Trespass against us – Παράνομες Ζωές

Παραγωγή: Βρετανία – 2016 

Διάρκεια: 98 λεπτά 

Βαθμολογία: * 1/2 

Είδος: Δράμα 

Σκηνοθεσία: Adam Smith 

Πρωταγωνιστούν: Michael Fassbender, Brendan Gleeson, Lyndsey Marshal, Georgie Smith, Rory Kinnear, Killian Scott, Sean Harris, Kingsley Ben-Adir. 

Υπόθεση: Τρεις γενιές μιας οικογένειας νομάδων εγκληματιών, της φαμίλιας των Cutler, ζουν στο δικό τους μικρόκοσμο εκτός κοινωνικού ιστού, στην ειδυλλιακή εξοχή του αρχοντικού Γκλόστερσαιρ της Νοτιοδυτικής Αγγλίας. Η οικογένεια, που είναι γνωστή στην τοπική αστυνομία και τα μέλη της έχουν κάνει τη φυλακή τους, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πιο ακριβή περιοχή της Μεγάλης Βρετανίας. Ο γιος Chad (Michael Fassbender) βρίσκεται διχασμένος ανάμεσα στον σεβασμό για τον πατέρα του Colby (Brendan Gleeson) και την επιθυμία να ξεφύγει από το φαύλο κύκλο της ζωής τους και να εξασφαλίσει καλύτερες συνθήκες για τη γυναίκα του Kelly (Lyndsey Marshal) και τα παιδιά τους.

 Όταν ο Colby ανακοινώνει το σχέδιο του για τη διάρρηξη ενός πλούσιου αρχοντικού της περιοχής, ο Chad βρίσκεται αντιμέτωπος με το δίλημμα αν θα υπακούσει στο θέλημα του πατέρα του ή θα σπάσει τα δεσμά και θα χαράξει το δικό του δρόμο. Η επιλογή του θα είναι καταλυτική για το μέλλον όλων.

«Ως και ημείς αφίεμεν τοις οφειλέταις ημών»…Το νόημα της αρχέτυπης χριστιανικής προσευχής που αντανακλά ο πρωτότυπος τίτλος της ταινίας είναι το ζητούμενο σ αυτή την εντελώς Βρετανική νοοτροπίας οικογενειακή παραβολή για τους πατριαρχικούς δεσμούς που χαρακτηρίζουν το αρχέτυπο κύτταρο της δυτικής κοινωνίας, την αγία Οικογένεια. Η βαριά θρησκευτική απόχρωση της ιστορίας απαλύνεται από το σαρκαστικό χιούμορ και την ανατρεπτική διάθεση με τα οποία σκιαγραφείται η οικογένεια Cutler αλλά ο πρωτοεμφανιζόμενος στις κινηματογραφικές ταινίες μυθοπλασίας τηλεοπτικός δημιουργός Άνταμ Σμιθ δεν είναι ο Γκάι Ρίτσι του Snatch.

Δύο μεγάλοι ερμηνευτές, Γκλίσον και Φασμπέντερ, σηκώνουν όλο το βάρος δύο ρόλων αρκετά σχηματικών και προβλέψιμων και τους εμψυχώνουν με ένα μείγμα καθημερινότητας και απειλής που παραπέμπει σε καθαρή τρέλα. Και μόνο για αυτούς θα άξιζε τον κόπο να δει κάποιος, εκτός Βρετανίας, αυτήν την πειραγμένη αλλά εντελώς προβλέψιμη οικογενειακή saga που έφθασε μέχρι τα ανεξάρτητα Βρετανικά βραβεία για τη σκηνοθεσία της.   

Διανομή: Feelgood Entertainment

Στις αίθουσες από 30.03.17