Inhebbek Hedi – Η Ιστορία του Hedi

Παραγωγή: Τυνησία/Γαλλία/Βέλγιο – 2016 

Διάρκεια: 88 λεπτά 

Βαθμολογία: * * * 

Είδος: Δραματική Κομεντί 

Σκηνοθεσία: Mohamed Ben Attia 

Πρωταγωνιστούν: Majd Mastoura, Rym Ben Messaoud, Sabah Bouzouita, Omnia Ben Ghali, Hakim Boumsaoudi. 

Υπόθεση: Τυνησία: καθώς η Αραβική άνοιξη βρίσκεται σε εξέλιξη, ο Hedi, ένας χαμηλών τόνων νεαρός υπάλληλος, είναι έτοιμος να ακολουθήσει το προδιαγεγραμμένο από την οικογένειά του μέλλον, αφήνοντας όλες τις σημαντικές αποφάσεις που τον αφορούν σε άλλους και ειδικότερα στη μητέρα του. Καθώς αυτή ετοιμάζει τον γάμο του, ο εργοδότης του τον στέλνει σε μια παραθαλάσσια πόλη για προσέλκυση νέων πελατών. Ο Hedi θα αρχίσει να αποφεύγει τις επαγγελματικές του υποχρεώσεις όταν συναντήσει την εξωστρεφή και γεμάτη ζωντάνια Rim την οποία θα ερωτευτεί με πάθος. Και ενώ πίσω στο σπίτι οι προετοιμασίες για τον γάμο προχωρούν με πυρετώδεις ρυθμούς, ο Hedi θα αναγκαστεί επιτέλους να πάρει ο ίδιος μια απόφαση για τον εαυτό του. 

Μεγάλο το δίλημμα ζωής που θέτει ενώπιον ενός άβουλου και μοιρολάτρη νεαρού υπάλληλου η ταινία του Μπεν Ατία. Στέκοντας στο σταυροδρόμι ανάμεσα στο δυτικό εκσυγχρονισμό και στην οπισθοδρόμηση σε ένα τρόπο ζωής που δεν ανταποκρίνεται πια στις ανάγκες των ανθρώπων, ο Hedi σαν σύμβολο μιας ολόκληρης χώρας καλείται να επιλέξει.

Ενδιαφέρουσα ηθογραφία και μελέτη της ψυχοσύνθεσης ενός νέου ανθρώπου που είδε την αραβική άνοιξη να έρχεται και να σβήνει άδοξα. Εξαιρετική η ερμηνεία του Μαζντ Μαστουρά στον ομώνυμο ρόλο, βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Βερολίνου. 

Σημείωμα του σκηνοθέτη Mohamed Ben Attia

«Hedi» σημαίνει ηρεμία, γαλήνη και αν αυτό το όνομα επιλέχθηκε ως τίτλος της ταινίας είναι επειδή προσδιορίζει όχι μόνο τον κεντρικό χαρακτήρα, αλλά και την κατάσταση στην οποία εκείνος βρίσκεται στην αρχή της ιστορίας. Ο Hedi είναι η ηρεμία πριν την καταιγίδα. Και όπως πολλοί νεαροί Τυνήσιοι, βιώνει το στίγμα της παράδοσης - σε αυτή την περίπτωση, μέσω του επικείμενου γάμου του με την Khedija, μια νεαρή γυναίκα, η οποία ομοίως, νιώθει να πνίγεται από το βάρος της παράδοσης και της θρησκείας. 

Η αρχική μου ιδέα ήταν να διηγηθώ  την ιστορία ενός  νεαρού άνδρα διχασμένου ανάμεσα σε δύο κόσμους, δύο διαφορετικές φωνές, η καθεμιά από τις οποίες θα μπορούσε να καθορίσει τη ζωή του.

Εκείνη την εποχή στην Τυνησία βρισκόμασταν στη μέση των πρώτων μας δημοκρατικών εκλογών και μαθαίναμε πρώτα απ’ όλα να ανακαλύπτουμε τους εαυτούς μας. Με τον Ben Ali, η λογοκρισία κατέληξε να μας αναισθητοποιεί. Όπως ο Hedi στην αρχή της ταινίας, προσπαθούσαμε να ζήσουμε τη ζωή μας, χωρίς να κάνουμε πολλές ερωτήσεις. Σε εκείνο το σημείο, η παράλληλη διαδρομή του νεαρού άνδρα και των εξελίξεων στη χώρα μου ήταν ολοφάνερη και έτσι, έγινε πολύ σημαντικό για εμένα να επικεντρωθώ στην ιστορία με τον χαρακτήρα του Hedi. Αυτή η συγκυρία, σχεδόν υπαγόρευσε τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του και το πλαίσιο του τρόπου που ήλπιζα να τον παρουσιάσω στην οθόνη.

Μέσα από τη συνάντησή του με την Rim, ο Hedi μαθαίνει κάτι περισσότερο για τον εαυτό του,  τα όνειρα, αλλά και τα όριά του.  Θα πρέπει να παραδεχτώ ότι γενικά είμαι περισσότερο πρόθυμος να μιλήσω για «απλά»  άτομα, τα οποία αποδείχτηκαν πιο ενδιαφέροντα στο τέλος, παρά τυπικούς «ήρωες», με την κοινώς κατανοητή έννοια του όρου. 

Βραβεία / Συμμετοχές

•          Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου 2016

•          Αργυρή Άρκτος Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας , Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου 2016

•          Χρυσή Αθηνά Καλύτερης ταινίας,  22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας 

Διανομή: Strada Films

Στις αίθουσες από 14.09.17