Ξα Μου

Παραγωγή: Ελλάδα – 2016 

Διάρκεια: 87 λεπτά 

Βαθμολογία: * * * 

Είδος: Δραματική Κομεντί 

Σκηνοθεσία: Κλειώ Φανουράκη 

Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Χωραφάς, Σοφία Χιλ, Λευτέρης Ελευθερίου, Γιώργης Σμπώκος, Άγγελος Χιλ, Γιώργης Μανωλάκης, Ζωή Χωραφά, Νίκος Μπουσδούκος, Καλλιρόη Καραμάνου, Τατιάνα Καλαντζή, Μάνος Πέτράκης, Ευγενία Σμπώκου, Αριστείδης Φραγκιαδάκης, Αντώνης Ορφανός, Δημήτρης Τσουπέη,

Guest ο Αλέξανδρος Μυλωνάς και η Άννα Φόνσου. 

Υπόθεση: Ο Τζώνης είναι ένας μάνατζερ ξενοδοχειακών μονάδων που βρίσκεται ξαφνικά και μέσα στην οικονομική κρίση χωρίς δουλειά. Το ψυχικό χάος στο οποίο βυθίζεται, σταδιακά δίνει τη θέση του στην ανακάλυψη του κόσμου γύρω του. Βρισκόμαστε στην Κρήτη, σε ένα κόσμο όπου όλα μπορεί να ανατραπούν και να πάρουν άλλη μορφή. Από τη γυναίκα και τα παιδιά του μέχρι τους τυχαίους συνοδοιπόρους του στην Κρήτη, ο Τζώνης θα παρακινηθεί σε ανοίκεια, απρόοπτα και αναζωογονητικά βιώματα κοντά στη γη και τη φύση που τελικά θα τον φέρουν αντιμέτωπο με την ίδια του τη θέληση, με την «εξά» του και με όλα εκείνα τα αόρατα που μας περιβάλλουν χωρίς να γίνονται αντιληπτά στο κυνήγι της καθημερινότητας. 

Μια ταινία που από τον τίτλο κιόλας «μυρίζει» Κρήτη. Ξα μου ή εξά μου σημαίνει στην εξουσία μου, σημαίνει κάνω αυτό που πιστεύω, παίρνω την ευθύνη, δικό μου θέμα τι θα κάνω, άφησέ το επάνω μου.

Η πρωτοεμφανιζόμενη στη μυθοπλασία μεγάλου μήκους Κλειώ Φανουράκη, Ηρακλιώτισσα στην καταγωγή, αποφασίζει να χρησιμοποιήσει την οικονομική κρίση για να παρουσιάσει ένα γεμάτο γαλήνη και φως πορτραίτο ενός τόπου ιδιαίτερου, σχεδόν bigger than life, που αν τον γνωρίσεις από κοντά, θα ξεχάσεις όλα τα στερεότυπα που έχεις αφομοιώσει και όλη τη γραφικότητα που έχει αποτυπωθεί στα media για τη «λεβεντογέννα». Η ταινία γίνεται κατά διαστήματα διδακτική (όσο πρέπει), καταθέτοντας πολλά ντοκιμαντερίστικα στοιχεία, τα οποία όμως παντρεύει με μια ζεν διάθεση μυστικισμού, κάτι που της προσδίδει μια μοναδική αίσθηση.

Ο ήρωάς της είναι ένα τυπικό δείγμα μεσοαστού υπό οικονομική επίθεση, ενός ανθρώπου που βλέπει τον κόσμο του να καταρρέει και η μόνη του αντίδραση είναι να το ρίχνει στον ηλεκτρονικό τζόγο λες και η κατάστασή του ήταν θέμα ατυχίας και κακών περιστάσεων που μπορούν να ανατραπούν με ένα γύρισμα του τροχού. Αυτή η έλλειψη συνειδητότητας έρχεται σε αντίθεση με το ήρεμο οικογενειακό περιβάλλον του από το οποίο δεν λείπει η κουλτούρα (η σύζυγος είναι τραγουδίστρια) και η αρμονία (δύο φρόνιμα αγόρια και ένα κορίτσι στο εξωτερικό να σπουδάζει). Κι αυτή η έλλειψη έρχεται να εξουδετερωθεί από την ψυχική αναγέννηση μέσα από την ανακάλυψη ενός κόσμου αρχαίου, μυστικού, με ρίζες στη γη και με ψυχή ποτισμένη από τη ρακή και την αγάπη για την Κρήτη. Ο Τζώνης ανακαλύπτει τον αληθινό πλούτο σε ανθρώπους, αμπέλια και παραγάδια, σε αρχαία σπήλαια, σε θρύλους και σε φωτεινά χαμόγελα. Και σταδιακά βρίσκει ένα νέο νόημα στη ζωή του καθώς αποφασίζει αυτόν τον πλούτο να τον διαδώσει στον κόσμο.

Δεν είναι όλα τέλεια σ αυτό το οπτικά και μουσικά θαυμάσιο δοκίμιο, ιδιαίτερα προς το (κάπως βιαστικό) τέλος το οποίο και θεωρώ αδύνατο σημείο της ταινίας. Είναι όμως μια γλυκιά, ζεστή ματιά στην Κρητική ψυχή που ενορχηστρώνει επιδέξια επαγγελματικές ερμηνείες με την παρουσία ερασιτεχνών όπως ο Γιώργης Σμπώκος, χαρισματική φιγούρα του αμπελουργού. Υποδειγματικό το casting του γοητευτικού Γιώργου Χωραφά που δίνει την καλύτερη ερμηνεία του εδώ και πολλά χρόνια όπως και της εντυπωσιακής Σοφίας Χιλ, θεατρικής μούσας του Θόδωρου Τερζόπουλου, που (επιτέλους) κάνει εδώ το κινηματογραφικό της ντεμπούτο. Ιδανικός και ο Λευτέρης Ελευθερίου στο ρόλο του τυροκόμου, δίνει μια ιδιαίτερη αίσθηση αυθεντικότητας, καθώς γίνεται ένα είδος ξεναγού για τον Τζώνη με τη λάμψη στα μάτια του να αντικατοπτρίζει μια ευτυχία μυστική, έτοιμη να ξεχυθεί για να κατακτήσει τον κόσμο. Σε ένα σύντομο βουβό πέρασμα κάνει αίσθηση με την απελπισία που αναδίδει το βλέμμα της, η σπάνια πια εμφανιζόμενη Άννα Φόνσου.

Ένα πολλά υποσχόμενο κινηματογραφικό ντεμπούτο που θα αρέσει ιδιαίτερα σε όσους αγαπούν την άλλη, την αληθινή Κρήτη... 

Λοιποί συντελεστές της ταινίας:

Σενάριο: Kλειώ Φανουράκη

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Θωμάς Βαρβίας

Moντάζ: Γιώργος Μαυροψαρίδης,

Μιξάζ: Kώστας Βαρυμποπιώτης

Hχοληψία: Γιάννης Αντύπας

Μουσική: Mάρω Θεοδωράκη, Λουδοβίκος των Ανωγείων, Γιώργης Μανωλάκης

Επιμέλεια κοστουμιών & styling: Ρενάτα Μαστοράκη

Διεύθυνση Παραγωγής: Δημήτρης Σκιαδόπουλος                                               

Παραγωγή: Amusic Freeater

Διανομή: Ανεξάρτητη

Στις αίθουσες από 15.06.17