. 

Επιτέλους! Μια αληθινή ιστορία που ζητούσε την κινηματογραφική της μεταφορά από χρόνια είναι γεγονός. Καλό ή κακό, επιτυχημένο ή όχι, αυτό είναι ουσιαστικά το πρώτο πλήρες πορτραίτο μιας πλούσιας από κάθε άποψη ζωής. Πλούσιας σε ταλέντο, επιτυχία, συναίσθημα, ψυχή αλλά και πόνο, τραύματα και απέραντο θάνατο. Τίποτα καλό δεν έρχεται χωρίς τίμημα σ αυτόν τον κόσμο και η κατά τα λοιπά συμβατική ταινία της Λίζα Αζουέλος καταφέρνει να συλλάβει την ουσία αυτού του τιμήματος. Η ευτυχισμένη ζωή στο Κάιρο τελειώνει με τη σύλληψη και τελικά το θάνατο του πατέρα, η πρώτη καλλιτεχνική άνοδος ακολουθείται από το πρώτο διαζύγιο, ο πρώτος πραγματικός έρωτας τελειώνει με μια αυτοκτονία. Η Αζουέλος, κόρη της Μαρί Λαφορέ άλλου Γαλλικού θρύλου των 60s, τα παραθέτει όλα αυτά, έχοντας την καλλιτεχνική υποστήριξη του ηλικιωμένου πλέον αδελφού της Δαλιδά και μάνατζερ της του Μπρούνο Τζιλιότι (με καλλιτεχνικό όνομα Ορλάντο). Αν και, όπως δήλωσε η ίδια, αρχικά δεν υπήρξε φαν της Δαλιδά, στην πορεία την κατέκτησε η προσωπικότητα που ανακάλυψε με αποτέλεσμα να φθάσει στο άλλο άκρο, δίνοντας την εντύπωση μιας προσπάθειας αγιογράφησης, κάτι που μάλλον δεν ταιριάζει σε ένα πνεύμα τόσο ατίθασο όσο η Δαλιδά. Παρουσιάζοντας τη ζωή της τραγουδίστριας του Gigi L ‘Amoroso αλλά και του Je suis Malade σαν σύγχρονη τραγωδία, διακόπτει συχνά τη ροή της δράσης με τραγούδια που έγραψαν την ιστορία αυτού του euro θρύλου, που σχολιάζουν σαν χορικά την εξέλιξη. Υπερβολικά συχνά όμως, με αποτέλεσμα να χάνεται ο αφηγηματικός ρυθμός και να πλησιάζει το όλο προς βίντεο κλιπ διαρκείας.

Όμως για τους λάτρεις του eurosong  αυτή είναι μια ιδανική ταινία. Για το νεότερο κοινό είναι μια ευκαιρία να γνωρίσει μια σημαντική εκπρόσωπο της Pop του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο, πέρα από τη βρετανική κουλτούρα των 60s. Φυσικά η Αζουέλος ευτύχησε σε πρωταγωνίστρια. Η πανέμορφη Ιταλίδα Σβέβα Αλβίτι, πρώην μοντέλο με μικρή κινηματογραφική εμπειρία, δεν ερμηνεύει απλώς τη Δαλιδά, «είναι» η Δαλιδά. Όπως επίσης ο πάντα επαρκής Ρικάρντο Σκαμάρτσιο είναι ο καλύτερος Μπρούνο που θα μπορούσε να βρεθεί. Κι αυτή ίσως είναι η καλύτερη ταινία που έχει γυρίσει ή που θα γυρίσει ποτέ η σκηνοθέτης. Και όπως λέει το κλασικό hit…Salma ya Salama!   

Διανομή: Rosebud.21 σε συνεργασία με Seven Films

Στις αίθουσες από 30.03.17