Ελπίδα Σταθάτου

Η Ελπίδα Σταθάτου είναι νέα, όμορφη και δυναμική. Ηθοποιός με σπουδές ψυχολογίας, πνεύμα δραστήριο και ελεύθερο, δεν πάει πολύς καιρός που θριάμβευσε στη Λονδρέζικη σκηνή με ένα συγκλονιστικό (και δυστυχώς επίκαιρο) μονόλογο για τις διατροφικές διαταραχές, το Stegosaurus. Πως έφθασε όμως μέχρι εκεί; Και τι καλό επιφυλάσσει το άμεσο μέλλον; Σε ένα διάλειμμα επιστροφής στην πατρίδα, την αποσπάσαμε από το σκοτάδι της θεατρικής πρόβας και την «βγάλαμε στο φως», το Ελληνικό φως που τόσο πολύ της πηγαίνει. Με φόντο τον Σαρωνικό λοιπόν, μας τα είπε όλα και σας τα μεταφέρουμε.

Πως πήρες την απόφαση να μεταναστεύσεις στη Βρετανία και να ασχοληθείς με το θέατρο;

Αρχικά μετακόμισα στο Λονδίνο για να συνεχίσω τις σπουδές μου στην υποκριτική. Είχα ήδη κάνει αρκετά μαθήματα, όταν επέλεξα τη Βρετανία και ειδικά το Λονδίνο για να συνεχίσω, γιατί είναι μια πόλη που δίνει μεγάλη έμφαση στο θέατρο και προσφέρει  μοναδικές ευκαιρίες για σπουδές δραματικής τέχνης.

Πως αισθάνεσαι όταν βρίσκεσαι πάνω στη σκηνή; Ήθελες πάντοτε να γίνεις ηθοποιός?

Είναι ευλογία για μένα αλλά και για κάθε ηθοποιό να στέκεται πάνω στη σκηνή! Και είναι διπλή η χαρά μου να αισθάνομαι τον παλμό του κοινού αλλά και τον συμπρωταγωνιστή μου και αυτά να καταφέρνω να τα μεταφέρω στην ερμηνεία μου. Και ναι, πάντα ήθελα να γίνω ηθοποιός ! Ήταν εκεί στο πίσω μέρος του μυαλού μου ακόμη κι όταν στην αρχή σκεφτόμουν να ακολουθήσω καριέρα στο μάρκετινγκ ή την ψυχολογία. Την απόφαση που πήρα για καριέρα ηθοποιού την πάλεψα αρκετά μέσα μου και την ανέλυσα μέσα από τις σπουδές μου στην ψυχολογία. Ήταν μια μακρά περίοδος αλλά όταν έφθασε η στιγμή, είπα αυτό είναι και τίποτε άλλο, η απόφαση ήταν ακαριαία και οριστική.

Βρήκες υποστήριξη ή δυσκολίες στην απόφαση σου να ακολουθήσεις ένα τόσο δύσκολο δρόμο?  

Και δυσκολίες υπήρξαν αλλά και υποστήριξη! Δεν είναι εύκολο για έναν ξένο να σπουδάσει στη Βρετανία. Η γλώσσα, η κουλτούρα, η δυνατότητα ενσωμάτωσης και δημιουργίας φιλικών σχέσεων δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση. Με το πέρασμα του χρόνου και με πολλή επιμονή όμως οι δυσκολίες ξεπεράστηκαν. Εξάλλου είμαι τυχερή που συνάντησα αυτές τις δυσκολίες γιατί με δυνάμωσαν και με έκαναν να ωριμάσω σημαντικά. Και βέβαια πρέπει να πω ότι είμαι διπλά τυχερή γιατί πάντα είχα δίπλα μου ανθρώπους που με πίστευαν και με στήριζαν σε κάθε μου βήμα.

 

Πως ήταν η μέχρι τώρα καλλιτεχνική εμπειρία σου;  Πες μας λίγα λόγια για το έργο Stegosaurus.

Το έργο είναι ένας μονόλογος βασισμένος στην αληθινή ιστορία μιας κοπέλας που βρίσκεται επί δεκαπέντε χρόνια σε διατροφική διαταραχή. Είναι ένα έργο ελληνικό, γραμμένο από Ελληνίδα, το παρακολούθησα το περασμένο φθινόπωρο, με άγγιξε και είπα ότι αυτή την ιστορία πρέπει να την πω στην Αγγλία. Έτσι λοιπόν ξεκίνησε η συνεργασία μας με τη συγγραφέα Έρση Νιαώτη. Είναι ένα έργο πολύ αληθινό, γεμάτο ωμά συναισθήματα που το κάνουν μοναδικά όμορφο. Ο Στεγόσαυρος ήταν και είναι μια μοναδική εμπειρία για μένα. Και χαίρομαι που θα έχω την ευκαιρία να το παρουσιάσω και στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου αυτό τον Αύγουστο. Τώρα όσον αφορά την ουσία του έργου, θεωρώ ότι δεν είναι τόσο ένα έργο για τις διατροφικές διαταραχές όσο για τη διαχείριση των συναισθημάτων. Θέλαμε να δώσουμε στο κοινό να καταλάβει ότι ένα άτομο που πάσχει από διατροφική ή άλλη ψυχική διαταραχή, πάσχει στο συναισθηματικό του κόσμο. Δεν μας ενδιέφερε τόσο ο βιολογικός κύκλος της διαταραχής όσο τα συναισθήματα που την προκαλούν.

Πως είναι η εμπειρία του να προσπαθείς να εκφραστείς θεατρικά σε μια ξένη γλώσσα;

Στην αρχή ήταν πολύ δύσκολο αλλά όσο περνούσε ο καιρός και εξελισσόμουν, μπορώ να πω ότι έφθασα σε σημείο να απολαμβάνω την έκφραση στα Αγγλικά. Βέβαια ακόμη και σήμερα ό,τι κάνω το δοκιμάζω πρώτα στα Ελληνικά, την μητρική μου γλώσσα, πριν καταλήξω στα Αγγλικά. Αυτό βέβαια έχει το μειονέκτημα ότι μειώνεται η αίσθηση αυθορμητισμού στην έκφραση. Γιατί όταν τα Αγγλικά δεν είναι η μητρική σου γλώσσα, μπορείς να φθάσεις ένα επίπεδο έκφρασης 99% αλλά θα λείπει εκείνο το κρίσιμο 1% που θα προσθέσει περισσότερη ελευθερία έκφρασης. Είμαι περήφανη όμως γιατί μετά από πολλή δουλειά έχω καταφέρει να φθάσω σε ένα επίπεδο που να με ικανοποιεί και να με κάνει να αισθάνομαι τη μαγεία της σκηνής. Θέλω πολύ όμως να δουλέψω και στη γλώσσα μου.   

Με δεδομένο τον τεράστιο όγκο ετήσιας θεατρικής παραγωγής στη χώρα μας αλλά και την ανταπόκριση του κοινού, θα σε ενδιέφερε μια καριέρα στην Ελλάδα;

Η απάντηση κατά κάποιο τρόπο βρίσκεται στην ερώτηση και είναι η τεράστια ανταπόκριση του κοινού. Εφόσον το κοινό ανταποκρίνεται, εμείς οι καλλιτέχνες θα πρέπει να συνεχίσουμε να το τροφοδοτούμε με ποιοτικό υλικό. Φυσικά και θα με ενδιέφερε μια καριέρα στην Ελλάδα τόσο στο θέατρο όσο και στον κινηματογράφο. Έχουμε εκπληκτικούς ηθοποιούς και πολύ ταλαντούχους σκηνοθέτες, δεν έχουμε τίποτα να ζηλέψουμε από το εξωτερικό πέρα από το ύψος του budget που δεν μπορεί να συγκριθεί. Με τόσο ταλέντο όμως σε αφθονία θεωρώ ότι θα ήταν τιμή μου να δουλέψω στην Ελλάδα.

Ταξιδεύεις συχνά στην Ελλάδα; Ποια είναι η σχέση σου με την ιδιαίτερη πατρίδα σου την Κεφαλονιά;

Ταξιδεύω συχνά για να δω την οικογένεια και τους φίλους μου και επ’ ευκαιρία να ενημερωθώ για τα καλλιτεχνικά δρώμενα, να δω παραστάσεις, ταινίες και λοιπά. Η Κεφαλονιά είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο της ύπαρξής μου, διαμόρφωσε τα παιδικά μου χρόνια μέχρι να μετακομίσει η οικογένεια στην Αθήνα και την επισκέπτομαι με κάθε ευκαιρία, διακοπές, Χριστούγεννα, Πάσχα… Έχω τρομερές αναμνήσεις και είμαι πολύ περήφανη για τον τόπο καταγωγής μου, αυτό το υπέροχο νησί, από τα πιο όμορφα της Ελλάδας.

Τι γνώμη έχεις για την κατάσταση στη Βρετανία εν όψει και του επικείμενου Brexit;

Το Brexit  δεν το έχουμε βιώσει στην καθημερινότητά μας, κανείς δεν ξέρει πως ακριβώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση της χώρας και εύχομαι εμείς οι Έλληνες της Βρετανίας που ζούμε τόσα χρόνια εκεί να μην έχουμε κάποιο πρόβλημα. Μέχρι στιγμής πάντως τίποτα δεν έχει αλλάξει στην καθημερινή ζωή.

Πρόσφατα δημιουργήθηκε σάλος στα ελληνικά social media από τις δηλώσεις καταξιωμένου και στρατευμένου στη δογματική αριστερά ηθοποιού οι οποίες κατήγγειλαν ως «προδότες» τους χιλιάδες νέους που μετανάστευσαν τα τελευταία χρόνια, αντί να μείνουν και να «παλέψουν»; Τι γνώμη έχεις εσύ;

Επειδή δεν έχω παρακολουθήσει το συγκεκριμένο θέμα, ούτε έχω εμπλακεί πολύ στα ελληνικά social media δεν μπορώ να εκφράσω άποψη αυτή τη στιγμή. Αυτό που έχω να πω όμως είναι ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να πλάθει και να ονειρεύεται τη ζωή του όπως τη θέλει. Ιδιαίτερα τα νέα παιδιά πρέπει να κάνουν όνειρα και,  όπως λέει ο Ελύτης, να επιδιώκουν τις μεγάλες στιγμές, να μην τις περιμένουν. Από κει και πέρα ο καθένας είναι ελεύθερος να επιδιώξει την πραγματοποίηση των ονείρων του, με όλες του τις δυνάμεις, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και σε όποια χώρα επιθυμεί και θεωρεί ότι θα του προσφέρει το ιδανικό πλαίσιο.

 

Θα σε ενδιέφερε μια κινηματογραφική καριέρα;

Ναι παρά πολύ! Με ταινίες έχω μεγαλώσει, παρακολουθώ συστηματικά την κινηματογραφική κίνηση και ενημερώνομαι. Ακόμη βέβαια δεν έχω κάνει κάποια ουσιαστικά κινηματογραφικά βήματα γιατί έχω επικεντρωθεί στο θέατρο, το χώρο που θεωρώ ότι ο ηθοποιός μπορεί να δείξει τι αξίζει, να μάθει τις δυνάμεις του, να αγγίξει το κοινό και να έρθει σε επαφή με τη στιγμή και τη μαγεία. Αυτή είναι η δική μου προσωπική επιλογή και αν ακολουθήσει και μια κινηματογραφική καριέρα θα είναι ευπρόσδεκτη. Υπάρχουν βέβαια και ηθοποιοί που έχουν ακολουθήσει καθαρά κινηματογραφική καριέρα χωρίς να κάνουν καθόλου θέατρο και αυτή είναι επίσης μια σεβαστή επιλογή.

Ποια θα είναι τα επόμενα βήματά σου;

Αυτή τη στιγμή ετοιμάζομαι για το Fringe Festival του Εδιμβούργου που είναι το μεγαλύτερο παγκοσμίως ετήσιο καλλιτεχνικό γεγονός και είμαι πολύ χαρούμενη, ανυπομονώ! Μας κάλεσαν να παρουσιάσουμε τον Stegosaurus και ήδη έχουμε ξεκινήσει τις πρόβες. Εννοείται ότι θα δεχθώ με μεγάλη χαρά τους Έλληνες που θα βρεθούν εκεί και θα θελήσουν να δουν την παράσταση. Από κει και πέρα δεν έχω καταστρώσει μεγάλα σχέδια, εξάλλου όταν κάνουμε σχέδια ο Θεός γελάει, θα συνεχίσω να κυνηγάω τα όνειρά μου και ό,τι είναι να έρθει ας έρθει.

 

Με τι θα ήθελες να ασχοληθείς στο μέλλον;

Θα ήθελα να συνεχίσω να κάνω πράγματα για τα οποία να είμαι περήφανη όπως ο Stegosaurus, να συμμετέχω σε έργα που δεν θα είναι απλώς μια επίδειξη των ταλέντων της Ελπίδας αλλά που θα κουβαλούν μια ευρύτερη αλήθεια στην οποία θα συμβάλω στο μέτρο των δυνατοτήτων μου. Αυτός είναι ο σκοπός της ζωής μου. Έργα που δεν θα έχουν επίκεντρο εμένα αλλά θα υπηρετούν ένα μεγαλύτερο σκοπό. Αυτά θα ήθελα να φέρει το μέλλον…

---------------------------------

Συνέντευξη: Τάσος Ντερτιλής

Φωτογράφηση: Νίκος Ζαχαρόπουλος

Assistant Photographer: Αναστασία Επισκοποπούλου

Make up Artist: Θένια Κούρτη

Τα ρούχα και το styling ήταν προσφορά της Balihay

(ακολουθήστε στο Instagram https://www.instagram.com/balihaybeachwear/)

Η παράσταση Stegosaurus ανεβαίνει από τις 2 μέχρι τις 19 Αυγούστου στο Φεστιβάλ Εδιμβούργου, σε σκηνοθεσία Joe Hufton

(Περισσότερα εδώ: https://edinburghfestival.list.co.uk/event/778323-stegosaurus/)