Orpheline – Σε τέσσερις χρόνους

Παραγωγή: Γαλλία – 2016 

Διάρκεια: 111 λεπτά 

Βαθμολογία: * * * 

Είδος: Δράμα 

Σκηνοθεσία: Arnaud des Pallières 

Πρωταγωνιστούν: Adèle Haenel, Adèle Exarchopoulos, Gemma Arterton, Nicolas Duvauchelle, Sergi López, Solène Rigot, Vega Cuzytek, Jalil Lespert, Karim Leklou, Robert Hunger-Bühler. 

Υπόθεση: Τέσσερις σύντομες διηγήσεις από τη ζωή τεσσάρων γυναικείων χαρακτήρων που σταδιακά αποκαλύπτουν τη συνάφειά τους: Το κρυφτό που μετατρέπεται σε τραγωδία για ένα  μικρό κορίτσι από την επαρχία. Μια έφηβη που έχει τραπεί σε φυγή από μια προβληματική οικογένεια και βρίσκεται περιπλανώμενη να συναντά διάφορους άνδρες και να γνωρίζει πολλές ατυχίες καθοδόν. Μια νεαρή με αυτοκαταστροφικές τάσεις που μετακομίζει στο Παρίσι. Μια γυναίκα που μάταια νόμιζε ότι βρήκε ασφαλές καταφύγιο μακριά από το σκοτεινό παρελθόν της.

Οι παραπάνω ιστορίες είναι αριστοτεχνικά μπλεγμένες σε μια αφήγηση που οδηγεί τον αρχικά αμήχανο θεατή να αρχίσει να κατασκευάζει μόνος του το παζλ της ηρωίδας της νέας ταινίας του δημιουργού του Michael Kohlhaas. Ένα δύσκολο αλλά γοητευτικό εγχείρημα που φέρνει τον ίδιο το θεατή στη θέση του αφηγητή μιας ταινίας όπως ο ίδιος την αντιλαμβάνεται και όσο του επιτρέπει η χρήση διαφορετικών ερμηνευτριών στην κάθε φάση της ιστορίας. Όταν ολοκληρώνεται το αφηγηματικό μωσαϊκό ο υπομονετικός και παρατηρητικός θεατής θα έχει κερδίσει μια ιδιαίτερη φιλμική εμπειρία και θα έχει εκτιμήσει τον αγώνα μιας φαινομενικά αρνητικής ηρωίδας για να αποκτήσει μια ζωή ελεύθερη και γεμάτη νόημα.

Τρεις πανέμορφες πρωταγωνίστριες, η μια καλύτερη από την άλλη, δίνουν σάρκα και οστά σε μια ταραγμένη προσωπικότητα που έζησε τη ζωή της πέρα από τα επιτρεπόμενα όρια. Και στο βάθος, μέγα ζητούμενο η ελευθερία του ατόμου πέρα από κοινωνικές συμβάσεις. Με τέτοιες ταινίες είναι που το κατά πολλούς «κουρασμένο» κοινωνικό σινεμά αποκτά σύγχρονο πρόσωπο και φιλμικό ενδιαφέρον.

Διανομή: Weird Wave

Στις αίθουσες από 30.03.17