1ο En Lefko Film Festival – Αφιέρωμα στον Ντενί Βιλνέβ

Εν αναμονή της παρουσίασης του προγράμματος του Φεστιβάλ και αφού ετοιμάστηκε και η αφίσα, ανακοινώθηκε και ένα μίνι αφιέρωμα στις τρεις πρώτες Καναδικές, ολοκληρωμένες μεγάλου μήκους ταινίες μυθοπλασίας του μεγάλου δημιουργού: «32 Αυγούστου» (Un 32 août sur terre), «Η Δίνη» (Maelstrom) και «Πολυτεχνείο» (Polytechnique).

Υπεύθυνος για κάποιες από τις πιο καθοριστικές κινηματογραφικές εικόνες της τελευταίας εικοσαετίας, από το άγριο, αριστοτεχνικό, υποψήφιο για Όσκαρ «Μέσα από τις Φλόγες», μέχρι το λυτρωτικά αποκαλυπτικό «Prisoners» που τον καθιέρωσε στη συλλογική συνείδηση ως μια από τις πιο ξεχωριστές φωνές του Χόλιγουντ, κι από το υπαρξιακό, σκοτεινό θρίλερ μυστηρίου «Άνθρωπος Αντίγραφο», μέχρι την υποψήφια για οκτώ Όσκαρ, αριστουργηματική «Άφιξη» του 2016, ο Ντενί Βιλνέβ είναι χωρίς αμφιβολία ένας από τους πιο σημαντικούς δημιουργούς της εποχής μας. Έχοντας βραβευθεί στα μεγαλύτερα Φεστιβάλ του πλανήτη και βάζοντας πλώρη για την κινηματογραφική εξέλιξη του Χρυσού Δισκοπότηρου του Sci-Fi -την σκηνοθεσία της κινηματογραφικής συνέχειας του «Blade Runner»- ο ταλαντούχος Καναδός δημιουργός μπαίνει στο μικροσκόπιο του 1ου En Lefko Film Festival, το οποίο εστιάζει στην απαρχή της πλούσιας σκηνοθετικής του καριέρας.

32 Αυγούστου (UN 32 AOÛT SUR TERRE) 1998 / 88΄

Πρωταγωνιστούν: Pascale Bussières, Alexis Martin, Ricgard S. Hamilton

3/5/2017 | ΔΑΝΑΟΣ | 19:00

Μετά από ένα ατύχημα που παραλίγο να της στοιχίσει την ζωή, η νεαρή Σιμόν αποφασίζει να αναθεωρήσει τις αξίες της και να αλλάξει τα πάντα. Αφού εγκαταλείψει την καριέρα της στο μόντελινγκ, θα ζητήσει από τον αιωνίως ερωτευμένο μαζί της, Φιλίπ να την αφήσει έγκυο. Στο ιδιοφυές ντεμπούτο του, ο Ντενί Βιλνέβ θα τους στείλει στην έρημο της Γιούτα, όπου μέσα από χίλιους κινδύνους και αναποδιές θα ψάξουν ένα happy end για τον έρωτά τους. Πτώματα, απειλητικοί ταξιτζήδες κι ένας Αύγουστος που δεν λέει να τελειώσει στην πιο ρομαντική ταινία δρόμου που δεν είχαμε δει μέχρι τώρα.

Η Δίνη (MAELSTRÖM) 2000 / 87΄

Πρωταγωνιστούν: Marie-JoséeCroze, Jean-NicolasVerreault, StéphanieMorgenstern

29/4/2017 |ΙΝΤΕΑΛ | 18:00

Μια μέχρι πρότινος επιτυχημένη γυναίκα βλέπει τη ζωή της να στροβιλίζεται σε μια δίνη εκτρώσεων, επαγγελματικών αποτυχιών και αυτοκινητιστικών δυστυχημάτων. Καθώς βρίσκεται στο χείλος της αυτοκτονίας, η μοίρα αποφασίζει να της δώσει μια δεύτερη ευκαιρία. Ο Ντενί Βιλνέβ μετουσιώνει τα παθήματα της ηρωίδας του σε μια συναρπαστική κινηματογραφική δίνη, που ανακατεύει την τραγωδία με την κωμωδία και το μυστικισμό με τον απόλυτο ρομαντισμό. Ίσως η μοναδική ταινία όπου κεντρικός αφηγητής είναι ένα ψάρι, που μοιάζει να έρχεται από τα έγκατα του χρόνου και να γνωρίζει τα μυστικά της ανθρώπινης ύπαρξης.

Πολυτεχνείο (POLYTECHNIQUE) 2009 / 77΄

Πρωταγωνιστούν: MaximGaudette, SébastienHuberdeau, KarineVanasse

27/4/2017 | ΙΝΤΕΑΛ | 18:00

Τον Δεκέμβριο του 1989, ένας αντιφεμινιστής φοιτητής μπήκε στο Πολυτεχνείο του Μόντρεαλ κουβαλώντας ένα ημιαυτόματο όπλο, σκότωσε δεκατέσσερις γυναίκες κι έπειτα έστρεψε την κάνη προς τον εαυτό του. Εμπνευσμένος από το παραπάνω περιστατικό, ο Ντενί Βιλνέβ στήνει την κάμερά του στον πραγματικό τόπο του εγκλήματος και φιλοτεχνεί έναν ασπρόμαυρο εφιάλτη. Θυμίζοντας αρκετά το στιλ και τη φόρμα του «Ελέφαντα» του Γκας Βαν Σαντ, αλλά ακολουθώντας ακόμα πιο τολμηρές διαδρομές, ο Καναδός σκηνοθέτης επινοεί εκ νέου το χρονικό της τραγωδίας – κι αν αφήνει συχνά την βία εκτός κάδρου, είναι για να τη σφηνώσει ακόμα πιο έντονα στο μυαλό του θεατή.

Ντενί Βιλνέβ - Φιλμογραφία

2016 Άφιξη / Arrival

2015 Sicario: Ο Εκτελεστής / Sicario

2013 Ο Άνθρωπος Αντίγραφο / Enemy

2013 Prisoners

2010 Μέσα από τις Φλόγες / Incendies

2009 Πολυτεχνείο / Polytechnique

2000 Η Δίνη / Maelström

1998 32 Αυγούστου / Un 32 août sur terre

 

ΙΝΦΟ

1ο En Lefko Film Festival

από τις 26 Απριλίου μέχρι τις 3 Μαίου.

Κινηματογράφοι ΔΑΝΑΟΣ και ΙΝΤΕΑΛ

Περισσότερες πληροφορίες:

http://elff.gr/

Facebook: https://www.facebook.com/enlefkofestival/

Instagram: https://www.instagram.com/enlefkoff/

Newsletter: http://eepurl.com/cAVCTP

Spotify: @EnLefkoFF http://spoti.fi/2l00ndl