Les Innocentes – Η Ενοχή των Αθώων

Παραγωγή: Γαλλία/Πολωνία – 2016 

Διάρκεια: 115 λεπτά 

Βαθμολογία: * * * 

Είδος: Δράμα   

Σκηνοθεσία: Anne Fontaine 

Πρωταγωνιστούν: Lou de Laâge, Agata Buzek, Agata Kulesza, Vincent Macaigne, Joanna Kulig, Eliza Rycembel, Katarzyna Dabrowska, Anna Próchniak, Helena Sujecka, Mira Maluszinska, Dorota Kuduk, Klara Bielawka, Pascal Elso. 

Υπόθεση: Πολωνία, 1945. Η Mathilde, μια νεαρή Γαλλίδα γιατρός που υπηρετεί στον Ερυθρό Σταυρό, ασχολείται με την περίθαλψη θυμάτων του πολέμου, όταν μια μοναχή εμφανίζεται και ζητά επιτακτικά τη βοήθεια της. Στο μοναστήρι, βρίσκεται μπροστά σε μια τρομακτική κατάσταση αφού πολλές μοναχές εγκυμονούν, θύματα της βαρβαρότητας του σοβιετικού στρατού που πέρασε από εκεί. Η Mathilde θα αναγκαστεί να κρατήσει μυστικές τις επισκέψεις της στο μοναστήρι και θα προσπαθήσει να παρηγορήσει αυτές τις αθώες γυναίκες που δυσκολεύονται να συμφιλιώσουν την πίστη τους με την κατάσταση τους. Απέναντι της θα βρεθεί η αυστηρή ηγουμένη που δεν θέλει με τίποτα να γίνει γνωστό το γεγονός ότι κυοφορούν.

Η νέα ταινία της Αν Φονταίν είναι εμπνευσμένη από ένα σχεδόν άγνωστο αληθινό περιστατικό που συνέβη στην Πολωνία το 1945. Η απίστευτη ιστορία αυτών των μοναχών ήρθε στο φως μέσα από τις σημειώσεις της γιατρού του Ερυθρού Σταυρού Madeleine Pauliac (1912-1946), της γυναίκας που ήταν η έμπνευση για αυτή τη μεταφεμινιστική ματιά στην Ιστορία.

Σύμφωνα με την σκηνοθέτη «25 μοναχές υπήρξαν θύματα βιασμού (μέχρι και 40 φορές κάποιες από αυτές), 20 σκοτώθηκαν και 5 κατέληξαν να εγκυμονούν. Αυτό το ιστορικό γεγονός δεν δείχνει μια καλή εικόνα για τον σοβιετικό στρατό, αλλά είναι αλήθεια. Μπορεί οι αρχές να την απαρνούνται, όμως κάποιοι ιστορικοί τη γνωρίζουν. Αυτοί οι στρατιώτες δεν ένιωθαν ότι διαπράττουν κάτι το αποτρόπαιο. Τους είχε δοθεί η άδεια από τους ανώτερους τους ως αντάλλαγμα για τις προσπάθειες τους. Αυτός ο τύπος βαρβαρότητας είναι δυστυχώς διαδεδομένος και σήμερα. Οι γυναίκες συνεχίζουν να υπόκεινται σε αυτό το απάνθρωπο γεγονός σε εμπόλεμες καταστάσεις ανά τον κόσμο».

Η ταινία επί της ουσίας διαπραγματεύεται τη σύγκρουση ιδεολογιών, μεταφυσικών αντιλήψεων και ανθρωπιστικών αξιών στο κατώφλι μιας νέας μεταπολεμικής εποχής, όπου οι μάσκες του παλιού κόσμου έχουν καταρρεύσει και ο νέος τύπος αυτεξούσιας γυναίκας που προαναγγέλλει την ισότητα και τις φεμινιστικές αρχές είναι γεγονός. Αυτή είναι η Ματίλντ της ταινίας, μια ανεξάρτητη και ατρόμητη γυναίκα του κόσμου, αριστερών αποκλίσεων και επιστημονικών αντιλήψεων. Ο νέος κόσμος αυτής της ηρωίδας περνάει ένα τεράστιο πολιτιστικό σοκ όταν συγκρούεται με τις φονταμενταλιστικές αντιλήψεις της ηγουμένης αλλά και όταν ανακαλύπτει ότι οι φορείς της προοδευτικής ιδεολογίας που ασπάζεται δεν είναι παρά κλασσικοί άρπαγες του πολέμου.

Η ταινία βασίζεται αφενός στη δημιουργία σκοτεινής κλειστοφοβικής ατμόσφαιρας με το σασπένς της αποκάλυψης ακόμη χειρότερων μυστικών να τροφοδοτεί συνεχώς την ίντριγκα και αφετέρου στις εκφραστικές ερμηνείες όλου σχεδόν του γυναικείου καστ με επικεφαλής την πανέμορφα γήινη Λου Ντε Λάαζ στο ρόλο της γιατρού, την Αγκάτα Κουλέσα της Ida στο ρόλο της Ηγουμένης και την Αγκάτα Μπούζεκ στο ρόλο της βοηθού της Ηγουμένης.

Καλογραμμένο σενάριο και εξαιρετική φωτογραφία ολοκληρώνουν αυτή την σχεδόν αποκλειστικά γυναικεία υπόθεση που υπήρξε υποψήφια για 4 βραβεία Σεζάρ. 

Διανομή: Feelgood Entertainment

Στις αίθουσες από 11.05.17