Pirates of the Carribean: Salazar’s Revenge – Οι Πειρατές της Καραϊβικής: Η εκδίκηση του Σαλαζάρ

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2017 

Διάρκεια: 129 λεπτά 

Βαθμολογία: * * 1/2 

Είδος: Περιπέτεια 

Σκηνοθεσία: Joachim Rønning, Espen Sandberg 

Πρωταγωνιστούν: Johnny Depp, Javier Bardem, Geoffrey Rush, Brenton Thwaites, Kaya Scodelario, Kevin McNally, Golshifteh Farahani, David Wenham, Stephen Graham, Angus Barnett, Martin Klebba, Adam Brown, Giles New και οι Orlando Bloom, Keira Knightley και  Paul McCartney. 

Υπόθεση: Ένα Ισπανικό καράβι-φάντασμα με πλήρωμα επίσης από τον άλλο κόσμο και με καπετάνιο τον φοβερό και τρομερό Captain Salazar, καταφέρνει να ξεφύγει από το Τρίγωνο του Διαβόλου όπου βρισκόταν παγιδευμένο από μια κατάρα. Ο Salazar είναι αποφασισμένος να συνεχίσει το έργο του-όσο ήταν ζωντανός-και να εξοντώσει όλους τους πειρατές που υπάρχουν, με τον Jack Sparrow φυσικά να βρίσκεται πάνω πάνω στη λίστα. Μοναδική ελπίδα του άπλυτου και ιδιόρρυθμου πειρατή, για να σώσει το τομάρι του, είναι να εντοπίσει τη μυθική τρίαινα του Ποσειδώνα. Σ αυτό το κυνηγητό έχει δίπλα του την Carina Smyth, μια πανέξυπνη και όμορφη αστρονόμο που μόλις έχει γλυτώσει από την κρεμάλα αφού την είχαν καταδικάσει για μάγισσα αλλά και τον Henry, έναν σκληροτράχηλο πιτσιρίκο, ναύτη του βασιλικού ναυτικού που αγωνίζεται να σώσει τον πατέρα του. Όπως είναι αναμενόμενο στο θαλάσσιο κυνήγι της τρίαινας και του Jack εμπλέκεται και ο περιβόητος πειρατής Barbossa. Καθώς το καράβι του Jack μεταμορφώνεται σταδιακά από αξιοθρήνητο Dying Gull σε Black Pearl, ο πανούργος Captain, εκτός από τη μυθική τρίαινα, ψάχνει να βρει τρόπο να ξεφύγει από τον πιο επικίνδυνο διώκτη που έχει αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα. 

Το υπερεπιτυχημένο πειρατικό franchise της Disney, κάποτε υπόδειγμα ψυχαγωγικού σινεμά για όλη την οικογένεια, είχε αρχίσει να «μπάζει νερά» τελευταία. Έτσι λοιπόν για το reboot, έξη χρόνια μετά το 4ο μέρος της σειράς, οι παραγωγοί (λέγε με Jerry Bruckheimer) διάλεξαν το σχετικά νεαρό Νορβηγικό σκηνοθετικό δίδυμο που υπέγραψε το Οσκαρικό Kon-Tiki και τη μίνι σειρά του Netflix Marco Polo. Από υδάτινες περιπέτειες ξέρουν, από εξωτικές ιστορίες επίσης, φανατικοί της σειράς δηλώνουν, οπότε η δουλειά κατοχυρώθηκε σ αυτούς. Και δεν τα πήγαν και τόσο άσχημα τελικά. Το θέαμα κυλάει σχετικά ομαλά (με λίγες αφηγηματικές κοιλίτσες), ο βαθμός ψυχαγωγίας παραμένει σε ικανοποιητικά επίπεδα για ένα κοινό που ξέρει πάνω κάτω τι περιμένει να δει, κάποιες σκηνές όπως η ληστεία της τράπεζας διακρίνονται από εφευρετικότητα, καυστικό χιούμορ και άψογο μοντάζ και βέβαια υπάρχουν δύο ιερά ερμηνευτικά τέρατα όπως ο Javier Bardem και ο Geoffrey Rush που άνετα κλέβουν την παράσταση από έναν Johnny Depp που δεν φαίνεται να απολαμβάνει και τόσο το 5ο του ταξίδι ως Captain Jack. Το νεαρό πρωταγωνιστικό δίδυμο είναι η αλήθεια ότι επίσης δεν διακρίνεται από κάποια χημεία, παρά την ικανοποιητική εμφάνιση της νεαρής Kaya Scodelario  στο ρόλο της μικρής «μάγισσας» που κρύβει μυστικά και ντοκουμέντα.

Να σημειώσουμε ότι στις ΗΠΑ η ταινία θα κυκλοφορήσει με τον (μάλλον καλύτερο) τίτλο Dead men tell no tales ενώ στον υπόλοιπο κόσμο ως Salazar’s Revenge. Όπως και να λέγονται, η ουσία είναι ότι στο είδος τους αυτοί οι φρέσκοι Πειρατές ανανεώνουν κατά κάποιο τρόπο τη σειρά και βάζουν ίσως ένα λιθαράκι για την επόμενη γενιά πειρατών που θα αναλάβουν να οργώσουν τις θάλασσες της Καραϊβικής. Με ή χωρίς Captain Sparrow.

Και βέβαια, για ένα franchise όπως οι Πειρατές, το «ζουμί» βρίσκεται και στα FUN FACTS

• O Brenton Thwaites, όταν ήταν παιδί και μεγάλωνε στο Queensland της Αυστραλίας ήταν fan των Πειρατών της Καραϊβικής. Η χαρά του ήταν, λοιπόν, διπλή, όταν έμαθε ότι θα είναι μέρος του καστ, αλλά και ότι το μεγαλύτερο μέρος των γυρισμάτων της ταινίας θα γίνει στο… Queensland της Αυστραλίας.

• Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων έναν κυκλώνας με το όνομα Marcia έπληξε την περιοχή του Queensland προκαλώντας βαριές καταιγίδες.

• Οι Joachim Rønning και Espen Sandberg παραδόξως δεν είναι οι πρώτοι Νορβηγοί σκηνοθέτες που γύρισαν μια πειρατική ταινία σε συνεργασία με την Disney. Το 1991, το γνωστό studio κυκλοφόρησε μια πειρατική ταινία με τίτλο Shipwrecked σε σκηνοθεσία Nils Gaup.

• Για τις ανάγκες τις ταινίας κατασκευάστηκαν πάνω από 2.000 κοστούμια, καπέλα, παπούτσια και αξεσουάρ.

• Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων και για να αποτυπωθεί από διάφορες γωνίες η δράση, χρησιμοποιήθηκαν τρεις γερανοί με πέντε κάμερες ο καθένας πάνω του.

• Ο υπεύθυνος σκηνογραφίας Nigel Phelps και η ομάδα του σχεδίασαν το πλοίο του Captain Salazar σαν να πρόκειται για ένα πλωτό κάστρο. Θα δούμε πολλούς πυργίσκους και πολλά περιστρεφόμενα κανόνια να βρίσκονται παντού στο κατάστρωμα. Επίσης, αγάλματα ιπποτών με πλήρη εξάρτηση κοσμούν εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

• Το makeup του καταραμένου Captain Salazar είναι πραγματικά εντυπωσιακό στην ταινία. Για το λόγο αυτό, ο ηθοποιός Javier Bardem έπρεπε να κάθεται σε μια καρέκλα δυο με τρεις ώρες κάθε μέρα, για να τον φτιάξουν. Όπως, επίσης, και η εντυπωσιακή Golshifteh Farahani για να μεταμορφωθεί στη μυστηριώδη και αινιγματική μάγισσα  Shansa έπρεπε να κάθεται 5 ώρες περίπου για το make up της. 

• Για τις ανάγκες των γυρισμάτων το τμήμα μαλλιών με υπεύθυνο τον Peter Swords King σχεδίασε και κατασκεύασε πάνω από 1.000 περούκες.

• Στη σκηνή της γκιλοτίνας που δυο σώματα αποχωρίζονται τα κεφάλια τους, τα κεφάλια αυτά έχουν φτιαχτεί κατ’ εικόνα και καθ΄ ομοίωση των δύο σκηνοθετών Joachim Rønning και Espen Sandberg!

• Για τον βραβευμένο με Όσκαρ Javier Bardem, το να πάρει το ρόλο του Captain Salazar ήταν κατά κάποιο τρόπο οικογενειακή υπόθεση. Η σύζυγος του Bardem, Penelope Cruz, πρωταγωνιστούσε στην προηγούμενη ταινία των Πειρατών με τον Bardem να επισκέπτεται τότε συχνά πυκνά το σετ.

• Ο Ισπανός ηθοποιός Juan Carlos Vellido είναι ο μοναδικός που έχει υποδυθεί δυο διαφορετικούς χαρακτήρες σε δύο διαφορετικές ταινίες των Πειρατών. Σε μια προηγούμενη ταινία έχει εμφανιστεί σαν ένας Ισπανός καπετάνιος, ενώ τώρα υποδύεται τον πιστό λοχαγό του Captain Salazar.

• Τέλη Μαΐου του 2015 τοποθετήθηκε στο σετ μια γιγαντοοθόνη, αφού όλοι οι Αυστραλοί που έπαιρναν μέρος στην παραγωγή έπρεπε να παρακολουθήσουν τον αγώνα ράγκμπι ανάμεσα στους Queensland Maroons και New South Wales Blues. Παντού υπήρχαν κασκόλ, σημαίες, καπέλα και κονκάρδες με τα χρώματα των δύο ομάδων να δεσπόζουν παντού. Για την ιστορία νικητές αναδείχτηκαν οι Maroons με έναν πόντο διαφορά!

• Η μέθοδος παλαίωσης του ημερολογίου που έχει στην κατοχή της η Carina Smyth ήταν απλή: λούσιμο με μπόλικο καφέ και μετά στέγνωμα στον ήλιο!

• Αθροιστικά, οι τέσσερις πρώτες ταινίες έχουν αποφέρει κέρδη πάνω από  $3.7 δις παγκοσμίως.

• Τα χαριτωμένα πιθηκάκια Pablo και Chiquita είναι αυτά που υποδύονται τη μαϊμού με το όνομα Jack, πιστή σύντροφο του  Barbossa.

Διανομή: Feelgood Entertainment

Στις αίθουσες από 25.05.17