American Made

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2017   

Διάρκεια: 115 λεπτά 

Βαθμολογία: * * * ½ 

Είδος: Περιπέτεια 

Σκηνοθεσία: Doug Liman 

Πρωταγωνιστούν: Tom Cruise, Domhnall Gleeson, Sarah Wright, Jesse Plemons, Caleb Landry Jones, Lola Kirke, Jayma Mays, Alejandro Edda, Benito Martinez, E. Roger Mitchell, Jed Rees, Mauricio Mejía, Robert Farrior. 

Υπόθεση: Βρισκόμαστε στα τέλη της δεκαετίας του ’70. O έμπειρος και ταλαντούχος πιλότος της TWA Μπάρι Σιλ, παραιτείται και αναλαμβάνει για λογαριασμό της CIA μυστικές φωτογραφικές πτήσεις στην Κεντρική Αμερική, ως πληροφοριοδότης και μεταφορέας χρηματικών ποσών για δωροδοκίες. Εκεί έρχεται σε επαφή με το Κολομβιανό καρτέλ του Μεντεγίν και τον Πάμπλο Εσκομπάρ για τους οποίους αναλαμβάνει να μεταφέρει λαθραία ναρκωτικά στις ΗΠΑ, κερδίζοντας, ο ίδιος, απίστευτα χρηματικά ποσά. Τα πράγματα κυλάνε ομαλά και κερδοφόρα για λίγο καιρό, η υπόθεση όμως περιπλέκεται και ξεφεύγει από κάθε έλεγχο όταν στο κάδρο μπαίνουν οι Κόντρας της Νικαράγουας και ο Λευκός Οίκος του Ρόναλντ Ρήγκαν.

Based on an unbelievable true story λέει το tagline της ταινίας. Γιατί unbelievable αγάπη μου; Τι το unbelievable έχει η Αμερικάνικη εξωτερική πολιτική των τελευταίων 40 ετών που να μας κάνει να εκπλαγούμε; Unbelievable όμως είναι η σαρκαστική διάθεση και το καταλυτικό χιούμορ σε βαθμό παράνοιας με τα οποία επενδύεται αυτή η χαρούμενη και απολαυστική επίθεση στην γελοία, υποκριτική και γεωπολιτικά λανθασμένη Αμερικάνικη επεμβατική πολιτική της εποχής του Ρήγκαν η οποία αποτέλεσε την απαρχή σειράς δεινών για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της μέχρι και σήμερα.

Η αληθινή ζωή και η δράση του Μπάρι Σιλ και η σχέση του με τα καρτέλ από τη μια και τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ από την άλλη, αναμιγνύονται δημιουργικά για να δώσουν ένα πορτραίτο ενός πολύχρωμου κόσμου απληστίας, άγνοιας και βίας σε μια ταινία που σφύζει από ενέργεια και δυναμισμό, δίνοντας στον θεατή την αίσθηση ότι βρίσκεται σε ένα rollercoaster που κυλά ξέφρενο στις ράγες της Ιστορίας.

Δεύτερη και επίσης επιτυχημένη συνεργασία για το σκηνοθέτη Doug Liman και τον πρωταγωνιστή Τομ Κρουζ μετά το Edge of Tomorrow, δίνει την ευκαιρία στον απόλυτο star των 80s και 90s να επανέλθει με μια ώριμη βερσιόν του ήρωα που υποδύθηκε στο Top Gun, αντιστρέφοντας τελείως την εικόνα του ιπτάμενου άσσου με το ray ban και κάνοντας ένα καυστικό σχόλιο για τη μιλιταριστική κουλτούρα της εποχής. Ο 55χρονος πια Τομ Κρουζ (που μοιάζει με 39χρονο!!!) σκιαγραφεί μοναδικά τον διφορούμενο και καιροσκόπο ήρωα, παραδίδοντας μια από τις καλύτερες ερμηνείες της καριέρας του και φυσικά κάνοντας μόνος του τα ιπτάμενα stunts. Μπορεί τα πραγματικά γεγονότα να μην διαδραματίστηκαν ακριβώς έτσι όπως παρουσιάζονται στην ταινία αλλά η ουσία είναι ότι είναι πραγματικά…

Απλά μαθήματα American Made Ιστορίας σε μορφή χιουμοριστικής περιπέτειας. Συνδυασμός που σκοτώνει…

Και μερικά trivia

•          Στην ταινία, μεταξύ των παραγωγών, συμμετέχει και το Hercules Film Fund  του Πάρη Κασιδόκωστα-Λάτση.

•          Ο σεναριογράφος Γκάρι Σπινέλι, αφότου είδε την ταινία Argo, παθιάστηκε και ξεκίνησε την έρευνα αναφορικά με τα ανείπωτα σκάνδαλα στα οποία είχε αναμειχθεί, εκείνη την εποχή, η CIA. Εντελώς τυχαία βρήκε το όνομα του Μπάρι Σιλ και η ιστορία του τον συνεπήρε, καθώς δεν επρόκειτο για έναν κλασικό λαθρέμπορο, αλλά για έναν οικογενειάρχη, σφόδρα ερωτευμένο με τη γυναίκα του, που ζούσε διπλή ζωή, θέλοντας να εξασφαλίσει ό,τι καλύτερο για την οικογένειά του. Από τη μία δούλευε ως πληροφοριοδότης της CΙA, μεταφέροντας, ταυτόχρονα, για λογαριασμό της κυβέρνησης, παράνομα, όπλα στην Κεντρική Αμερική κι από την άλλη, μετέφερε και ναρκωτικά πίσω στην πατρίδα του για λογαριασμό ενός καρτέλ όπου εμπλεκόταν και ο Πάμπλο Εσκομπάρ. Κάποια στιγμή, όμως, το πράγμα ξέφυγε και ο Σιλ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο σκάνδαλο που αμαύρωσε την οκταετή θητεία του τότε Προέδρου Ρόναλντ Ρέιγκαν…

•          Η ταινία δεν είναι απλώς μια βιογραφία. Με αφορμή την πραγματικά απίστευτη ζωή του Μπάρι Σιλ, ο Τομ Κρουζ και ο Νταγκ Λίμαν θέλησαν να δώσουν έναν πιο κωμικό τόνο στην ιστορία, βασιζόμενοι στον παραλογισμό της όλης υπόθεσης. Έτσι η ταινία αφηγείται ένα αστείο ψέμα βασισμένο σε μια αληθινή ιστορία. Μάλιστα ο πατέρας του σκηνοθέτη, Άρθουρ Λ. Λίμαν, έχοντας συμμετάσχει στην έρευνα της γερουσίας σχετικά με την πόλεμο Ιράν-Κόντρα, βοήθησε πολύ το γιο του, έχοντας ιδία εικόνα για τις παράλογες τακτικές της τότε κυβέρνησης.

•          Ο Λίμαν ξετρελάθηκε με την ιδέα πως η συγκεκριμένη ταινία, σε αντίθεση με πολλές άλλες ταινίες που αφηγούνται το πώς οι κυβερνήσεις εκμεταλλεύονται τους ανθρώπους, αφορά έναν τύπο «που την έφερε στον Λευκό Οίκο». Σημειώνει χαρακτηριστικά ο σκηνοθέτης «Ο Μπάρι Σιλ ήταν γνήσιος καιροσκόπος. Κι αφού είχε τη βοήθεια της CIA προκειμένου να μπαινοβγαίνει στην Κεντρική Αμερική χωρίς να γίνεται αντιληπτός, ποιος ο λόγος να επιστρέφει με άδειο αεροπλάνο; Οπότε, σκέφτηκε να συνεργαστεί με το κολομβιανό καρτέλ ναρκωτικών και να αυξήσει ακόμα περισσότερο τα εισοδήματά του. Μολονότι, τον Μπάρι δεν τον αφορούσε το χρήμα τόσο, όσο η πτήση, η αδρεναλίνη και ο κίνδυνος.»

 

Διανομή: UIP

Στις αίθουσες από 07.09.17