Νύχτες Πρεμιέρας και Κινηματογραφική Μουσική

 

Ανάμεσα στις ταινίες που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ «Μουσική και Φιλμ» ξεχωρίζει ως ιδανικό δείγμα μελέτης της σχέσης εικόνας και μουσικής το ντοκιμαντέρ του Matt Schrader «Score A Film Music Documentary». Ένα φιλμ απαραίτητο για τους πολυπληθείς λάτρεις των soundtracks και τους θαυμαστές των Χανς Ζίμερ, Ντάνι Έλφμαν, Τζον Γουίλιαμς, Ένιο Μορικόνε, Αλεξάντρ Ντεσπλά, Τρεντ Ρέζνορ και πολλών άλλων καταξιωμένων συνθετών που παρελαύνουν επί της οθόνης και αποκαλύπτουν όλα εκείνα τα μαγικά συστατικά που κάνουν ένα σάουντρακ ακαταμάχητο.

Το πρώτο ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε αποκλειστικά για την κινηματογραφική μουσική πραγματοποιεί ένα οδοιπορικό στο πάνθεον των αξέχαστων συνθέσεων που «έντυσαν» μερικές από τις πιο θρυλικές αναμνήσεις μας στο σινεμά. Γιατί ακόμα κι αν κάποτε οι εικόνες των ταινιών ξεθωριάζουν, οι μουσικές και τα τραγούδια τους είναι πάντα εκεί για να συνοδεύουν ηχητικά τα πιο απολαυστικά ταξίδια μας στη μνήμη… 

Παρακάτω το  trailer

 

Οι προβολές της ταινίας στα πλαίσια του Φεστιβάλ έχουν ως εξής:

21/9/2017, 19:00, Odeon Όπερα 2 (P)

22/9/2017, 21:45, Odeon Όπερα 2

28/9/2017, 17:45, Δαναός 2

Η σχέση όμως του Φεστιβάλ με την κινηματογραφική μουσική δεν εξαντλείται μόνο εκεί φέτος. Στο Μέγαρο Μουσικής την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου και ώρα 12:00 θα υπάρξει μια παράλληλη εκδήλωση με τίτλο «Πώς ακούς μία ταινία μετά τους τίτλους τέλους».

Ο Τιμ Στίβενς, επικεφαλής παραγωγής του British Film Institute έρχεται να μοιραστεί μαζί μας τα στοιχεία εκείνα που καταφέρνουν να κάνουν κάποια soundtracks αξιομνημόνευτα ακόμη κι έξω από τη σκοτεινή αίθουσα. 

Η εκδήλωση διοργανώνεται σε συνεργασία με το British Council και με εισαγωγή από την Ελένη Μητσιάκη, μουσικολόγο και μέλος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογραφικής Μουσικής IFMCA.

 

 

Ελένη Μητσιάκη

Πέρα από τη μουσική όμως, την προηγούμενη ημέρα Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου, πάλι στις 12:00, διοργανώνεται στο Μέγαρο συζήτηση με θέμα «Τηλεοπτικές σειρές: σύμμαχοι ή εχθροί του σινεμά;».

Η Γιασμίν Μπέιζικ, προγραμματίστρια σε κινηματογραφικά φεστιβάλ της Ελβετίας και εισηγήτρια σε προγράμματα με θέμα την τηλεόραση, ο Άρης Λυχναράς, σκηνοθέτης σειρών, ενημερωτικών και ψυχαγωγικών εκπομπών, και ο Γρηγόρης Κοκκινάκης από την Cosmote TV συζητούν για την θέση των τηλεοπτικών σειρών στη σημερινή εποχή. Η εκδήλωση γίνεται σε συνεργασία με το Suburban.

Και οι 2 εκδηλώσεις θα είναι με ελεύθερη είσοδο και θα γίνουν στον Πολυχώρο του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» του Μεγάρου Μουσικής (Λ. Βασιλίσσης Σοφίας και Κόκκαλη, Αθήνα)

Όσον αφορά, τέλος, τα τεχνικά και λοιπά στοιχεία και πληροφορίες για το Φεστιβάλ,  πατήστε εδώ και στο www.aiff.gr