Inseparables – Λατίνοι και Άθικτοι

Παραγωγή: Αργεντινή – 2016 

Διάρκεια: 108 λεπτά 

Βαθμολογία: * * 1/2 

Είδος: Κωμωδία 

Σκηνοθεσία: Marcos Carnevale 

Πρωταγωνιστούν: Oscar Martínez, Rodrigo De la Serna, Alejandra Flechner, Carla Peterson, Rita Pauls, Malena Sánchez, Monica Raiola. 

Υπόθεση: Ο βαθύπλουτος επιχειρηματίας Φελίπε μένει παράλυτος από το λαιμό και κάτω, μετά από ένα ατύχημα, με αποτέλεσμα να χρειάζεται τη βοήθεια ειδικού σε μόνιμη βάση. Παρόλο που οι υποψήφιοι είναι πολλοί και διαθέτουν τα κατάλληλα προσόντα, ο Φελίπε επιλέγει τον Τίτο, έναν εκρηκτικό λαϊκό τύπο, πρώην βοηθό του κηπουρού. Ο Τίτο δεν έχει κανένα από τα προσόντα που απαιτεί η δουλειά, κάνοντας την γραμματέα του Φελίπε Βερόνικα και την οικονόμο του Υβόνη να προσπαθούν να τον αποτρέψουν. Ο Φελίπε όμως τον έχει επιλέξει επειδή ο Τίτο είναι το μόνο άτομο που δεν του φέρθηκε με οίκτο. Παρά τις δυσκολίες, ο Τίτο ανταποκρίνεται στην αποστολή του και κάνει τον Φελίπε να χαμογελάσει ξανά και να απολαύσει τις μικρές χαρές της ζωής που είχε ξεχάσει από καιρό.

Σας θυμίζει κάτι η υπόθεση; Ο ελληνικός τίτλος; Αν ναι, καλώς σας θυμίζουν! Γιατί βρισκόμαστε μπροστά στο ισπανόφωνο remake των πολυαγαπημένων Άθικτων (που στον ισπανικό τίτλο γίνονται Αχώριστοι). Αυτοί λοιπόν οι Λατίνοι Άθικτοι έρχονται με φόρα από το Μπουένος Άιρες και με ερμηνευτικές αξιώσεις από ένα διάσημο στο Λατινικό κόσμο δίδυμο. Ο Όσκαρ Μαρτίνεζ, σαρωτικός «Επιφανής Πολίτης» πριν λίγο καιρό, αναλαμβάνει το ρόλο που δόξασε ο Φρανσουά Κλουζέ και φυσικά τα καταφέρνει με αξιοπρέπεια και διακριτική γοητεία. Ο ρόλος του Ομάρ Σι αναγκαστικά «ασπρίζει» και τοποθετείται σε κάπως πιο ψηλό κοινωνικό επίπεδο αν και παραμένει μόρτης και λαϊκό παιδί. Ο Ροδρίγο Ντε Λα Σέρνα, ο διάσημος πρωταγωνιστής στα Ημερολόγια Μοτοσυκλέτας αλλά και στο περσινό (υποτιμημένο) Camino de la Paz, φέρνει αυτόν τον αξιοζήλευτο κωμικό χαρακτήρα στα μέτρα του και διεκπεραιώνει με επιτυχία το δύσκολο εγχείρημα.

Σκηνοθετικά και σεναριακά η ταινία δεν παρουσιάζει εκπλήξεις, κυλάει πιστά στα χνάρια του πρωτότυπου και ολοκληρώνεται χωρίς πολλές κοινωνικές εντάσεις και κάπως περισσότερο στρογγυλεμένα και ρόδινα από όσο θα χρειαζόταν. Και τι σύμπτωση την ίδια στιγμή που ο Μάρκος Καρνεβάλε παρουσίαζε αυτό το remake, στη Γαλλία έβγαινε το «Στάσου στο ύψος σου» με τον Ζαν Ντιζαρντέν, πιστό remake της δικής του επιτυχίας του 2013, Corazon De Leon. Δάνεια και αντιδάνεια…

Η ουσία είναι όμως ότι όσο και καλό να είναι αυτό το remake, δεν παύει να είναι άχρηστο και αδιάφορο για το μη ισπανόφωνο κοινό. Εδώ και στην ίδια την Αργεντινή, δεν τρελάθηκαν κιόλας στις ουρές οι θεατές για να το δουν. Πιθανόν να είναι νωρίς για επανάληψη μιας ταινίας που μόλις πριν 5 χρόνια μάζεψε μισό δις δολάρια παγκοσμίως (ίσως η μεγαλύτερη μη αγγλόφωνη εμπορική επιτυχία στον κόσμο, όλων των εποχών). Το επερχόμενο χολιγουντιανό remake (με Μπράιαν Κράνστον, Κέβιν Χαρτ και Νικόλ Κίντμαν) θα δείξει. Αν όχι, υπάρχει και μπόλιγουντ remake στα σκαριά. Μέχρι να πούμε ήμαρτον! 

Διανομή: Spentzos Films

Στις αίθουσες από 08.06.17