The Secret Scripture – Η Μυστική Γραφή

Παραγωγή: Ιρλανδία – 2016 

Διάρκεια: 108 λεπτά 

Βαθμολογία: * * 1/2 

Είδος: Δράμα 

Σκηνοθεσία: Jim Sheridan 

Πρωταγωνιστούν: Rooney Mara, Theo James, Vanessa Redgrave, Susan Lynch, Aidan Turner, Eric Bana, Jack Reynor, Elva Trill, Pauline McLynn, Omar Sharif Jr. 

Υπόθεση: Ιρλανδία, δεκαετία του 80. Η υπέργηρη Ρόουζ (Βανέσα Ρεντγκρέιβ) είναι έγκλειστη σε ψυχιατρική κλινική από την εποχή του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, όταν κατηγορήθηκε ότι σκότωσε το μωρό της. Χρόνια ολόκληρα η Ρόουζ αρνείται την κατηγορία, επιμένοντας μάλιστα ότι το παιδί της είναι ζωντανό και θα έρθει να την επισκεφθεί. Οι εγκαταστάσεις  του ψυχιατρείου όμως πρόκειται να αξιοποιηθούν και οι ασθενείς να μεταφερθούν. Η Ρόουζ είναι η  τελευταία τρόφιμος που αρνείται σθεναρά να εγκαταλείψει το χώρο και η περίπτωσή της  τραβά το ενδιαφέρον του Δρ. Στέφεν Γκριν (Έρικ Μπάνα). Όταν την επισκέπτεται, η Ρόουζ του παρουσιάζει τη δική της Βίβλο, ένα ημερολόγιο που ονομάζει Βιβλίο της Ρόουζ. Μέσα από αυτή τη Μυστική Γραφή ο Δρ. Γκριν τη βοηθά να ξαναθυμηθεί το παρελθόν της και να κερδίσει πίσω τη ζωή της. Από τις σελίδες της αναδύεται μία συγκλονιστική ζωή γεμάτη έρωτα και αδικία και η προσωπικότητα μίας αξιόλογης και θαρραλέας νέας γυναίκας, της οποίας το μόνο έγκλημα ήταν ότι «αγάπησε πολύ».

Ο έξι φορές υποψήφιος για Όσκαρ, Ιρλανδός δημιουργός του My Left Foot και του In The Name of the Father Tζιμ Σέρινταν αναλαμβάνει την κινηματογραφική διασκευή του φημισμένου, υποψήφιου για βραβείο Booker, μυθιστορήματος του Σεμπάστιαν Μπάρυ (στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καστανιώτη).  Μια συγκλονιστική πολυεπίπεδη ιστορία αγάπης και εξιλέωσης, με φόντο το σκοτεινό παρελθόν της επίσημης Ιρλανδίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πόλεμου και την στάση της Καθολικής Εκκλησίας απέναντι στη γυναικεία χειραφέτηση, διασκευάζεται σε μελόδραμα εποχής (υψηλής κλάσης πάντως) από τον βετεράνο σκηνοθέτη, που προτιμά να παρουσιάσει ένα ομογενοποιημένο θέαμα σε στιλ Νίκολας Σπαρκς (του Γητευτή των Αλόγων) απευθυνόμενο στους δακρυγόνους αδένες του διεθνούς κοινού. Ο στόχος επιτυγχάνεται και με το παραπάνω αφού στο βασικό ρόλο η μεγάλη Βανέσα Ρέντγκρεϊβ δείχνει ακόμη, στα 80 της χρόνια, τη μεγάλη ερμηνευτική της κλάση ως ηλικιωμένη Ρόουζ ενώ η Ρούνι Μάρα είναι επίσης πολύ αποτελεσματική στο ρόλο της Ρόουζ σε μικρότερη ηλικία. Βέβαια η αρχική επιλογή για το ρόλο ήταν η Τζέσικα Τσάστεϊν, πολύ πιο λογική επιλογή φυσιογνωμικά σε σχέση με την Ρέντγκρεϊβ, αλλά μέχρι να φθάσει το βιβλίο στην οθόνη… πολλά άλλαξαν.

Γυρισμένη κυρίως στην φωτογενή Ιρλανδική ύπαιθρο η ταινία του Σέρινταν διαθέτει εκπληκτική φωτογραφία από τον Μιχαήλ Κρίτσμαν, τον Ρώσο φωτογράφο του Ζβιάγκιντσεβ στο Λεβιάθαν, αλλά και πολύ προσεγμένη ανασύσταση εποχής. Ένα πολύ φωτογενές πακέτο που περικλείει όλες εκείνες τις απίθανες συμπτώσεις που ένα καλό μελόδραμα που σέβεται τον εαυτό του πρέπει να περιέχει, πάντα «βγαλμένες από τη ζωή». Α! και βέβαια ο πάτερ της ταινίας που κινεί τα νήματα της Ιστορίας με το γοητευτικό (και κάτι παραπάνω) παρουσιαστικό του Τέο Τζέιμς είναι «κόλαση» για το γυναικείο κοινό στο οποίο κυρίως απευθύνεται η ταινία. 

Διανομή: Tanweer

Στις αίθουσες από 06.04.17