A United Kingdom – Ένα Ενωμένο Βασίλειο

Παραγωγή: Βρετανία/ΗΠΑ/Τσεχία – 2016 

Διάρκεια: 111 λεπτά 

Βαθμολογία: * * * 

Είδος: Κοινωνικοπολιτικό Δράμα 

Σκηνοθεσία: Amma Asante 

Πρωταγωνιστούν: David Oyelowo, Rosamund Pike, Tom Felton, Jack Davenport, Laura Carmichael, Terry Pheto, Jessica Oyelowo, Vusi Kunene, Nicholas Lyndhurst. 

Υπόθεση: 1947: Ο Seretse Khama, διάδοχος του θρόνου στο Νοτιοαφρικάνικο προτεκτοράτο της Μπετσουαναλάνδης που σπουδάζει στο Λονδίνο, γνωρίζει τυχαία την νεαρή Αγγλίδα Ruth Williams. Παρά τις διαφορετικές φυλές, απαγορευτικός κοινωνικός παράγοντας για την εποχή, η έλξη μεταξύ τους είναι μοιραία. Η σχέση αυτή όμως προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, τόσο στην οικογένεια της Ruth  όσο και στην πολιτική. Η ρατσιστική κυβέρνηση της Νοτίου Αφρικής, που είχε μόλις εφαρμόσει την πολιτική του απαρτχάιντ, θεώρησε ανεπίτρεπτο η γειτονική χώρα να κυβερνάται από ένα ζεύγος μεταξύ εκπροσώπων διαφορετικών φυλών και απείλησε τους Βρετανούς ότι αν δεν εμποδίσουν τον γάμο θα βρουν μπροστά τους μια απαγόρευση πρόσβασης στο ουράνιο και τον χρυσό της Νοτίου Αφρικής αλλά και θα ρισκάρουν μια πιθανή εισβολή. Παρά τις τεράστιες πιέσεις, ο Seretse και η Ruth δεν έκαναν πίσω αλλά αγωνίστηκαν με όπλο την αγάπη τους και ενέπνευσαν ολόκληρο τον κόσμο τότε, δημιουργώντας ένα νέο έθνος, την Μποτσουάνα.

Η αγάπη είναι τυφλή, δεν διακρίνει έθνη και χρώματα. Οι συντελεστές αυτής της θεαματικής Βρετανικής παραγωγής, λαμπροί εκπρόσωποι της σύγχρονης «μαύρης» Βρετανίας, το γνωρίζουν πολύ καλά και το εφαρμόζουν πολύ καλύτερα στην αφήγηση αυτής της αληθινής ιστορίας, άγνωστης στην πλειοψηφία του σύγχρονου κοινού, που συγκλόνισε τη μεταπολεμική Βρετανία και είχε μεγάλη επιρροή στη διεθνή πολιτική σκακιέρα της εποχής. Ο Ντέιβιντ Ογιελόουο, εκ της Οξφόρδης παρακαλώ, φρέσκος από το ρόλο του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στη Selma, αναλαμβάνει ακόμη μια ιστορική φυσιογνωμία που με την στάση ζωής του και την πολιτική του ευφυία επηρέασε όσο λίγοι Αφρικανοί τη διεθνή πολιτική σκηνή και κατάφερε να συμβάλει στη γέννηση του έθνους της Μποτσουάνα.

Η ταινία της Amma Asante μένει πιστή στα ιστορικά γεγονότα και, παρά την ρομαντική δύναμη της ιστορίας, δεν παραμελεί καθόλου το πολιτικό πλαίσιο της εποχής, αναλύοντας σε βάθος τις οικονομικές αναγκαιότητες και τις ανίερες αλλά «ρεαλιστικές» συμμαχίες που καθόριζαν τις διεθνείς σχέσεις μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εξάλλου, μακριά από χολιγουντιανού τύπου προσεγγίσεις, η άφιξη της λευκής Ruth στην Αφρική κάθε άλλο παρά ρόδινη παρουσιάζεται, αφού έχει να αντιμετωπίσει την αντίστροφη προκατάληψη την οποία και καταρρίπτει σταδιακά, όπως πολύ επιτυχημένα μας το παρουσιάζει η ταινία.

Έρως εναντίον ιμπεριαλισμού λοιπόν σε μια συναρπαστική, έστω και λίγο ακαδημαϊκής προσέγγισης, ιστορία που άξιζε να ειπωθεί. Δεν χρειάζεται να τονίσουμε τις πολύ ικανοποιητικές ερμηνείες γενικά του καστ και ιδιαίτερα την εσωτερικότητα της Ρόζαμουντ Πάικ στον κεντρικό ρόλο της Ruth. 

Διανομή: Feelgood Entertainment

Στις αίθουσες από 31.08.17