Baby Driver

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2017 

Διάρκεια: 113 λεπτά 

Βαθμολογία: * * * * 

Είδος: Περιπέτεια 

Σκηνοθεσία: Edgar Wright 

Πρωταγωνιστούν: Ansel Elgort, Lily James, Kevin Spacey, Jamie Foxx, Jon Hamm, Eiza González, Jon Bernthal, Micah Howard, CJ Jones, Sky Ferreira, Lance Palmer, Hudson Meek, Lanny Joon και ο Flea. 

Υπόθεση: Ο 20χρονος Baby (Ansel Elgort), είναι γενικά αυτό που λέμε καλό παιδί. Ζει με τον κουφό θετό πατέρα του αφού έχει χάσει από μικρός τους πραγματικούς γονείς του. Το αθώο του παρουσιαστικό όμως κρύβει ένα διαβολάκο, άσσο στο τιμόνι που δουλεύει σαν οδηγός αποδράσεων για τον Doc (Kevin Spacey) αρχηγό μιας ετερόκλητης συμμορίας ληστών τραπεζών. Ο Baby κυκλοφορεί πάντα με τα ακουστικά στα αυτιά ακούγοντας μουσική ακόμη και όταν «δουλεύει». Σχεδιάζει κάθε απόδραση με βάση τον ρυθμό των τραγουδιών που έχει στα αυτιά του και πάνω στα οποία συγχρονίζει αλλαγές ταχύτητας και μανούβρες ακριβείας που αφήνουν τους ληστές συνεπιβάτες του με κομμένη ανάσα. Όταν όμως ο Baby ερωτεύεται μια γλυκιά σερβιτόρα και αποφασίζει να αφήσει την παράνομη ζωή του, όλα αλλάζουν απότομα... 

«Σαν ταξιδάκι αναψυχής με ένα κρυμμένο τραύμα»: Αν ο Έντγκαρ Ράιτ γνώριζε τον κλασσικό στίχο της μεγάλης Λίνας θα τον έβαζε προμετωπίδα σε αυτή την καλύτερη ίσως ταινία του μέχρι σήμερα. Μια ταινία συγγενική σε ύφος με το σύμπαν του Ταραντίνο αλλά άπειρες φορές πιο διασκεδαστική και ουσιαστική. Με οδηγό έναν ήρωα χαριτωμένα cool και καρτουνίστικα επιτήδειο, ο Ράιτ οργανώνει ένα ξέφρενο ράλι καταγραφής μιας κουλτούρας περιθωριακής και βίαιης που αποθεώνει το λούστρο της επιφάνειας, λειτουργώντας σαν παραμορφωτικός καθρέφτης του δυτικού πολιτισμού. Κα ενόσω χορογραφεί αυτό το σινεφιλικό ταξιδάκι αναψυχής που μοιάζει να εξωραϊζει το έγκλημα και τη βία, εισάγει σταδιακά το κρυμμένο τραύμα του ήρωα, φτιάχνοντας ένα συνολικό πορτραίτο της παραβατικής ψυχοπαθολογίας, επενδυμένο με κλασσικά και υπέροχα διαχρονικά μουσικά δείγματα της αμερικάνικης Pop culture.

Όλα αυτά βέβαια σε τόνο ανάλαφρο, σχεδόν παραμυθένιο, καθώς το καλύτερο soundtrack των τελευταίων ετών βουίζει στα αυτιά του Baby μέσα από το (κάπως ξεχασμένο σήμερα) iPod το οποίο κουβαλάει παντού. Επί 2 σχεδόν ώρες παρακολουθούμε ένα άψογα χορογραφημένο μουσικό κοντσέρτο για αυτοκίνητα και πολυβόλα το οποίο ουδέποτε χάνει το ρυθμό του, την ενέργειά του και το γλυκόπικρο χιούμορ του. Αποκάλυψη ο νεαρός Ansel Elgort στο ρόλο του Baby γράφει σινεφίλ ιστορία ενώ ο μέγας Kevin βρίσκεται σε ιδιαίτερα κέφια ως «πατέρας» της εγκληματικής του φαμίλιας.  

Η καλύτερη (για σινεφίλ αλλά και ευρύτερο κοινό) επιλογή για το άνοιγμα της καινούργιας κινηματογραφικής σεζόν 2017-2018. 

Διανομή: Feelgood Entertainment

Στις αίθουσες από 17.08.17