L'empereur - Το ταξίδι του αυτοκράτορα 2: Το κάλεσμα

Παραγωγή: Γαλλία - 2017 

Διάρκεια: 82 λεπτά 

Είδος: Ντοκιμαντέρ

Σκηνοθεσία: Luc Jacquet

Αφήγηση στα γαλλικά: Lambert Wilson

Υπόθεση: Μέσα από την ματιά και τις αναμνήσεις του προγόνου του, ένας νεαρός πιγκουίνος ετοιμάζεται να ζήσει το πρώτο του ταξίδι. Ενστικτωδώς απαντά στο μυστήριο κάλεσμα που τον ωθεί προς τον ωκεανό για να αντιμετωπίσει τις απίστευτες δοκιμασίες που θα χρειαστεί να ξεπεράσει για να εκπληρώσει το πεπρωμένο του και να εξασφαλίσει την επιβίωση του είδους του. Η ταινία τον ακολουθεί στα παγωμένα τοπία της Ανταρκτικής, καθώς νιώθει τον αέρα και το κρύο σε κάθε του βήμα πριν βουτήξει για πρώτη φορά στα ανεξερεύνητα νερά.

Πριν από δώδεκα χρόνια, η γέννηση του Αυτοκράτορα είχε συγκινήσει ολόκληρο τον κόσμο. Σήμερα ο πιγκουίνος που μάγεψε μικρούς κι μεγάλους, ετοιμάζεται να ζήσει το πρώτο του ταξίδι. Η ταινία θα προβάλλεται μεταγλωττισμένη στα Ελληνικά με σχολιαστή και αφηγητή τον Διονύση Σαββόπουλο.

Σύμφωνα με τον δημιουργό της ταινίας Luc Jacquet, ο αυτοκρατορικός πιγκουίνος είναι ένα είδος που ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί. Αυτό το πτηνό έχει ύψος κατά μέσο όρο λίγο πάνω από ένα μέτρο. Ανήκει στην οικογένεια των σπονδυλωτών και μπορεί να επιβιώσει εκεί που κανένας άλλος ζωντανός οργανισμός δεν μπορεί. Κάθε χρόνο, στην αρχή του χειμώνα, ενώ όλα τα άλλα ζώα φεύγουν, ο αυτοκράτορας επιστρέφει στη λευκή ήπειρο για να δώσει ζωή.  Αυτή η καινούρια ταινία έρχεται να ολοκληρώσει την ιστορία για όσα δεν ξέρουμε, την άγνωστη πλευρά των αυτοκρατόρων. Ποιο μήνυμα καλεί όλους τους αυτοκράτορες να εγκαταλείψουν τον ωκεανό τον Μάρτιο; Τι ωθεί το αρσενικό να εγκαταλείψει τον νεοσσό για να επιζήσει; Είναι άραγε αυτό το ένστικτο; Το κάλεσμα που ωθεί αυτό το είδος να είναι στην ώρα του σ’ αυτά τα μεγάλα συναπαντήματα. Αυτό που οδηγεί τους νεοσσούς να περπατούν σε σειρά, σαν ενήλικες, αυτό που χωρίς να έχουν ξανά κολυμπήσει ποτέ στην ζωή τους, απλά πέφτουν στο νερό και κολυμπούν χιλιόμετρα.  Από επιστημονική άποψη, δεν υπάρχει μόνο μία απάντηση σε όλα αυτά. Η επιστήμη ψάχνει για απαντήσεις, μελετάει τις ορμόνες, τις συνθήκες του περιβάλλοντος. Για έναν σκηνοθέτη, αυτό το απύθμενο και δυσνόητο μέρος του ζώου, είναι απόλυτα συναρπαστικό. Αυτή η ανεξήγητη μαγεία της ζωής των αυτοκρατόρων κάνει αυτά τα είδη ακόμα πιο όμορφα!

Και μερικά επιστημονικά παράδοξα

Οι αυτοκράτορες αναγνωρίζονται μέσα από το τραγούδι τους: Κάθε αυτοκράτορας έχει μια μοναδική φωνή για τη διευκόλυνση της αναγνώρισής του. Για να ακουστούν πάνω από τον θόρυβο της αποικίας, οι πιγκουίνοι στέκονται και χρησιμοποιούν το στήθος τους ως αντηχείο. Γύρω από τον τραγουδιστή, διαμορφώνεται ένας σιωπηλός κύκλος για λίγα δευτερόλεπτα, αρκετά όμως ώστε ο καλούμενος να ακούσει το τραγούδι. Ένας ενήλικας διακρίνει την κραυγή του παιδιού του, ακόμα και όταν ο θόρυβος της αποικίας υπερβαίνει τα 6dB.

Το φτέρωμα των αυτοκρατόρων είναι πιο κρύο κι από τον αέρα!: Με τη μελέτη υπέρυθρων εικόνων των αυτοκρατόρων στην αποικία Dumont d'Urville, Σκωτσέζοι και Γάλλοι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η επιφάνεια του φτερώματος των αυτοκρατόρων ήταν πιο κρύα κι από τον αέρα. Σχεδόν όλη η επιφάνεια του φτερώματος των ζώων βρίσκονταν κάτω από το σημείο ψύξης, με εξαίρεση τα ράμφη τους και τα μάτια τους.

Οι αποικίες πιγκουίνων: Οι αποικίες πιγκουίνων είναι εκεί που βρίσκονται οι αυτοκράτορες για να αναπαραχθούν κατά τη διάρκεια του νότιου χειμώνα. Παρά την τεράστια περιοχή της Ανταρκτικής ηπείρου, υπάρχουν λίγες τέτοιες τοποθεσίες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πληρούν πολύ συγκεκριμένα κριτήρια. Είναι επίπεδες σανίδες πάγου, σταθερές καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου. Ο πάγος πρέπει να είναι αρκετά παχύς και ισχυρός για να εξασφαλίσει τη μέγιστη ασφάλεια των πιγκουίνων κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγής. Ο προσανατολισμός της περιοχής είναι επίσης καθοριστικός: πρέπει να βρεθούν υπό την προστασία από τον αέρα καθώς όταν είναι πολύ έντονος, αποδυναμώνει τον πάγο.

Οι ερωτικές παρελάσεις: Οι παρελάσεις ξεκινούν κατά την επιστροφή των αυτοκρατόρων στις αποικίες τους. Διαρκούν περίπου δέκα ημέρες. Είναι μια τεράστια συνάντηση όλων των αυτοκρατόρων της αποικίας. Σε αυτό το σημείο, ο αριθμός των αυτοκρατόρων είναι πολύ κρίσιμος. Τα αρσενικά και τα θηλυκά είναι σε θέση να αναπαραχθούν. Οι αυτοκράτορες παρελαύνουν και τραγουδούν όλοι μαζί την ίδια στιγμή. Για μέρες μοιάζει να χορεύουν, να τεντώνουν τον λαιμό τους, να σκύβουν το κεφάλι τους σαν να υποκλίνονται. Μερικά ζευγάρια, μόνο το 15%, καταφέρνουν, να αναγνωριστούν από την προηγούμενη εποχή. Για άλλους, σχηματίζονται νέα ζευγάρια. Νέοι αυτοκράτορες και ενήλικες που δεν έχουν βρει ταίρι επιστρέφουν πάλι στον ωκεανό. Η ζωή μες το καταχείμωνο στην Ανταρκτική είναι πάρα πολύ δύσκολη, καθώς οι αυτοκράτορες έρχονται μόνο για να αναπαραχθούν. Στο τέλος της παρέλασης οι πιγκουίνοι ζευγαρώνουν και στη συνέχεια πέφτει ξανά ησυχία.

Διανομή: Feelgood Entertainment

Στις αίθουσες από την Κυριακή του Πάσχα 16.04.17