Wind River – Στα ίχνη του ανέμου

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2017 

Διάρκεια: 111 λεπτά 

Βαθμολογία: * * * 

Είδος: Θρίλερ 

Σκηνοθεσία: Taylor Sheridan 

Πρωταγωνιστούν: Jeremy Renner, Elizabeth Olsen, Gil Birmingham, Jon Bernthal, Julia Jones, Kelsey Chow, Graham Greene, Martin Sensmeier, Tyler Laracca, James Jordan, Eric Lange, Ian Bohen, Hugh Dillon, Matthew Del Negro, Teo Briones, Tantoo Cardinal, Apesanahkwat. 

Υπόθεση: Σε μια αυτόνομη περιοχή Ινδιάνων στο παγωμένο και ορεινό Γουαϊόμινγκ, βρίσκεται το πτώμα ενός κοριτσιού από τον καταυλισμό. Το έγκλημα έρχεται να διερευνήσει μια νεοσύλλεκτη πράκτορας του FBI που, μπροστά στις δυσκολίες και τις νομικές ιδιομορφίες της περιοχής, θα ζητήσει τη βοήθεια του Κόρι Λάμπερτ, ενός ντόπιου κυνηγού άγριων ζώων. Ο Κόρι έχει ισχυρούς δεσμούς με την τοπική κοινωνία αλλά και τους δικούς του προσωπικούς λόγους που τον ωθούν να κάνει τα πάντα για να ανακαλύψει τους ενόχους. Αυτό που θα ανακαλύψει όμως θα βάλει σε κίνδυνο τόσο τη ζωή του όσο και τη ζωή της άπειρης και «παρείσακτης» πράκτορα.

Χιόνι, Παγωμένα Βουνά, Έγκλημα, Μυστήριο, Fargo… Εδώ σταματούν και οι ομοιότητες με το σαρκαστικό σύμπαν των Αδελφών Κοέν και ξεκινάει ο σκληρός κοινωνικοπολιτικός προβληματισμός του Τέιλορ Σέρινταν, γνωστός και από την προηγούμενη σεναριακή δουλειά του στο περσινό «Πάση Θυσία». Ένα έγκλημα που κρύβει πολλά περισσότερα από όσα μπορεί να φανταστεί κανείς, ένας κόσμος παγωμένος μέσα και έξω, μια άγρια φύση-αγέρωχος τιμωρός των παρείσακτων που τη μολύνουν με τη βία και τα πάθη τους. Με στέρεα δομημένη αφήγηση και δηκτική κριτική της συνεχιζόμενης ακόμη και σήμερα περιθωριοποίησης των Ινδιάνων, η ταινία δεν αποφεύγει τελείως τα ηθικολογικά στερεότυπα και τις γενικεύσεις στην προσπάθειά της να υποστηρίξει την πολιτική της θέση.

Η Ελίζαμπεθ Όλσεν στέκεται με αξιοπρέπεια και εκφραστικότητα στο ρόλο της πράκτορα όμως την παράσταση κλέβει η σπουδαία ερμηνεία του Τζέρεμι Ρένερ, μια από τις καλύτερές του τα τελευταία χρόνια που πιθανόν να τον οδηγήσει και στις οσκαρικές υποψηφιότητες. Στα ατού επίσης της ταινίας το soundtrack των Νικ Κέιβ και Γουόρεν Έλις και η εντυπωσιακή φωτογραφία του νεαρού Μπεν Ρίτσαρντσον (Μυθικά πλάσματα του Νότου)

Η πλούσια φεστιβαλική καριέρα της ταινίας, απέδωσε το βραβείο σκηνοθεσίας στο τμήμα «Ένα κάποιο βλέμμα» του φετινού Φεστιβάλ Κανών και 2 ακόμη βραβεία στο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι. Η συνέχεια στις βραβεύσεις είναι σφόδρα πιθανή. 

Διανομή: Spentzos Films

Στις αίθουσες από 03.08.17