Πεθαίνοντας στο Γέλιο

Παραγωγή: Ελλάδα - 2017 

Διάρκεια: 92 λεπτά 

Βαθμολογία: * * 

Είδος: Ντοκιμαντέρ

Σκηνοθεσία: Στέλιος Κούλογλου

Υπόθεση: Το χιούμορ σαν όπλο πολιτική δράσης έχει συμβάλλει πολλές φορές στην διαμόρφωση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης. Η νέα ταινία του Στέλιου Κούλογλου ερευνά τέσσερις πρόσφατες περιπτώσεις όσον αφορά την επιρροή του χιούμορ στην πολιτική ζωή αλλά και τις θανάσιμες αντιδράσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει (όπως στην τραγωδία του Charlie Hebdo).

Στην πρώτη πρωταγωνιστούν οι Yes Μen, το διάσημο ντουέτο Αμερικανών ακτιβιστών. Κορυφαία θεωρείται η φάρσα που σκάρωσαν παλιότερα στο BBC, όταν εμφανίστηκαν ως εκπρόσωποι της αμερικανικής εταιρείας που κατέστρεψε την πόλη Μποπάλ της Ινδίας, μετανοημένοι και έτοιμοι να αποζημιώσουν το σύνολο των πληγέντων. Αυτή τη φορά οργανώνουν μια αντιπολεμική φάρσα, μέσα στο ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ξεκαρδιστικά αποτελέσματα.

Πρωταγωνιστής της δεύτερης ιστορίας είναι ο Μάρτιν Σόνεμπορν κωμικός και εκδότης της εφημερίδας «Τιτανικός». Εκλέχθηκε ευρωβουλευτής με την παράταξη «Το Κόμμα» και τώρα επεξεργάζεται ένα πρωτότυπο σχέδιο για την σωτηρία της Ελλάδας.

Στην τρίτη οι ακτιβιστές Flashmob εισβάλλουν και διακόπτουν τραγουδιστικά επίσημες εκδηλώσεις υπέρ των εμπορικών συμφωνιών ΤΤΙΡ και CETA. Τραγουδώντας τον ύμνο από τους Άθλιους και πάντα με το χαμόγελο στα χείλη.

Στην τέταρτη το κλίμα σοβαρεύει αφού κάποιοι πεθαίνουν κυριολεκτικά εξαιτίας του «γέλιου». Στην τελευταία συνέντευξη πριν τη δολοφονία του τον Ιανουάριο του 2015, ο Σαρμπ, εκδότης του Charlie Hebdo προβλέπει ότι μόνο η βία των ισλαμιστών μπορεί να σκοτώσει το χιούμορ. Σε μια συγκλονιστική μαρτυρία, ο μοναδικός επιζών δημοσιογράφος από τη συντακτική ομάδα, περιγράφει λεπτό προς λεπτό την επίθεση στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας. Μια τραγωδία ανάμεσα σε τρεις κωμωδίες.

Πολύ ενδιαφέρον το θέμα και πολλές οι ευκαιρίες για μια εκ των έσω ματιά στα τεκταινόμενα στους διαδρόμους των Βρυξελλών, μια και ο σκηνοθέτης του φιλμ, ο δημιουργός του Ρεπορτάζ χωρίς Σύνορα αλλά και του «Εξομολογήσεις ενός οικονομικού δολοφόνου», είναι πλέον εκλεγμένος ευρωβουλευτής. Ωστόσο το αμήχανο παρόν της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το «λουστράρισμα» σκοτεινών αποφάσεων όπως η TTIP, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για γέλιο. Εξάλλου η ταινία σπάνια ξεφεύγει από την τηλεοπτική λογική του ρεπορτάζ, το τραγικό γεγονός της ισλαμιστικής επίθεσης στο Charlie Hebdo σκοτεινιάζει πολύ την απόπειρα δημιουργίας μιας χιουμοριστικής άποψης για την πολιτική ενώ το α λα Monty Pythons κατάμαυρο χιούμορ των Yes Men δεν αναδεικνύεται σε όλο του το παράλογο μεγαλείο. Αναδεικνύεται όμως επιτυχημένα η έντονη προσωπικότητα του «συναδέλφου» Μάρτιν Σόνεμπορν, δημιουργού του πρώτου χιουμοριστικού πολιτικού κόμματος στην Ευρώπη, που θα άξιζε ένα ολόκληρο ντοκιμαντέρ από μόνος του.

Παρόλα τα παραπάνω το «Πεθαίνοντας στο Γέλιο» παραμένει μια πολύ ενδιαφέρουσα ματιά στην τρέχουσα κατάσταση των πραγμάτων στο κέντρο των αποφάσεων για τις τύχες των Ευρωπαϊκών λαών, την οποία καλό είναι να έχουμε υπόψη μας…

Διανομή: Filmcenter Trianon

Στις αίθουσες από 06.04.17

Λοιποί Συντελεστές

Σενάριο: Στέλιος Κούλογλου

Μοντάζ: Χρήστος Γάκης

Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Νίκος Πολίτης

Δημοσιογραφική Έρευνα: Φωτεινή Λαμπρίδη

Κάμερα: Μανώλης Κονσολάκης, Νίκος Θωμόπουλος

Βοηθός Μοντάζ: Δημήτρης Τέλλης

Οργάνωση Παραγωγής: Ελένη Μπέλλου

Μετάφραση-Υποτιτλισμός: Αρίστη Γεωργιάδου