Η Κάρεν Στόουν δεν μένει πια εδώ

 

Ένα εξαιρετικό δράμα, εμπνευσμένο από τη Ρωμαϊκή άνοιξη της Κυρίας Στόουν του Τένεσι Γουίλιαμς, που έγραψε η Μαίρη Μιχαλάτου το 1977, παρουσιάζεται για πρώτη φορά με τη μορφή θεατρικού αναλογίου στον ατμοσφαιρικό υπόγειο χώρο του Studio Κυψέλης.

Η παράσταση συμπίπτει με τον εορτασμό των 10 χρόνων των ΘΕΑΤΡΙΝΩΝ ΘΕΑΤΕΣ, σε συνδυασμό με την έκδοση ειδικού λευκώματος.

Το έργο

Μια αναπόληση σε έναν ανοιξιάτικο κήπο στην αιώνια πόλη. Μια γοητευτική Αμερικανίδα ηθοποιός, πλούσια χήρα, χορτασμένη και μόνη, φέρνει στη μνήμη της τη ζωή της και τους έρωτές της,  όσους την αγάπησαν και όσους πρόδωσε. Δε μπορεί να θυμηθεί. Την πιέζει ο χρόνος. Δε μπορεί ή μήπως δε θέλει να θυμηθεί την ζωή της;

Η τρυφερή, ερωτική ιστορία της Κάρεν Στόουν επιστρέφει για να επανεξετάσει τον τόπο, το χρόνο και το χώρο εκεί που ένιωσε να παγώνει η ζωή της για να αναμετρηθεί, να αναλογιστεί και να προσδιορίσει…Να συμπεράνει. Λεπτό προς λεπτό, οι μνήμες επιστρέφουν και μαζί φέρνουν και τον απολογισμό μιας ζωής.

Η Κάρεν Στόουν αυτή τη φορά νίκησε. Κατάφερε να θυμηθεί ποια πραγματικά ήταν.

Η παράσταση

Μπορεί η δομή της παράστασης να ακολουθεί τις συμβάσεις του θεατρικού αναλογίου με τους ηθοποιούς να διαβάζουν ουσιαστικά τους ρόλους τους, όμως…Όμως ο Γιώργος Λιβανός δεν τους αφήνει καθηλωμένους αναγνώστες, ωθώντας τους να σηκωθούν, να κινηθούν, να χορέψουν, να απλώσουν τη μαγεία των χαρακτήρων τους στο κοινό που βρίσκεται στα πόδια τους. Βάζει έναν πραγματικό ταχυδακτυλουργό να κάνει τα μαγικά του στην αρχή και το τέλος, δίνοντας έμφαση έτσι στη «μαγεία» που εμπερικλείει η θεατρική τέχνη σε κάθε της μορφή, εμπλουτίζει περαιτέρω το θέαμα με μια υπέροχη μουσική συνοδεία πιάνου, με χορευτικά, τραγούδια και άριες ξεπερνώντας χαλαρά τη στατικότητα ενός αναλογίου.

Στο ημίφως του μικρού υπογείου της οδού Σπετσοπούλας απλώνεται ένας ολόκληρος κόσμος θεάματος ανάμεσα στη σκληρή αλήθεια του αυτοσαρκασμού της ηρωίδας και το γοητευτικό ψέμα με το οποίο προτιμά να τυλίγει την ύπαρξή της, ένας διάλογος ανάμεσα στο αυτοαναφορικό έργο του Γουίλιαμς και σε ένα γλυκό λατινικό σύμπαν που απλώνεται στη σκηνή με επίκεντρο την Αιώνια Πόλη, μέχρι το λυτρωτικό φινάλε. Ο Γιώργος Λιβανός αποδεικνύεται για άλλη μια φορά μάστερ Φελινικής ατμόσφαιρας ενώ η μεγάλη κυρία Ιμπροχώρη, με την αισθαντικότητα, την αέρινη παρουσία της και τον εκφραστικό της λόγο, είναι από μόνη της ο σημαντικότερος λόγος παρακολούθησης του έργου. Ο θίασος ανταποκρίνεται με ευχέρεια στις ανάγκες του εγχειρήματος, με τον Αγησίλαο Σούνια να ξεχωρίζει επάξια στο πλευρό της μεγάλης ερμηνεύτριας.   

Η Αιγυπτιώτισσα Μαίρη Μιχαλάτου (1940-2015), φιλόλογος, βραβευμένη συγγραφέας, μεταφράστρια και διερμηνέας, συνεργάτιδα εξ αρχής του Θιάσου «Θεατρίνων Θεατές», έγραψε το έργο το 1977 και σήμερα ο Θίασος το ανεβάζει για πρώτη φορά για να γιορτάσει τα 10 χρόνια από την ίδρυσή του. Η παράσταση αφιερώνεται στη μνήμη αυτής αλλά και των Φώτη Σιβριγιάν και Μιχάλη Κουκουλομμάτη, παλαιών συνεργατών του Θιάσου.

Οι συντελεστές

Σκηνοθεσία: Γιώργος Λιβανός

Σκηνικά- κοστούμια : Γιοβάνννα Πρασίνου

Μουσική: Φώτης Σιβριγιάν

Την παράσταση συνοδεύει μουσικά η Νίκη Γκουντούμη

Τραγουδά η σοπράνο Σοφία Μπεράτη

Χορεύει ο Κωνσταντίνος Μενούνος

Guest star: Μάγος Luigello

Διανομή

Η Καίτη Ιμπροχώρη στο ρόλο της Κας Στόουν και οι: Αγησίλαος Σιούνας, Μαρία Δρακοπούλου, Ζωρζέτ Μιρόν, Βασίλης Θεοδώρου και o Γιώργος Λιβανός.

Φωτογραφίες: Κώστας Βολιώτης

Κινηματογράφηση: Αντώνης Μανδρανής

INFO

Από 22 Μαρτίου και κάθε Τετάρτη στις 21.15 για λίγες παραστάσεις

Γενική είσοδος: 8 ευρώ (με μπύρα ή κρασί)

Studio Κυψέλης (Σπετσοπούλας 9, Κυψέλη)

Τηλέφωνο κρατήσεων 210 8819571               

Facebook group: https://www.facebook.com/groups/1886781261535184/