Guardians of the Galaxy Vol. 2 - Φύλακες του Γαλαξία vol. 2

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2017 

Διάρκεια: 136 λεπτά 

Βαθμολογία: * * * 

Είδος: Περιπέτεια Φαντασίας 

Σκηνοθεσία: James Gunn 

Πρωταγωνιστούν: Chris Pratt, Zoe Saldana, Dave Bautista, Michael Rooker, Karen Gillan, Pom Klementieff, Elizabeth Debicki, Chris Sullivan, Sean Gunn, Tommy Flanagan, Laura Haddock.

Με τις φωνές των Vin Diesel (Groot) και Bradley Cooper (Rocket) και με τη συμμετοχή των Sylvester Stallone και Kurt Russell. 

Υπόθεση: Οι Φύλακες του Γαλαξία επιστρέφουν με νέες περιπέτειες στα όρια του σύμπαντος. Η ετερόκλητη αλλά σφιχτά δεμένη ομάδα βρίσκεται στον πλανήτη Κυρίαρχο για να τον προστατεύσει από ένα αδηφάγο τέρας, τελειώνοντας όμως την αποστολή τους μπλέκουν άσχημα (αφού ο Rocket δεν κάθεται φρόνιμα…) και μπαίνουν στο στόχαστρο της Αρχι-Ιέρειας του πλανήτη που ορκίζεται να τους εξολοθρεύσει. Κυνηγημένοι καταλήγουν σε έναν κοντινό μυστήριο πλανήτη που κρύβει ωστόσο σημαντικά μυστικά για την καταγωγή του Peter και το μέλλον του Σύμπαντος… 

Τα κλασσικά pop και rock άσματα του θρυλικού Awesome Mixtape της πρώτης ταινίας δίνουν τη θέση τους σε άλλα εξίσου σπουδαία hits με επικεφαλής το Chain των Fleetwood Mac που παίζει δυνατά σε μια σκηνή-κλειδί αυτής της πολύχρωμης και φασαριόζικης δεύτερης ταινίας. Το Awesome Mixtape #2 είναι εδώ και εμπνέει την αυτοσχέδια οικογένεια του Peter Quill να συσπειρωθεί ακόμη περισσότερο, καθώς πλησιάζει η ώρα που το μυστήριο της καταγωγής του Peter θα αποκαλυφθεί. Οι παλιοί εχθροί έρχεται ώρα να αλλάξουν στρατόπεδο για να βοηθήσουν τους ήρωές μας. 

Μπορεί να λείπει πια το στοιχείο της έκπληξης που χαρακτήριζε την πρώτη ταινία και πολλά αστεία να φαίνονται ξαναζεσταμένα, όμως οι Φύλακες συνεχίζουν να είναι αποτελεσματικοί σαν χαρακτήρες και οι ατάκες τους γίνονται συχνά απίστευτα αστείες. Αυτή τη φορά στο χιούμορ, την Pop Culture ατμόσφαιρα, την καταιγιστική δράση και το διαστημικό θέαμα, προστίθενται σαν υπόβαθρο μια αυστηρά φροϋδική ιστορία οικογενειακής αναμέτρησης και μια ανελέητη σάτιρα της παντοειδούς Θεολογίας. Και αφού οι Φύλακες αποκαταστήσουν, όχι βέβαια χωρίς κάποιες αβαρίες, την τάξη (δεν πιστεύω να υπήρχε κάποια αμφιβολία, ε;), είναι ξανά έτοιμοι να εκδράμουν στο σύμπαν για τις νέες περιπέτειες του τρίτου μέρους. Για αυτό οι θεατές καλό θα είναι να παραμείνουν στις θέσεις τους μέχρι να πέσουν και οι τελευταίοι τίτλοι τέλους. Θα ανταμειφθούν!!! 

Και μερικά διασκεδαστικά και ενδιαφέροντα     

Ο σκηνοθέτης James Gunn ήθελε το look της ταινίας να θυμίζει την pulp λογοτεχνία της δεκαετίας του ’50 και του ’60. Για να το πετύχει αυτό ανέτρεξε στα vintage κόμικς του Wally Wood καθώς και στα τεύχη του Flash Gordon της δεκαετίας του ’80.

Η Αυστραλή ηθοποιός Elizabeth Debicki, που υποδύεται την Ayesha, έχει ύψος 1,90, παρ΄όλα αυτά ο σκηνοθέτης ήθελε να είναι ακόμα πιο ψηλή για να ξεπερνά τον Chris Pratt. Με τις πλατφόρμες που φορούσε, έφτασε τα 2,05 ενώ ο Chris Pratt έχει ύψος 1,88.

Το μεγαλύτερο σκηνικό της ταινίας είναι το διαστημόπλοιο Eclector, το οποίο κατασκευάστηκε έτσι ώστε τα διαφορετικά του μέρη να αποσπώνται και να μπορούν να μετατραπούν σε κάποιο άλλο μέρος του Eclector. Σαν ένα τεράστιο παζλ που φτιάχνει διαφορετικές εκδοχές!

Οι Ravagers εμφανίζονται πολύ συχνότερα στη δεύτερη ταινία, οπότε η υπεύθυνη κοστουμιών μαζί με την ομάδα της έφτιαξε πάνω από 200 κοστούμια για τις ανάγκες της περιβόητης συμμορίας. Σε μία σκηνή, υπάρχουν 85 με 95 Ravagers και όλοι φοράνε ζώνες και θήκες για τα όπλα τους. Για τις ζώνες τους, η ομάδα της παραγωγής αποσυναρμολόγησε υπολογιστές, ραδιόφωνα, κινητά και παντός είδους ηλεκτρονικές συσκευές για να κολλήσει τα κομμάτια στις ζώνες και να κάνει μοναδικά έργα τέχνης. Τέσσερα όπλα σχεδιάστηκαν για τους Ravagers και από το κάθε ένα βγήκαν 15 με 20 αντίτυπα.

Μια από τις μεγαλύτερες βελτιώσεις στα παρασκήνια της ταινίας ήταν η διαδικασία που χρειάστηκε για το μακιγιάζ του Drax.

Ο Sean Gunn, που υποδύεται τον Kraglin, έπαιζε και τον Rocket στο γύρισμα. Το είχε κάνει και στην πρώτη ταινία. Η φωνή βέβαια είναι και πάλι του Bradley Cooper.

Η μουσική παίζει σημαντικό ρόλο και στις δύο ταινίες. Το σάουντρακ των Guardians of the Galaxy μάλιστα ήταν υποψήφιο για Grammy, ενώ έφτασε το No.1 στα U.S. Billboard 200 charts, και έτσι έγινε το πρώτο σάουντρακ αποκλειστικά με παλιές κυκλοφορίες που απέσπασε μια τέτοια διάκριση. Το νέο σάουντρακ συνοδεύει τις σκηνές με την ίδια ένταση, καθώς ο James Gunn έγραφε το σενάριο και σκεφτόταν επιτόπου ποιο τραγούδι θα έπαιζε. Κάθε τραγούδι είναι αναπόσπαστο κομμάτι της αφήγησης. Σύμφωνα με τον Gunn, το σάουντρακ της δεύτερης ταινίας είναι πιο εκλεπτυσμένο από το πρώτο. «Μερικές επιλογές είναι πιο εκλεκτικές, άλλες πιο δημοφιλείς, αλλά είναι μια απίστευτη συλλογή από τραγούδια. Το Awesome Mix Vol.2 ΄κυκλοφορεί από τις 28 Απριλίου.

Ο σκηνοθέτης James Gunn έπαιζε τα τραγούδια κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. Οι ηθοποιοί φορούσαν ακουστικά οπότε άκουγαν τη μουσική καθώς έπαιζαν. Αυτή η διαδικασία τους άρεσε πολύ, καθώς το άκουσμα της μουσικής τους βοηθούσε να παίζουν με το συναίσθημα που τους ξύπναγε το τραγούδι.

Ο Ego οδηγεί ένα αυτοκίνητο εμπνευσμένο από το 1979 Ford Cobra, στα χρώματα του Milano, του διαστημοπλοίου του Peter Quill.

Ο σκύλος του σκηνοθέτη James Gunn κάνει μια μικρή εμφάνιση στην ταινία. Ξανά.

Διανομή: Feelgood Entertainment

Στις αίθουσες από 04.05.17