Wonder Woman

Παραγωγή: ΗΠΑ/Κίνα/Χονγκ Κονγκ – 2017 

Διάρκεια: 141 λεπτά 

Βαθμολογία: * * * 

Είδος: Περιπέτεια Φαντασίας 

Σκηνοθεσία: Patty Jenkins 

Πρωταγωνιστούν: Gal Gadot, Chris Pine, Connie Nielsen, Robin Wright, Danny Huston, David Thewlis, Saïd Taghmaoui, Ewen Bremner, Eugene Brave Rock, Lucy Davis, Elena Anaya, Lilly Aspell, Lisa Loven Kongsli, Ann J. Wolfe, Ann Ogbomo, Emily Carey, James Cosmo. 

Υπόθεση: Η Νταϊάνα Πρινς, υπάλληλος στο Μουσείο του Λούβρου, δεν έκανε πάντοτε αυτό το επάγγελμα. Σε μια άλλη ζωή ήταν η Νταϊάνα, κόρη της Ιππολύτης, Βασίλισσας των Αμαζόνων, θανάσιμων εχθρών του πανίσχυρου θεού Άρη, μια πριγκίπισσα μεγαλωμένη σε ένα προστατευμένο από τον κόσμο, παραδεισένιο νησί και εκπαιδευμένη να γίνει ανίκητη πολεμίστρια. Αυτή η ζωή θα ανατραπεί όταν ένας Αμερικάνος πιλότος πέφτει στις ακτές του νησιού φέρνοντας την είδηση ενός μεγάλου πολέμου που εξαπλώνεται στον έξω κόσμο. Η Νταϊάνα θα αποφασίσει να αφήσει τον κόσμο της και θα ακολουθήσει τον πιλότο, σε έναν πόλεμο χωρίς προηγούμενο. Στον έξω κόσμο, η Νταϊάνα θα ανακαλύψει τις αληθινές της δυνάμεις και θα χαράξει μόνη το πεπρωμένο της.

Και μετά την εμφάνιση στο Batman VS Superman, η ατρόμητη Wonder Woman, αποκτά τη δική της ταινία (και πιθανόν franchise). Ο comic χαρακτήρας με το φεμινιστικό υπόβαθρο που δημιουργήθηκε από τον Γουίλιαμ Μούλτον Μάρστον μέσα στις φλόγες του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, αποκτά στο πρόσωπο της Γκαλ Γκαντότ την ιδανική έκφραση της Αμαζόνας που συνδυάζει δύναμη και ομορφιά ενώ η σκηνοθέτης του Monster Πάτι Τζένκινς πραγματοποιεί επιτέλους το κινηματογραφικό όνειρο της ζωής της. Απέναντι στην Γκαλ Γκαντότ, ο Κρις Πάιν, ως Σμηναγός Στιβ Τρέβορ, έρχεται να προσθέσει στο προσωπικό του roster ακόμη έναν παλιομοδίτικα γοητευτικό χαρακτήρα μετά τον Κάπτεν Κερκ του Σταρ Τρεκ και τον πράκτορα Τζακ Ράιαν.

Παλιομοδίτικη γοητεία διαθέτει και η ίδια η ταινία της Πάτι Τζένκινς που βρίσκεται πιο κοντά στα 70s και το ύφος του πρώτου Σούπερμαν παρά στα σύγχρονα comic blockbusters, με την κατατεμαχισμένη θεματική, τη σαρκαστική διάθεση και τα άπειρα sequels. Όπως και η εκθαμβωτική Γκαλ Γκαντότ βρίσκεται πιο κοντά στο στιλ του αείμνηστου Κρίστοφερ Ριβ παρά στους σύγχρονους υπερήρωες. Γλυκιά, γήινη αλλά και δυναμική και μυστηριώδης ταυτόχρονα, συνδυάζει με επιτυχία όλα τα χαρακτηριστικά της κλασσικής ηρωίδας του Μάρστον και έχει τη δύναμη να παρασύρει το θεατή στο θεαματικό, λίγο παρωχημένο και κάπως παιδιάστικο μυθικό της κόσμο. Η Πάτι Τζένκινς διατηρεί την αθώα αφέλεια του κόμικ των 40s, καταφέρνοντας να κάνει το σύγχρονο θεατή να καταπιεί την απιθανότητα της ιστορίας που ισορροπεί στα όρια του κιτς, φτιάχνοντας ένα στέρεο φιλμ είδους, συναρπαστικό και χωρίς πολλά χάσματα και κοιλιές παρά τη μεγάλη του διάρκεια.

Η δυναμική αυτή περιπέτεια, όσο χρειάζεται πασπαλισμένη με μια γυναικεία ευαισθησία και μια επιστροφή στις ανθρωπιστικές αξίες άλλων πιο ειρηνικών και λιγότερο κυνικών εποχών, είναι και ένα μεγάλο στοίχημα για το εμπορικό μέλλον της μεταφοράς comics στη μεγάλη οθόνη. Αν το κερδίσει, είναι σίγουρο ότι θα επηρεάσει αισθητικά το μέλλον, τουλάχιστον της DC Comics, της οποίας είναι χαλαρά η καλύτερη παραγωγή μέχρι σήμερα. Οι πρόσφατες περιπέτειες της ταινίας με την αραβική λογοκρισία λόγω της Ισραηλινής πρωταγωνίστριας, μόνο ως θετική διαφήμιση μπορούν να εκληφθούν… 

Και μερικά ενδιαφέροντα trivia 

Η Γκαλ Γκαντότ επιλέχτηκε ανάμεσα σε 5 Φιναλίστ από εκατοντάδες ηθοποιούς που έκαναν οντισιόν για το ρόλο της Wonder Woman / Νταϊάνα στο Batman v Superman. 

5 Σετ πανοπλίας της Wonder Woman κατασκευάστηκαν για την ταινία από ένα υλικό που μοιάζει πεπαλαιωμένο, αλλά είναι αρκετά εύκαμπτο για τις σκηνές δράσης, μαζί με τις επεκτάσεις για τις αρθρώσεις και το προστήθιο πανοπλίας. 

5 Βασικά όπλα και αξεσουάρ κραδαίνει η Wonder Woman: το Λάσο της Αλήθειας, που υποχρεώνει οποιονδήποτε κρατάει να λέει την αλήθεια, τα μαγεμένα Περικάρπια που αποκρούουν τις σφαίρες, το άθραυστο σπαθί Φονιάς των Θεών, μια Ασπίδα που την προστατεύει και την βοηθάει να αμύνεται, και την θρυλική και πολυαγαπημένη Τιάρα της Νταϊάνα. 

Επί 6 μήνες, περισσότεροι από 30 ηθοποιοί συμμετείχαν σε ένα επίπονο boot camp υπό τις οδηγίες του προπονητή Μαρκ Τουάιτ, για να μεταμορφωθούν στις Αμαζόνες πολεμίστριες. 

6 Επαγγελματίες αθλήτριες/ειδικοί φυσικής κατάστασης εντάχθηκαν στο καστ της Wonder Woman σαν Αμαζόνες πολεμίστριες: η Αμερικανίδα πρωταθλήτρια του μποξ Αν Γουλφ, η Καναδέζα κάτοχος μεταλλίου στο Wushu Σαμάνθα Τζο, η Βρετανίδα πενταθλήτρια Τζένι Πέισι, η Σουηδέζα Thai boxer/πολεμίστρια MMA Μάντλιν Βαλ, η Βρετανίδα ειδικός fitness Ζόι Σέλεϊ και η Αμερικανίδα πρωταθλήτρια του CrossFit Μπρουκ Ενς. 

100 αντιασφυξιογόνες μάσκες, σχεδιάστηκαν χειροποίητα για την Wonder Woman από τον Τέρι Γουντ και την ομάδα του, για χρήση στις σκηνές που διαδραματίζονται στο εργαστήριο της Δρ. Μαρού και στο εργοστάσιο των πυρομαχικών.   

16.000 Λίβρες είναι το βάρος του 73’ Hydrascope Telescopic Crane, πρώτο του είδους του στην Μ. Βρετανία και ένα από τα πέντε σε όλο τον κόσμο — το οποίο χρησιμοποίησαν ο διευθυντής φωτογραφίας της Wonder Woman Μάθιου Τζένσεν και η ομάδα του για να απαθανατίσουν ορισμένες από τις εντυπωσιακές σκηνές δράσης της ταινίας.

Το 1851 ήταν η χρονιά που δημιουργήθηκε η παλαιά μέθοδος επεξεργασίας φωτογραφιών με το όνομα wet-collodion, μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε για να δημιουργηθεί η “παλαιά” φωτογραφία που πρωτοείδαμε στο Batman v Superman, και προμήνυε το ταξίδι της Wonder Woman, του Στιβ Τρέβορ και της ομάδας τους στο κυνήγι ενός αντιπάλου, με τον οποίο ήταν γραφτό πως θα έρθει αντιμέτωπη: τον Άρη. 

Το 1915 ήταν η χρονιά που ο απόφοιτος του Χάρβαρντ ψυχολόγος, δικηγόρος, εφευρέτης, αρθρογράφος και δημιουργός της Wonder Woman Γουίλιαμ Μούλτον Μάρστον ανέπτυξε το συστολικό τεστ για την πίεση του αίματος, για να μπορέσει να ανιχνεύσει την αλήθεια ή το ψέμα – το οποίο αποτέλεσε την έμπνευση για το Λάσο της Αλήθειας της Νταϊάνα και πρόγονο για τον μοντέρνο πολυγράφο ή τεστ ανίχνευσης ψεύδους. 

Το 2004 ήταν η χρονιά που η  Γκαλ Γκαντότ εκπροσώπησε τη χώρα της, το Ισραήλ, στον διαγωνισμό ομορφιάς Μις Υφήλιος. Η Γκαντότ έχει επίσης υπηρετήσει για δυο χρόνια στον Ισραηλινό Στρατό, γεγονός που οδήγησε τις αρχές του Λιβάνου να απαγορεύσουν την προβολή της ταινίας στη χώρα με την αιτιολογία ότι δεν έχει αρθεί  εμπόλεμη κατάσταση με το Ισραήλ. 

Διανομή: Tanweer

Στις αίθουσες από 08.06.17