Dans les forêts de Sibérie – Στα Δάση της Σιβηρίας

Παραγωγή: Γαλλία - 2016 

Διάρκεια: 105 λεπτά 

Βαθμολογία: * * * 

Είδος: Περιπέτεια

Σκηνοθεσία: Safy Nebbou

Πρωταγωνιστούν: Raphaël Personnaz, Evgeniy Sidikhin.

Υπόθεση: Ο Τέντι, υψηλόβαθμο στέλεχος σε μεγάλη εταιρία μέσων επικοινωνίας, έχει κουραστεί από τους ρυθμούς της ζωής του. Ποθώντας να ζήσει με ελευθερία, αποφασίζει να απαρνηθεί την Παρισινή πολυτέλεια και να παραιτηθεί από τη θέση του. Απενεργοποιεί λοιπόν το κινητό του και ταξιδεύει μέχρι την παγωμένη Σιβηρία, επιλέγοντας να ζήσει σε μία καλύβα, στις όχθες της λίμνης Βαϊκάλη, μόνο με τα απολύτως απαραίτητα. Με την εγκατάστασή του θα αντιληφθεί ότι η επιστροφή στη φύση, εκτός από γαλήνη, περιλαμβάνει και απρόβλεπτους κινδύνους, αφού μια ξαφνική χιονοθύελλα βάζει τη ζωή του σε κίνδυνο. Αυτός που τον σώζει από το μοιραίο είναι ο Αλεξέι, ένας ντόπιος φυγόδικος καταδικασμένος για φόνο, που ζει εδώ και χρόνια κρυμμένος στο δάσος, περιμένοντας την παραγραφή της ποινής του. Ανάμεσα σε αυτούς τους τελείως διαφορετικούς άνδρες αναπτύσσεται μία αναπάντεχη φιλία που όπως φαίνεται τελικά είναι απαραίτητη και για τους δύο…

Σ αυτήν την εκθαμβωτικά φωτογραφημένη ταινία του Σαφί Νεμπού, βρισκόμαστε πολύ μακριά από τη χολιγουντιανή λογική των αισιόδοξων φυσιολατρικών περιπετειών. Η περιβόητη επιστροφή στη φύση εδώ εξελίσσεται σε αναμέτρηση του φιλόδοξου γιάπη με τις ίδιες τις δυνάμεις του, σωματικές και ψυχικές, αλλά και σε μάθημα για τη θέση του ανθρώπου στη Γη την οποία έχει επανειλημμένα βιάσει από κάθε άποψη. Η επιβίωση είναι σαν βόλτα πάνω στην παγωμένη επιφάνεια της λίμνης που από ταξιδάκι αναψυχής μπορεί ανά πάσα στιγμή να μετατραπεί σε ολοφάνερο ίσως και θανάσιμο τραύμα. Η φύση αδιαφορεί για τα ανθρώπινα μεγέθη και έχει τον τρόπο να επιβάλλεται σ αυτόν που θα ξεκόψει από το κοπάδι. Κι όπως είπε ο Αριστοτέλης, άνθρωπος εκτός κοινωνίας ή θηρίο ή Θεός. Κανένα από τα δυο όμως δεν είναι ακριβώς η περίπτωση του Τέντι που χρειάζεται πραγματικά να βρει ένα θηρίο, εκτός κοινωνίας, όπως ο Αλεξέι για να επιβιώσει. Ο Θεός και ο Διάβολος στη χώρα των πάγων…Ουδείς τέλειος, ουδείς πλήρης και αυτάρκης.

Εικόνες απίστευτης ομορφιάς, εντυπωσιακό soundtrack (βραβευμένο με το φετινό Σεζάρ μουσικής) που αξιοποιεί κάθε παύση και κάθε ψίθυρο της φύσης και ένας εκκολαπτόμενος Γάλλος superstar που κουβαλάει στους ώμους του με επάρκεια το βάρος ολόκληρης της αφήγησης.

Η ταινία είναι βασισμένη στο αυτογραφικό βιβλίο του Σιλβέν Τεσόν, το οποίο έχει βραβευθεί με το Βραβείο Γκονκούρ, ένα από τα σημαντικότερα λογοτεχνικά βραβεία. Ο Τεσόν είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς συγγραφείς της ταξιδιωτικής λογοτεχνίας και ειδικότερα του «nature writing», όπως είναι ο όρος στα αγγλικά για τους λογοτέχνες που επιχειρούν τη βιωματική καταγραφή των ταξιδιών τους, ανακατεύοντας λαμπρές περιγραφές φυσικών φαινομένων με ιδέες και στοχασμούς.

Διανομή: Danaos Films

Στις αίθουσες από 13.04.17