The Lost City of Z – Η Χαμένη Πόλη του Ζ

Παραγωγή: ΗΠΑ - 2016 

Διάρκεια: 141 λεπτά 

Βαθμολογία: * * ½ 

Είδος: Δραματική Περιπέτεια Εποχής 

Σκηνοθεσία: James Gray                                      

Πρωταγωνιστούν: Charlie Hunnam, Robert Pattinson, Sienna Miller, Tom Holland, Edward Ashley, Angus Macfadyen, Ian McDiarmid, Clive Francis, Pedro Coello, Matthew Sunderland, Johann Myers, Aleksandar Jovanovic, Elena Solovey, Murray Melvin και ο Franco Nero. 

Υπόθεση: 1906: Σε μια αποστολή στον Αμαζόνιο, ο Βρετανός εξερευνητής Percy Fawcett ανακαλύπτει αποδείξεις για την ύπαρξη ενός αγνώστου αλλά προχωρημένου πολιτισμού: σε μία αχαρτογράφητη περιοχή της Βολιβίας, βαθιά στο τροπικό δάσος o Percy βρίσκει πανάρχαια κεραμικά θραύσματα που συνηγορούν για την ύπαρξη μιας χαμένης πόλης. Όταν επιστέφει στην Αγγλία και ανακοινώνει τα ευρήματα του στην Βασιλική Γεωγραφική Εταιρεία, γίνεται αντικείμενο χλευασμού από τον υπόλοιποι επιστημονικό κύκλο. Με τη συμπαράσταση της δυναμικής συζύγου του αποφασίζει να οργανώσει μία νέα αποστολή για να αποδείξει το δίκαιο των ισχυρισμών του. Στο ταξίδι τον ακολουθεί ο πλούσιος εξερευνητής James Murray. Μαζί θα αντιμετωπίσουν απίστευτες προκλήσεις και τις περιπέτειες τους θα παρακολουθήσουν μέσα από τις εφημερίδες της εποχής 40 εκατομμύρια αναγνώστες, μέχρι την μυστηριώδη εξαφάνιση τους το 1925.

Μία αληθινή επική ιστορία θάρρους, πάθους και ακαταπόνητου επιστημονικού πνεύματος που βασίζεται  στο μυθιστόρημα  του David Grann  «The Lost City of Z: A Tale of Deadly Obsession in the Amazon». Η ταινία του Τζέιμς Γκρέι επιχειρεί να συνδυάσει το κοινωνικό fresco μιας ολόκληρης εποχής των αρχών του 20ου αιώνα με μια εξωτική περιπέτεια δράσης, κάνοντας ταυτόχρονα διακριτική κριτική στην ουσία του δυτικού ιμπεριαλισμού που εκπροσωπούσε η Βρετανική Αυτοκρατορία, λίγο μετά τη Βικτωριανή ακμή της. Τα καταφέρνει σχετικά καλά αν και δεν διακρίνεται από κάποια ιδιαίτερη σκηνοθετική πρωτοτυπία, όπως το παρεμφερές εξαιρετικό «Άγγιγμα του Φιδιού» του Σίρο Γκέρα, πέρυσι. Η μεγάλη διάρκεια της ταινίας δεν βοηθά εξάλλου και πολύ τη συνοχή της πλοκής, δίνοντας την εντύπωση ότι μια μίνι σειρά θα ήταν η ενδεδειγμένη φόρμα για να αναδείξει καλύτερα θέμα και υλικό.  Ο Τσάρλι Χάναμ στον κεντρικό ρόλο, λίγο πριν αναλάβει τα ηνία του King Arthur, διεκπεραιώνει το ρόλο του ικανοποιητικά, υπενθυμίζοντας ωστόσο στον θεατή το λόγο που ο Μπραντ Πιτ έγινε αυτός που έγινε στο πέρασμα του χρόνου. Αυτή πάντως που ξεχωρίζει μέσα στην εντυπωσιακή της μεταμόρφωση είναι η Σιένα Μίλερ στο ρόλο της κυρίας Φόσετ. Άντε και ο πολύς κύριος Πάτινσον που εξελίσσεται από ρόλο σε ρόλο σε αξιόλογο Character Actor.  

Διανομή: Spentzos Films

Στις αίθουσες από 08.6.17