It Comes At Night – Έρχεται τη Νύχτα

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2017   

Διάρκεια: 91 λεπτά 

Βαθμολογία: * * ½  

Είδος: Ψυχολογικό Θρίλερ 

Σκηνοθεσία: Trey Edward Shults 

Πρωταγωνιστούν: Joel Edgerton, Christopher Abbott, Carmen Ejogo, Riley Keough, Kelvin Harrison Jr., Griffin Robert Faulkner, David Pendleton. 

Υπόθεση: Μια ακαθόριστη απειλή με την μορφή επιδημίας έχει εξολοθρεύσει την ανθρωπότητα, Μια οικογένεια έχει βρει την ασφάλεια σε ένα απομονωμένο σπίτι βαθιά στα δάση. Πατέρας, μητέρα και ένα 17χρονο αγόρι που πενθούν ακόμη τον παππού που χάθηκε στην επιδημία. Η καθημερινότητά τους όμως θα αλλάξει ριζικά όταν φτάσει στο σπίτι ένα απεγνωσμένο νεαρό ζευγάρι με ένα αγοράκι που αναζητά καταφύγιο. Η συνύπαρξη δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.

Τι είναι αυτό που έρχεται τη νύχτα και μας τρομοκρατεί; Μα οι χειρότεροι εφιάλτες που ξεχύνονται από το υποσυνείδητο και παίρνουν σάρκα και οστά για να εκτονώσουν τις φοβίες και τις ενοχές μας. Η ταινία ξεκινά με ένα φόνο «από ανάγκη» και εξελίσσεται βαριά κι ασήκωτη για την ψυχή του νεαρού πρωταγωνιστή που κουβαλάει τη θλίψη και την ενοχή για το χαμό του παππού του. Ουσιαστικά πρόκειται για την εξιστόρηση της τραγωδίας μιας οικογένειας που διαπράττει την απόλυτη ύβρι στην προσπάθεια να επιβιώσει και στη συνέχεια βιώνει ακόμη περαιτέρω την εσωτερική καταδίκη της όταν έρχεται σε επαφή με μια άλλη νεότερη οικογένεια-αντεστραμμένο καθρέφτη της. Η οικογένεια όμως είναι το κύτταρο της κοινωνίας και τα κύτταρα πρέπει να συνεργάζονται για να λειτουργήσει το σώμα, αλλιώς το τέλος είναι δεδομένο. Σώμα κοινωνίας που βασίζεται στο ένστικτο αυτοσυντήρησης και όχι σε δεσμούς αγάπης είναι καταδικασμένο να διαλυθεί.  

Μια αλληγορία λοιπόν, με-κατά δήλωση του δημιουργού της-αυτοβιογραφικά στοιχεία που παίρνει τη μορφή μετααποκαλυπτικής ταινίας τρόμου. Η ταινία διαθέτει αρκετά σεναριακά ευρήματα, δυστυχώς όμως κρατάει τα εξωτερικά στοιχεία του είδους χωρίς να καταφέρνει να εμπνεύσει ιδιαίτερο τρόμο ή ρίγη στο θεατή πέρα από την επιτυχημένη δημιουργία εφιαλτικής ατμόσφαιρας. Δεύτερη ταινία του νεαρού Τεξανού δημιουργού που μαθήτευσε κοντά στον Τέρενς Μάλικ, και αυτή ακριβώς είναι και η αίσθηση που αναδίνει η ταινία. Πως θα ήταν ένα τύπου Blair Witch Project σε σκηνοθεσία του δημιουργού του Δέντρου της Ζωής. Υποβλητικό, εγκεφαλικό, φιλόδοξο και εν τέλει χλιαρό. 

Διανομή: Seven Films

Στις αίθουσες από 07.09.17