Personal Shopper – Η Βοηθός

Παραγωγή: Γαλλία/Γερμανία – 2016 

Διάρκεια: 105 λεπτά 

Βαθμολογία: * * * 1/2 

Είδος: Ψυχολογικό Θρίλερ 

Σκηνοθεσία: Olivier Assayas 

Πρωταγωνιστούν:  Kristen Stewart, Lars Eidinger, Sigrid Bouaziz, Anders Danielsen Lie, Nora von Waldstätten, Ty Olwin, Hammou Graïa, Benjamin Biolay. 

Υπόθεση: Η Μορίν, μια νεαρή Αμερικανίδα που ζει στο Παρίσι, εργάζεται ως προσωπική βοηθός, υπεύθυνη για την προμήθεια ρούχων και αξεσουάρ για λογαριασμό μιας διάσημης celebrity. Η Μορίν, που έχει χάσει πρόσφατα τον δίδυμο αδελφό της λόγω καρδιολογικού προβλήματος από το οποίο πάσχει και η ίδια, πιστεύει ότι διαθέτει το χάρισμα να επικοινωνεί με τα πνεύματα. Έτσι παραμένει στη Γαλλία, κοντά στον τόπο που πέθανε ο αδελφός της με την ελπίδα ότι θα μπορέσει να επικοινωνήσει μαζί του. Το μεταφυσικό της χάρισμα όμως θα την οδηγήσει σε απρόβλεπτα σκοτεινά μονοπάτια και σε ένα μυστηριώδη άγνωστο που της στέλνει μηνύματα στο κινητό, μοιάζοντας να γνωρίζει κάθε της κίνηση και σκέψη.  

Ο βετεράνος Γάλλος σκηνοθέτης Ολιβιέ Ασαγιάς μοιάζει να έχει βρει τη μούσα του στο πρόσωπο της Κρίστεν Στιούαρτ και μετά  τα «Σύννεφα του Σιλς Μαρία» την βυθίζει σε μια - όχι και τόσο καθαρόαιμη- ιστορία φαντασμάτων. Η μελαγχολική ηρωίδα του, η οποία βλέπει νεκρούς και εκτοπλάσματα, κινείται στα άδυτα του κόσμου της μόδας του Παρισιού, ενός κόσμου-βιτρίνα που σταδιακά φανερώνει το άλλο του σκοτεινό πρόσωπο στην επιμελή βοηθό. Από τη μια ο κόσμος των πνευμάτων, από την άλλη οι υψηλές μπίζνες του κόσμου της μόδας και του glamour δίνουν στην ταινία μια αίσθηση υβριδική που άλλοτε λειτουργεί κι άλλοτε «κάθεται» ανήσυχα στο φόντο της μελαγχολικής ματιάς της ηρωίδας.

Αυτό το απίστευτο υβρίδιο ταινίας δεν θα λειτουργούσε καθόλου χωρίς την υπόκωφη, σαγηνευτική και εύθραυστη παρουσία της Κρίστεν Στιούαρτ που ως μελαγχολική και χλωμή Μωρίν κάνει την καλύτερη μέχρι σήμερα ερμηνεία της, αφήνοντας πίσω οριστικά τα νεανικά Twilight ατοπήματα. Μια γνήσια Χιτσκοκική ηρωίδα για τον 21ο αιώνα και την εποχή της επικοινωνίας, με το κινητό να χρησιμοποιείται ευφυώς ως είδος Ouija board για την επικοινωνία με το υπερπέραν. Ή μήπως δεν είναι έτσι; Η πρωτότυπη σκηνοθετική προσέγγιση του Ασαγιάς, που βραβεύτηκε στις Κάννες (εξ ημισείας με τον Κρίστιαν Μουντζίου), δεν αφήνει το θεατή σε χλωρό αφηγηματικό κλαρί, μη επιτρέποντάς του να βεβαιωθεί ποτέ για τη φύση του θεάματος που παρακολουθεί. Αυτό βέβαια μπορεί να εκνευρίσει το Mainstream κοινό αλλά δεν μειώνει καθόλου τη γοητεία και την αφηγηματική μαεστρία του Ασαγιάς.

Ένα επιτυχημένο δίδυμο σκηνοθέτη-πρωταγωνίστριας που καλό θα ήταν να τριτώσει… 

Διανομή: Strada Films  σε συνεργασία με την Seven Films

Στις αίθουσες από 11.05.17