Το Φεστιβάλ Αθηνών ξεκινά επίσημα με ένα Μανιφέστο

Την Πέμπτη 1η Ιουνίου το Φεστιβάλ Αθηνών κηρύσσει και επίσημα την έναρξη των φετινών εκδηλώσεων με τα εγκαίνια της video installation του Julian Rosefeldt «Manifesto». Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 20:00, παρουσία του Καλλιτεχνικού Διευθυντή, Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου. Ειδικά για τα εγκαίνια, η είσοδος στην έκθεση θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Η έκθεση βρίσκεται στον Χώρο Α της Πειραιώς 260 και θα διαρκέσει μέχρι τις 19 Ιουλίου. Πρόκειται για μία μεγάλη εγκατάσταση που περιλαμβάνει 13 βίντεο εμπνευσμένα από διαφορετικά καλλιτεχνικά μανιφέστα και όλους τους ρόλους ερμηνεύει η μεγάλη Cate Blanchett.

Σήμερα επίσης ξεκινά και το επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών 2017 στην Πειραιώς 260, που υποδέχεται το κοινό με τέσσερις παραστάσεις:

«Η σφαγή των Παρισίων», από την ομάδα «Ορχήστρα των Μικρών Πραγμάτων», σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη.

1 -4 Ιουνίου, στον Χώρο Δ. Μία παράσταση που ξεχώρισε από το περσινό πρόγραμμα.

«Όλος ο Σαίξπηρ σε ένα τραπέζι» από τους Forced Entertainment,

1 – 9 Ιουνίου, στον χώρο Β. Η θρυλική ομάδα της Μεγάλης Βρετανίας, σε ένα ξεχωριστό project βασισμένο στα άπαντα του Σαίξπηρ.

«Ύμνος στην αγάπη» από την Πολωνή Μάρτα Γκουρνίτσκα,

1 & 2 Ιουνίου, στον χώρο Η. Η ανερχόμενη Πολωνή σκηνοθέτης καταθέτει τη ματιά της πάνω στην έννοια της συλλογικότητας.

«A hand’s turn» σε χορογραφία και ερμηνεία Λενιώς Κακλέα, που φέτος είναι DNA panorama artist. Tο πρώτο τριήμερο παραστάσεων είναι στις 1-4/6 και οι παραστάσεις ξεκινάνε από τις 19:00, ανά μισή ώρα.

Τέλος στον Χώρο Α συνεχίζεται η έκθεση του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, «Μια άλλη ζωή: ανθρώπινες ροές, άγνωστες Οδύσσειες».

ΤΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ

Η βίντεο-εγκατάσταση Μανιφέστο χωρίζεται σε 13 βίντεο, που βασίζονται σε διαφορετικά μανιφέστα. Από τα δεκατρία βίντεο, τα δώδεκα έχουν διάρκεια 10’ και ένα έχει διάρκεια 4’. Η συνολική διάρκεια παρακολούθησης υπολογίζεται στις 2 ώρες και 50 λεπτά. Τα βίντεο είναι στα αγγλικά, χωρίς ελληνικούς υπότιτλους.

Το έργο

Ο Γερμανός καλλιτέχνης και κινηματογραφιστής Γιούλιαν Ρόζεφελντ, δημιουργεί μία κινηματογραφική εγκατάσταση για τον ρόλο του καλλιτέχνη στη σύγχρονη κοινωνία. Το Manifesto είναι το πιο πρόσφατο έργο του, που δημιουργήθηκε για τις ανάγκες της European Capital of Culture Aarhus 2017 και βρισκόταν μέχρι τα τέλη Απριλίου σε έκθεση στο Aarhus της Δανίας. Δεκατρείς γιγαντοοθόνες προβάλουν 13 βίντεο, εμπνευσμένα από τα μεγάλα καλλιτεχνικά μανιφέστα: Φουτουρισμός, Νταντά, Fluxus, Σουπρεματισμός, Καταστασιασμός, Δόγμα 95, αλλά και ανεξάρτητοι καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες, χορευτές, κινηματογραφιστές. Σε όλα τα βίντεο, πρωταγωνιστεί η βραβευμένη Αυστραλή ηθοποιός Cate Blanchett, ενσαρκώνοντας μοναδικά 13 διαφορετικούς χαρακτήρες, μεταξύ των οποίων μία δασκάλα, μία κουκλοπαίχτρια, μία εργάτρια, έναν άστεγο. Ένα μανιφέστο των μανιφέστων, που δίνει φωνή σε διάσημους και άσημους δημιουργούς, από διαφορετικές χρονικές περιόδους, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα το καλλιτεχνική και την πολιτική τους σημασία.

Βιογραφικό

Ο Γιούλιαν Ρόζεφελντ που ξεκίνησε από σπουδές αρχιτεκτονικής, θεωρείται ένας από τους κυριότερους σύγχρονους δημιουργούς. Έργα του συμπεριλαμβάνονται στις συλλογές των σημαντικότερων μουσείων του κόσμου, μεταξύ των οποίων Museum of Modern Art στη Νέα Υόρκη, Saatchi Gallery στο Λονδίνο, Goetz Collection στο Μόναχο, Thyssen-Bornemisza Art Contemporary στη Βιέννη, Maison Européenne de la Photographie στο Παρίσι. Το 2010 έγινε μέλος της Bayerischen Akademie der Schönen Künste στο τμήμα Film and Media Art. Από το 2011 είναι καθηγητής στην Akademie der Bildenden Künste στο Μόναχο. Είναι στενός συνεργάτης της Schaubühne am Lehniner Platz και του Τόμας Οστερμάγιερ.

Συντελεστές:

Σενάριο – σκηνοθεσία – παραγωγή: Γιούλιαν Ρόζεφελντ

Ερμηνεία: Καίητ Μπλάνσετ

Εκτέλεση παραγωγής: Wassili Zygouris

Διεύθυνση φωτογραφίας: Christoph Krauss

Σχεδιασμός παραγωγής: Erwin Prib

Κοστούμια: Bina Daigeler

Μακιγιάζ: Morag Ross

Κομμώσεις: Massimo Gattabrusi

Τεχνικός φωτισμού: Christoph Dehmel-Osterloh

Ηχοληψία: David Hilgers

Μαριονέτες: Suse Wächter

Μοντάζ: Bobby Good

Post production: Jan Schöningh

Ηχητική επεξεργασία: Markus Stemler, Fabian Schmidt

Ανάθεση από: ACMI – Australian Centre for the Moving Image Melbourne, Art Gallery of New South Wales Sydney, Nationalgalerie – Staatliche Museen zu Berlin και Sprengel Museum Hannover.

Συμπαραγωγή: Τhe Burger Collection Hong Kong και Ruhrtriennale

Με την ευγενική υποστήριξη του Συμβουλίου Μέσων Επικοινωνίας Βερολίνου-Βραδεμβούργου και σε συνεργασία με τη Βαυαρική Ραδιοφωνία.

Τιμή εισιτηρίου: 5 €

Εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη 1η Ιουνίου, στις 20:00, με ελεύθερη είσοδο.