100 metros – 100 Μέτρα

Παραγωγή: Ισπανία/Πορτογαλία– 2016 

Διάρκεια: 108 λεπτά 

Βαθμολογία: * * 1/2 

Είδος: Δράμα 

Σκηνοθεσία: Marcel Barrena 

Πρωταγωνιστούν: Dani Rovira, Karra Elejalde, Alexandra Jiménez, David Verdaguer, Clara Segura, Alba Ribas, Bruno Bergonzini, Ricardo Pereira και η Maria de Medeiros. 

Υπόθεση: Ο Ραμόν είναι ένα νεαρό επιτυχημένο στέλεχος διαφημιστικής εταιρείας, με γυναίκα και παιδί που τον λατρεύουν και με ένα ακόμη παιδί να βρίσκεται καθοδόν. Ο Ραμόν έχει μια ζηλευτή ζωή όμως η τύχη του σύντομα θα αλλάξει. Πρώτα η γυναίκα του αποφασίζει να φέρει τον πατέρα της να ζήσει προσωρινά μαζί τους. Ο πεθερός του είναι χήρος, ιδιόρρυθμος και τον αντιπαθεί ιδιαίτερα, κάνοντάς τον να αναζητήσει καταφύγιο στη δουλειά του. Δεν περνάει όμως πολύς καιρός όταν ο Ραμόν ανακαλύπτει με τρόμο ότι πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας και μαθαίνει ότι σύντομα δε θα μπορεί να περπατήσει ούτε 100 μέτρα. Αποφασίζει να παλέψει όσο μπορεί την αρρώστια και με τη γέννηση του δεύτερου παιδιού του, ο μαχητής μέσα του τον ωθεί να λάβει μέρος στην πιο δύσκολη δοκιμασία τριάθλου. Στην προσπάθεια αυτή βρίσκει έναν αναπάντεχο σύμμαχο και μαθαίνει να ξεπερνά όλους τους περιορισμούς που του θέτει η ασθένεια του.

Μια ταινία με κοινωνικό μήνυμα είναι πάντα περιορισμένη τόσο όσον αφορά τη θεματολογία όσο και το κοινό στο οποίο απευθύνεται αφού κατά κανόνα η θεματολογία αφορά, ασθένειες, ατυχίες και καταστροφές. Επαφίεται στους δημιουργούς να βρουν τρόπους να κάνουν την αφήγηση ελκυστική, να προσθέσουν τις απαραίτητες δραματουργικές εναλλαγές και να κρατήσουν ένα σωστό ρυθμό ανάμεσα στα αναμενόμενα για τα είδος αφηγηματικά κλισέ. Κλάματα, απογοητεύσεις, αναζωπύρωση ελπίδων, αντιξοότητες, παροξυσμοί ασθένειας κ.ο.κ. βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και μπορούν να ανεβάσουν ή να καταστρέψουν μια τέτοια ταινία.

Ο νεαρός Καταλανός σκηνοθέτης Μαρσέλ Μπαρένα τα καταφέρνει αρκετά καλά με τη βοήθεια ενός εξαιρετικού ερμηνευτικού τρίο. Κρατάει από το δράμα όση απόσταση χρειάζεται για να μην βαρύνει υπερβολικά το κλίμα, εμπλουτίζει τους χαρακτήρες με χαριτωμένες ιδιαιτερότητες, κυρίως αυτόν του απολαυστικά γκρινιάρη πεθερού και οργανώνει ένα γνήσια συγκινητικό φινάλε που δεν υπάρχει περίπτωση να μη φέρει δάκρυα συγκίνησης στα μάτια και του πιο σκληροτράχηλου θεατή.

Βγαλμένη από τη ζωή η ταινία, βασισμένη στην απίστευτη ιστορία του Ραμόν Αρόγιο, ασθενή με σκλήρυνση κατά πλάκας που ωστόσο κατόρθωσε να ολοκληρώσει το τρίαθλο για τον τίτλο του «Σιδερένιου ανθρώπου» (3,8 χλμ κολύμβηση, 180 χλμ ποδηλασία και 42 χλμ μαραθώνιου), είναι μια μικρού βεληνεκούς συγκινητική και ανθρώπινη ιστορία έμπνευσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον Αρόγιο «Κάποιος θα πίστευε ότι το να διαγνωστείς με μια ανίατη ασθένεια όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας ισοδυναμεί με θανατική καταδίκη, αλλά όλοι μας, ακόμη κι εσείς που διαβάζετε αυτές τις γραμμές, έχουμε μια χρόνια ασθένεια… λέγεται ΖΩΗ. Όλοι θα πεθάνουμε, αλλά αυτό δε μας σταματά να προσπαθούμε κάθε μέρα για το καλύτερο. Με αυτή την ταινία θέλουμε να διαδώσουμε το μήνυμα ότι η παραίτηση δεν είναι επιλογή, όποιες κι αν είναι οι συνθήκες».

Οι διάσημοι στον Ισπανόφωνο κόσμο πρωταγωνιστές του Έρωτα α λα Ισπανικά Ντάνι Ροβίρο (Ραμόν) και Κάρα Ελεχάλντε (Πεθερός) παραδίδουν ένα γλυκόπικρο ρεσιτάλ ερμηνείας, με τη συνδρομή της ισορροπημένης παρουσίας της Αλεχάνδρα Χιμένεθ στο ρόλο της συζύγου και κόρης. Υποψηφιότητα Goya Β΄ανδρικού ρόλου για τον Κάρα Ελεχάλδε και 11 υποψηφιότητες  στα Καταλανικά Gaudi (κέρδισε 2 για τους Β΄ρόλους). 

Διανομή: Seven Films

Στις αίθουσες από 01.06.17