La reina de España – Η Βασίλισσα της Ισπανίας

Παραγωγή: Ισπανία – 2016 

Διάρκεια: 128 λεπτά 

Βαθμολογία: * ½ 

Είδος: Κωμωδία Εποχής 

Σκηνοθεσία: Fernando Trueba 

Πρωταγωνιστούν: Penélope Cruz, Cary Elwes, Mandy Patinkin, J.A. Bayona, Santiago Segura, Clive Revill, Javier Cámara, Ana Belén, Aida Folch, Jorge Sanz, Antonio Resines, Carlos Areces, Chino Darín, Neus Asensi, Rosa Maria Sardà και οι Arturo Ripstein και Loles León. 

Υπόθεση: Ισπανία στα μέσα της δεκαετίας του 50. H διάσημη και βραβευμένη με Oscar Ισπανίδα ηθοποιός του σινεμά Μακαρένα Γρανάδα, αφήνει πίσω της το γκλάμουρ του Χόλυγουντ όπου έχει εγκατασταθεί εδώ και πολλά χρόνια, για να επιστρέψει στις ρίζες της και να πρωταγωνιστήσει σε μια επική χολιγουντιανή ταινία ως Βασίλισσα Ισαβέλλα της Καστίλης. Η Μακαρένα είχε εγκαταλείψει τη χώρα μετά την επικράτηση του Φράνκο και τώρα επιστρέφει ως Αμερικανίδα υπήκοος. Παράλληλα με τη Μακαρένα, εμφανίζεται ξαφνικά στο σετ της ταινίας ο Μπλας Φοντιβέρος, παλιός σκηνοθέτης και εραστής της Μακαρένα, αντικαθεστωτικός που είχε επιβιώσει από τα Γερμανικά στρατόπεδα και είχε καταφύγει στη Γαλλία. Ανάμεσα σ αυτούς και τους Αμερικανούς παραγωγούς του έπους που γυρίζεται, κινείται ένας ολόκληρος μικρόκοσμος ηθοποιών, τεχνικών, μυστικών αστυνομικών με τελικό αποτέλεσμα η κατάσταση να μπλέξει ως εκεί που δεν πάει…

 Αυτή η Βασίλισσα της Ισπανίας δεν είναι παρά sequel της μεγάλης επιτυχίας «Το κορίτσι των ονείρων σου» του 1998, από τον ίδιο σκηνοθέτη και με τους ίδιους χαρακτήρες, η εξέλιξη των οποίων μετά από μια δεκαετία καταγράφεται εδώ. Ένας σκηνοθέτης, ο Φερνάντο Τρουέμπα, βραβευμένος με το ξενόγλωσσο Όσκαρ (για άλλη ταινία, την Μπελ Επόκ του 1992) και μια αστραφτερή πρωταγωνίστρια, η Πενέλοπε Κρουζ, επίσης βραβευμένη με Όσκαρ, επιχειρούν να ζωντανέψουν ξανά το κοινό τους σουξέ που τους έφερε χρήμα, δόξα και πολλά βραβεία Goya. Φυσικά και η ιστορία θα επαναληφθεί ως φάρσα ή μάλλον ως μπαλαφάρα ολκής!

Παρά τις άριστες προϋποθέσεις για δημιουργία ενός ιστορικού φρέσκο και μια σάτιρα των παρασκηνίων της κινηματογραφικής βιομηχανίας, κάτι που να ενδιαφέρει και το υπόλοιπο εκτός Ιβηρικής κοινό, η ταινία αναλώνεται σε φαρσικές καταστάσεις και χαραμίζει το λαμπρό της καστ σε μούτες και υπερβολικό παίξιμο στα όρια του κιτς. Δύο ώρες και κάτι γίνονται αιώνας παρά την λαμπερή παρουσία της αγαπημένης Πενέλοπε, ενώ η σκηνοθεσία θυμίζει τον ίδιο τον μονίμως κοιμισμένο Αμερικανό σκηνοθέτη της ταινίας μέσα στην ταινία. Ένα sequel  άχρηστο και αδιάφορο… 

Το ισπανόφωνο κοινό που τυχόν ενδιαφερθεί πάντως να την δει καλό είναι να ρίξει μια ματιά στο παρακάτω ιστορικό πλαίσιο για να μην πάει χύμα και αναρωτιέται πότε για το ένα και πότε για το άλλο. 

Μετά το τέλος του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, η Ισπανία είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα με φασιστική κυβέρνηση. Μία χώρα ρημαγμένη από την τριετή εμφύλια σύγκρουση, που δεν αποτελεί κίνδυνο για κανέναν, έκτός για τους ίδιους τους Ισπανούς. Το 1953, ο στρατηγός Φρανσίσκο Φράνκο υπογράφει συνθήκη με τις Ηνωμένες Πολιτείες, επιτρέποντας στις ΗΠΑ να εγκαταστήσουν βάσεις σε ισπανικό έδαφος. Είναι το τέλος του διεθνούς αποκλεισμού της Ισπανίας. Το 1955, χάρη στην υποστήριξη των ΗΠΑ, η Ισπανία γίνεται δεκτή στα Ηνωμένα Έθνη.

Από το 1956, οι αμερικανικές εταιρίες κινηματογραφικής παραγωγής αρχίζουν να γυρίζουν ξανά ταινίες στην Ισπανία. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η ισπανική πρωτεύουσα είναι γνωστή ως "Η Μαδρίτη των Αμερικανών". Aπό τις πρώτες παραγωγές που γυρίζονται είναι οι ταινίες Alexander the Great (1956) με τον Richard Burton και Pride and the Passion (1957) με τους Cary Grant, Sophia Loren και Frank Sinatra. Ο David Lean κινηματογραφεί τις ταινίες Lawrence of Arabia (1962) και Doctor Zhivago (1965). Οι Αμερικανοί παραγωγοί προτιμούν τη χώρα για το κλίμα και την ποικιλία των τοπίων της, τον επαγγελματισμό των Ισπανών, αλλά και για να αξιοποιήσουν κεφάλαια που είχαν μπλοκαριστεί από τη νομοθεσία του Φράνκο. 

Διανομή: Tanweer

Στις αίθουσες από 01.06.17