Δουνκέρκη: ένας θρίαμβος εν αναμονή !

 

Χθες, Κυριακή 30 Ιουλίου, ο Κρίστοφερ Νόλαν γιόρτασε τα 47α γενέθλιά του! Τι καλύτερο δώρο από 234 εκατομμύρια δολάρια στα ταμεία για το τελευταίο φιλόδοξο έπος του, την Δουνκέρκη.

Η Δουνκέρκη είναι η πρώτη ταινία του Νόλαν (Inception, Interstellar, The Dark Knight) που καταπιάνεται με ιστορικά γεγονότα, με τρόπο θεαματικό αλλά και πολύ ανθρώπινο. Για την ακρίβεια εμπνέεται από τη μαζική εκκένωση της Δουνκέρκης από τις συμμαχικές δυνάμεις το Μάιο του 1940, μια υποχώρηση με χιλιάδες θύματα αλλά και πάνω από 300 χιλιάδες διασωθέντες στρατιώτες, με τη βοήθεια αμέτρητων μικρών ιδιωτικών σκαφών που έπλευσαν από τις Βρετανικές ακτές διασχίζοντας την επικίνδυνη Μάγχη. Δεν είναι μια συνηθισμένη πολεμική ταινία με παραδοσιακές μάχες και θριάμβους αν και οι αερομαχίες της είναι απίστευτες. Μια θεαματική αλλά εσωτερική περιπέτεια με μοντέρνα αφήγηση σε τρεις χρόνους που συνθέτει ένα είδος ανθρώπινου τοπίου μετά τη μάχη και επικεντρώνεται στη διαχείριση της απώλειας και το θρίαμβο της επιβίωσης μέσα από μια κόλαση διασταυρούμενων πυρών. Από αυτή την άποψη είναι περισσότερο ένα θρίλερ παρά μια περιπέτεια με την παραδοσιακή έννοια. 

Στη Δουνκέρκη ο Νόλαν χρησιμοποιεί νέα και φρέσκα πρόσωπα για τους βασικούς ρόλους, κάτι που όπως λέει και ο ίδιος στο μικρό συνημμένο featurette, συμβάλλει στην αυθεντικότητα του εγχειρήματος κάνοντάς το πιο βιωματικό. Οι νεαροί πρωταγωνιστές του (Φιόν Γουάιτχεντ, Χάρι Στάιλς, Τομ Γκλιν-Κάρνι και Τζακ Λόουντεν) συζητούν για τις εμπειρίες τους από τα γυρίσματα της ταινίας, στο συνημμένο featurette.

Δίπλα σ αυτούς, έμπειροι και σπουδαίοι Βρετανοί ηθοποιοί κρατούν ρόλους κλειδιά: Κένεθ Μπράνα, Κίλιαν Μέρφι, Μαρκ Ράιλανς και Τομ Χάρντι.

Τα γυρίσματα της ταινίας, που πραγματοποιήθηκαν στην Γαλλία, την Ολλανδία, την Μεγάλη Βρετανία και το Λος Άντζελες, έγιναν με έναν συνδυασμό καμερών IMAX® και φιλμ 65mm. Το αποτέλεσμα είναι τόσο θεαματικό που κόβει την ανάσα. Όσο για την εντυπωσιακή μουσική του Χανς Ζίμερ, μπορούμε να πούμε ότι γράφει κινηματογραφική ιστορία και θα είναι τουλάχιστον φαβορί στην επόμενη απονομή των Oscar.

Από 24 Αυγούστου, με τη νέα κινηματογραφική σεζόν, σε διανομή Tanweer.

Ας πάρουμε μια ιδέα εν αναμονή…