Άφτερλωβ

Παραγωγή: Ελλάδα – 2016 

Διάρκεια: 94 λεπτά 

Βαθμολογία: * * * 

Είδος: Κομεντί 

Σκηνοθεσία: Στέργιος Πάσχος 

Παίζουν: Χάρης Φραγκούλης, Ηρώ Μπέζου. 

Σενάριο: Στέργιος Πάσχος

Φωτογραφία: Χρήστος Καπάτος

Μουσική: Melentini

Παραγωγός: Φαίδρα Βόκαλη (Marni Films) 

Υπόθεση: Ο Νίκος έχει από καιρό χωρίσει με τη Σοφία. Τριάντα χρονών, μουσικός και άφραγκος, δεν έχει ξεπεράσει το χωρισμό. Η ευκαιρία να βρει μια απάντηση του παρουσιάζεται όταν ένας ευκατάστατος φίλος του φεύγει για διακοπές και του αφήνει τα κλειδιά της βίλας του στα Βόρεια Προάστεια αλλά και το σκύλο του για να τον προσέχει.

Ο Νίκος καταστρώνει ένα σχέδιο δράσης, καλώντας τη Σοφία στη βίλα για να περάσουν λίγες μέρες διακοπές δίπλα στη δροσιά της πισίνας, εντελώς φιλικά. Όταν η Σοφία δέχεται την πρόσκληση και καταφθάνει στο σπίτι, οι καλοκαιρινές διακοπές γρήγορα δείχνουν το αληθινό τους πρόσωπο, αφού ο Νίκος την κλειδώνει στο στούντιο του σπιτιού, αποφασισμένος να μην την αφήσει να φύγει, αν δεν μάθει τους λόγους για τους οποίους χώρισαν. Η κατάσταση σταδιακά σοβαρεύει αφού ο Νίκος επιμένει να καταλάβει γιατί τον άφησε αρχικά η Σοφία και να μπορέσει να την ξεπεράσει και εγκεφαλικά, αφού όπως δηλώνει ερωτικά την έχει ήδη ξεπεράσει. Είναι όμως έτσι; Και η Σοφία ποια είναι και γιατί επιλέγει να φεύγει;

Το ντεμπούτο του Στέργιου Πάσχου στις ταινίες μεγάλου μήκους είναι ένα…sequel. Το 2013 ο Νίκος και η Σοφία εμφανίστηκαν στην μικρού μήκους ταινία «Ο Έλβις Είναι Νεκρός» σε μια «τυχαία» συνάντηση μετά το χωρισμό τους. Στο «Άφτερλωβ» η ζωή συνεχίζεται αλλά τα απωθημένα δεν έχουν ξεπεραστεί και οδηγούν σε ακραίες, φαινομενικά χαριτωμένες, καταστάσεις, δημιουργώντας μια μεταμοντέρνα κομεντί με σκοτεινό υπόβαθρο και με χαρακτήρες που καθοδηγούνται από εγωιστικά σχεδόν υστερόβουλα κίνητρα. Σ αυτό το μεταμοντέρνο κονσέρτο για δύο κορμιά και ένα σπίτι, που έχει τις αστείες κορυφώσεις του και τις δραματικές εξάρσεις του, πρωταγωνιστής είναι το απωθημένο πάθος του παρελθόντος που βρίσκει τον τρόπο να αναδυθεί, τρυπώνοντας ανάμεσα στον ακατάσχετο λεκτικό αυτοσχεδιασμό των δύο πρωταγωνιστών και ενισχυμένο από την αύρα της εντυπωσιακής βίλας όπου διαδραματίζεται αυτή η «απαγωγή μετά διακοπών». Μια βίλας, όχι ό,τι κι ό,τι αλλά της ίδιας όπου γυρίστηκαν τα κλασσικά «Κουρέλια τραγουδάνε ακόμα» του Νίκου Νικολαϊδη, τον σινεφιλικό απόηχο των οποίων κουβαλάνε τα πλάνα του ‘Αφτερλωβ, ιδιαίτερα το επίμονο ερωτικό μονοπλάνο πριν την ολοκλήρωση.

Ο Χάρης Φραγκούλης και η Ηρώ Μπέζου, δύο ταλαντούχοι ηθοποιοί που έχουν ήδη αποδείξει τις δυνάμεις τους στο σανίδι, αναλαμβάνουν να φέρουν εις πέρας το δύσκολο έργο της απόδοσης δύο χαρακτήρων που πιο πολύ αναμετριούνται παρά αυτοαναλύονται. Τα καταφέρνουν άριστα, εμπλουτίζοντας εμφανώς με εμπνευσμένους αυτοσχεδιασμούς το σενάριο. Ένα σενάριο που θα κέρδιζε αν ήταν λιγότερο αυτάρεσκο και χωρίς εξυπνακίστικες παρεμβολές της κλακέτας και περισσότερο επικεντρωμένο στην ανάλυση του ψυχισμού των χαρακτήρων. Γιατί σαν σκηνοθέτης ο Στέργιος Πάσχος δείχνει μια αστείρευτη εφευρετικότητα και άριστη αφομοίωση των σινεφίλ αναφορών του που κάνουν το ‘Αφτερλωβ ένα…χάρμα οφθαλμών!

Παρά τις σεναριακές αδυναμίες της, αυτή η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Στέργιου Πάσχου, εξαιρετικά φροντισμένη σε τεχνικό επίπεδο, είναι χίλιες φορές προτιμότερη από το σωρό τυποποιημένων «δροσερών» κομεντί που κατακλύζουν τις θερινές οθόνες και μακάρι να κάνει και την εμπορική έκπληξη!

Ένα δυνάμει ερωτικό μανιφέστο για τη γενιά των twenty something σε μια χώρα που όλα είναι δανεικά και προσωρινά.   

Βραβεία/Συμμετοχές:

•          Βραβείο Καλλιτεχνικής Επίτευξης και Ειδική Μνεία στον Χάρη Φραγκούλη,  57ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

•          Βραβείο Επιτροπής Νέων, Διαγωνιστικό τμήμα Νέων Σκηνοθετών, 69ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο

•          Βραβείο Cineuropa της Επιτροπής Νέων, 33o Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μονς

Διανομή: Strada Films  

Στις αίθουσες από 18.05.17