Colossal

Παραγωγή: Ισπανία/Καναδάς – 2016 

Διάρκεια: 110 λεπτά 

Βαθμολογία: * * * 

Είδος: Δραματική Κομεντί Φαντασίας (ναι! Αυτό) 

Σκηνοθεσία: Nacho Vigalondo 

Πρωταγωνιστούν: Anne Hathaway, Jason Sudeikis, Dan Stevens, Tim Blake Nelson, Austin Stowell, Agam Darshi, Rukiya Bernard, Christine Lee. 

Υπόθεση: Μανχάταν. Η Γκλόρια (Αν Χάθαγουεϊ), Party girl μέχρι τελικής πτώσης και φυσικά στα πρόθυρα του αλκοολισμού, καταλήγει μοιραία να χάσει δουλειά και σχέση, όταν ο καλοβαλμένος Βρετανός φίλος της, Τιμ (Νταν Στίβενς) της μαζεύει τα πράγματα και της δείχνει την έξοδο. Σε απόγνωση, η Γκλόρια επιστρέφει στο έρημο πατρικό της σε μια μικρή πόλη, όπου ξαναβρίσκει τον παιδικό της φίλο, Όσκαρ (Τζέισον Σουντέικις), έναν καλοσυνάτο ιδιοκτήτη μπαρ που της προσφέρει δουλειά…και μπύρα. Η Γκλόρια ξημεροβραδιάζεται εκεί πίνοντας με τον Όσκαρ και τους φίλους του (Τιμ Μπλέικ Νέλσον, Όστιν Στόουνγελ). Ο παλιός κακός εαυτός της την καταδιώκει ενώ τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται αλλόκοτα όταν η υφήλιος συγκλονίζεται από την εμφάνιση ενός γιγαντιαίου τέρατος στη Σεούλ, οι κινήσεις του οποίου όπως ανακαλύπτει η Γκλόρια με τρόμο, συνδέονται με κάθε της κίνηση όταν σέρνει τα πόδια της κάθε πρωί-μετά το μεθύσι της βραδιάς-στην παλιά παιδική χαρά της πόλης. Κάθε μέρα όμως και κάθε κίνηση φέρνει και ένα νέο στοιχείο καθώς το αδηφάγο τέρας της Σεούλ έρχεται να συντροφεύσει ένα επίσης γιγαντιαίο ρομπότ…

Πίσω από αυτόν τον εξωφρενικό συνδυασμό κινηματογραφικών ειδών (κάποιοι κακοπροαίρετοι θα τον έλεγαν και αχταρμά), κρύβεται μια τριπλή αλληγορία: Μια σάτιρα για την εγωπάθεια του ανίκανου να εμπλακεί σε υγιή σχέση σύγχρονου ανθρώπου καθώς θέτει τον εαυτό του στο κέντρο ενός σύμπαντος που έχει χώρο μόνο για ένα άτομο, με αποτέλεσμα να ξεσπούν μάχες για το ποιος θα επικρατήσει στο πεδίο της ψυχής (soul όπως προφέρεται στα Αγγλικά η Σεούλ). Ένα σκοτεινό ψυχογράφημα για τις αρνητικές δυνάμεις που μας κυβερνούν και τις συνέπειες αυτής της συμπεριφοράς μας στον εξωτερικό κόσμο. Μια σαρκαστική σάτιρα της επίδρασης της αμερικάνικης πολιτικής στις ζωές αθώων ανθρώπων στην άλλη μεριά του κόσμου. Όλα αυτά δεν είναι πάντα ισορροπημένα και πετυχημένα όμως η ταινία διαθέτει φαντασία, συνέπεια στην σταδιακή ανατροπή του κλίματος όσο η πλοκή πυκνώνει, αγάπη για τα είδη και ιδιαίτερα για το γιαπωνέζικο σινεμά kaiju των 50s με το Γκοτζίλα και τα άλλα τέρατα και έναν «ιππότη με αστραφτερή πανοπλία» στο πρόσωπο φυσικά ενός Βρετανού που αρχικά αδυνατεί να κατανοήσει την αυτοκαταστροφική εμμονή της αγαπημένης του αλλά κατανοεί γρήγορα ότι η αμερικάνικη ύπαιθρος δεν ανατρέφει ακριβώς αυτό που λέμε «καλό παιδί». Η ταινία του Ισπανού Νάτσο Βιγαλόνδο είναι όλα αυτά σε ένα love it or leave it μείγμα με κερασάκι το τσαλάκωμα της ρομαντικής περσόνα της πρωταγωνίστριας Αν Χάθαγουεϊ.

Το ότι από τότε που η ταινία έκανε την πρεμιέρα της πέρυσι στο Φεστιβάλ του Τορόντο, η Αθήνα είναι η πρώτη πόλη στον κόσμο που την υποδέχεται σε εμπορική προβολή, μια μέρα πριν την Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες, λέει πολλά για το πώς ακριβώς ο κινηματογραφικός κόσμος δεν έχει αποφασίσει τι να κάνει με αυτήν! Μια ταινία που ο θεατής πρέπει επίσης να το πάρει πολύ προσωπικά αν θα την επιλέξει. Το βέβαιο είναι ότι με τα χρόνια θα αποκτήσει cult status.

Διανομή: Odeon

Στις αίθουσες από 06.04.17