The Wall – Ο Τοίχος

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2017 

Διάρκεια: 81 λεπτά 

Βαθμολογία: * * 

Είδος: Ψυχολογικό Θρίλερ 

Σκηνοθεσία: Doug Liman 

Πρωταγωνιστούν: Aaron Taylor-Johnson, John Cena, Laith Nakli. 

Υπόθεση: Δύο Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ του 2007 καθηλώνονται σε μια ερημική τοποθεσία από έναν ελεύθερο σκοπευτή. Ο ένας τραυματισμένος και αναίσθητος, ο άλλος τραυματισμένος, έχοντας βρει καταφύγιο πίσω από ένα μισογκρεμισμένο τοίχο, είναι αναγκασμένος να παίξει το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι για να επιβιώσει από τις σαδιστικά φονικές διαθέσεις που επιδεικνύει ο σκοπευτής-φάντασμα.

Δύο χρόνια μετά το Edge of Tomorrow και λίγο πριν κυκλοφορήσει το American-Made, η νέα του συνεργασία με τον Τομ Κρουζ, ο Νταγκ Λάιμαν καταπιάνεται με κάτι μικρότερου βεληνεκούς δηλώνοντας ως πρόθεσή του να κάνει μια ταινία καθαρής επιβίωσης σε καιρό πολέμου, μακριά από ιδεολογίες και πολιτική. Ή αφελής είναι ή αφελείς νομίζει ότι είναι όλοι οι θεατές. Ο Τοίχος παίζει ένα διφορούμενο παιχνίδι που διανθίζεται με ερωτήματα τύπου «τι δουλειά έχει ένας Αμερικανός στρατιώτης στο Ιράκ αφού ο πόλεμος έχει τελειώσει» και λοιπά που απάντηση δεν παίρνουν, αφού το ιδεολογικό παιγνίδι είναι στημένο και ο χαρακτήρας του αόρατου εκτελεστή βασίζεται σε θρύλους του Αμερικάνικου στρατού για τους επονομαζόμενους Τζούμπα, τους φονικούς σκοπευτές του Ιράκ που ευθύνονται για βαριές απώλειες αμερικανικών στρατευμάτων κατά τη διάρκεια του Ιρακινού πολέμου.

Αυτό λοιπόν το κλειστοφοβικό και θεατρογενές παιχνίδι δωματίου, μετατρέπει σε δωμάτιο-σκηνή το «πανταχόθεν ελεύθερο» ηλιοκαμένο τοπίο της ερήμου και αναγάγει σε ήρωα ένα Αμερικανό λοχία με ακαθόριστες ενοχές, θύμα των σαδιστικών διαθέσεων ενός αόρατου εκτελεστή-τιμωρού που τον έχει παγιδέψει καταμεσής στην έρημο, απολαμβάνοντας τη σταδιακή του εξάντληση από τα τραύματα που μαθηματικά θα τον οδηγήσει στο θάνατο.

Ιδεολογίες και πολιτική κατά μέρος, η ταινία δεν ολοκληρώνεται ποτέ πραγματικά αφού ο Λάιμαν δεν φαίνεται αποφασισμένος να της δώσει μια ενιαία ταυτότητα και να παραδεχθεί ότι αυτό που βλέπουμε δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια καμουφλαρισμένη ταινία τρόμου.

Ο Βρετανός πρωταγωνιστής Άαρον Τέιλορ Τζόνσον συνεχίζει να «κολλάει» με επαγγελματική συνέπεια τα Χολιγουντιανά του ένσημα και ο δημοφιλέστατος στις ΗΠΑ ηθοποιός-wrestler Τζον Σένα κάνει ένα σύντομο show α λα Άρνολντ πριν πέσει τέζα στη μέση της ερήμου.  

Διανομή: Seven Films  

Στις αίθουσες από 18.05.17