Un Sac des Billes – Ο Δρόμος της Διαφυγής

Παραγωγή: Γαλλία/Καναδάς/Τσεχία - 2017 

Διάρκεια: 110 λεπτά 

Βαθμολογία: * * * 

Είδος: Δραματική Περιπέτεια

Σκηνοθεσία: Christian Duguay

Πρωταγωνιστούν: Dorian Le Clech, Batyste Fleurial, Patrick Bruel, Elsa Zylberstein, Bernard Campan, Kev Adams, Christian Clavier, César Domboy, Ilian Bergala.

Υπόθεση: 1941, το Παρίσι βρίσκεται ήδη υπό γερμανική κατοχή. Ο εβραϊκός πληθυσμός της πόλης έχει αρχίσει να αισθάνεται βαριά πάνω του τη σκιά των κατακτητών. Δυο εβραιόπουλα, ο Ζοζέφ και ο μεγαλύτερός του Μωρίς, παιδιά του κουρέα της γειτονιάς, στέλνονται από τους γονείς τους νύχτα σε ένα επικίνδυνο ταξίδι προς την Ελεύθερη Γαλλία του Νότου. Το σχέδιο είναι να συναντήσουν εκεί τα μεγαλύτερα αδέλφια τους και όλοι μαζί να περιμένουν και τους γονείς που θα ταξιδέψουν ξεχωριστά για λόγους ασφαλείας. Η διαδρομή των δύο νεαρών αγοριών θα αποδειχτεί ακόμα δυσκολότερη απ’ ό,τι ακούγεται. Θα χρησιμοποιήσουν τρένο, μετά θα περπατήσουν μέσα από ορεινά μονοπάτια και θα βρεθούν αντιμέτωπα κυριολεκτικά με το θάνατο. Δε θα λυγίσουν, όμως, ποτέ, έχοντας στο μυαλό τους μόνο μία σκέψη: την επανένωση με την οικογένειά τους.

Μια ιστορία που είχε μεταφερθεί ξανά στη μεγάλη οθόνη το 1975 από τον Ζακ Ντουαγιόν και που στη σημερινή Γαλλία είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, βρίσκει ξανά το δρόμο προς την οθόνη διασκευασμένη από τον Καναδό-κυρίως τηλεοπτικό- Κριστιάν Ντιγκέ, δημιουργό της βραβευμένης μίνι σειράς Hitler-Rise of Evil το 2003. Η ιστορία βασίζεται και πάλι στο αυτοβιογραφικό βιβλίο που έγραψε το 1973 ο μικρός Ζοζέφ, ο οποίος αυτή τη φορά είναι και ο βασικός σύμβουλος της παραγωγής, με αποτέλεσμα την πιστότερη αναπαράσταση των γεγονότων όπως τα κατέγραψε ο ίδιος. Το σακουλάκι με τις μπίλιες του πρωτότυπου τίτλου είναι το αγαπημένο παιγνίδι του μικρού ήρωα με την ακόμη πιο αγαπημένη του γαλάζια μπίλια να μοιάζει με μεταφορά του προσωπικού του κόσμου, την πορεία του οποίου μπορεί να καθορίσει με μια του κίνηση. Μια μπίλια που δεν αφήνει ποτέ από τα χέρια του ακόμη κι όταν βρίσκεται στο έλεος των ναζί αξιωματικών που έχουν συλλάβει τα δύο αδέλφια.

Γλυκιά και συγκινητική ταινία και ταυτόχρονα δραματική και συναρπαστική, δεν δίνει την έμφαση στη γνωστή πια από πολλές ταινίες ναζιστική θηριωδία αλλά στον αγώνα για επιβίωση κόντρα στις πιο αντίξοες συνθήκες και την εξύμνηση των υψηλότερων ανθρωπιστικών ιδανικών. Καθόλου τυχαία η ταινία ανοίγει και κλείνει με την χαραγμένη σε ένα τοίχο επιγραφή, liberte, egalite, fraternite. Ελευθερία, ισότητα, αδελφότητα, τα θεμέλια της γαλλικής δημοκρατίας τα οποία σήμερα τρίζουν, με την άνοδο δυνάμεων που αποθεώνουν τους τότε θαυμαστές των Ναζί και επικροτούν τη συνεργασία τους με τον Άξονα.

Ταινία γλυκιάς μνήμης και αγάπης για τη Γαλλία των ευρωπαϊκών ιδεωδών που κινδυνεύει, θα ικανοποιήσει μεγάλο ηλικιακό εύρος θεατών, γαλλόφωνων και μη. Υπόδειγμα παραγωγής στο είδος της με δύο υπέροχες παιδικές ερμηνείες στο επίκεντρο.

Διανομή: Odeon

Στις αίθουσες από την Κυριακή του Πάσχα 16.04.17