Porto - Πόρτο

Παραγωγή: Γαλλία/Πορτογαλία/Πολωνία/ΗΠΑ – 2016 

Διάρκεια: 76 λεπτά 

Βαθμολογία: * * ½ 

Είδος: Ρομαντικό Δράμα 

Σκηνοθεσία: Gabe Klinger 

Πρωταγωνιστούν: Anton Yelchin, Lucie Lucas, Paulo Calatré, Florie Auclerc-Vialens, Françoise Lebrun. 

Υπόθεση: Ο Αμερικανός Τζέικ και η Γαλλίδα Μάτι συναντιούνται στο Πόρτο, μια μαγική πόλη γεμάτη μελαγχολική ομορφιά. Η ιστορία τους είναι σύντομη αλλά γεμάτη ένταση και πάθος. Οι στιγμές που μοιράστηκαν, άλλοτε χαρούμενες κι άλλοτε οδυνηρές, ξαναζούν σε μια σύντομη συνάντηση, μια νύχτα που ο χρόνος μοιάζει να σταμάτησε για λίγο.

Θα μπορούσε να είναι μια ορθόδοξη ρομαντική κομεντί, αν δεν ήταν τόσο πειραγμένη αισθητικά και γεμάτη σινεφίλ αναφορές. Η ταινία του 34χρονου Βραζιλιάνου σκηνοθέτη, που γυρίστηκε σε φιλμ super 8, 16 και 35mm, με παραγωγό τον Τζιμ Τζάρμους, στον γλυκόπικρο υπαρξισμό του τελευταίου παραπέμπει (μεταξύ πολλών άλλων). Η χρήση διαφορετικών κάδρων και η τεμαχισμένη και χρονολογικά ασαφής αφήγηση χτίζουν σταδιακά ένα ιδιόρρυθμο ιμπρεσιονιστικό μικρό σύμπαν εντός του οποίου μοιάζουν εγκλωβισμένοι και μετέωροι οι ήρωες, με τις ψυχές τους να ασφυκτιούν για ελευθερία καθώς βιώνουν τη σύντομη σχέση τους σαν κάτι εξωτερικό που τους συνέβη και όχι κάτι που δημιούργησαν.

Όχι ακριβώς η Χολιγουντιανή άποψη για το ρομαντισμό, θα μπορούσε να κερδίσει πόντους με λιγότερη επιτήδευση και καλύτερη σκιαγράφηση του περίγυρου. Ωστόσο παραμένει πρωτότυπη, ενδιαφέρουσα, πολύ ερωτική και διαθέτει μια ακαθόριστα μελαγχολική αύρα που επιτείνεται από το τζαζ πιάνο στην ηχητική μπάντα. Κύκνειο άσμα για τον πρόωρα αδικοχαμένο Άντον Γιέλτσιν που στο Porto μας χαρίζει μια από τις καλύτερες ερμηνείες του. Μια ταινία που θα μπορούσε να λέγεται Athens (αρχική επιλογή του σκηνοθέτη) αν δεν διώχναμε κόσμο με τη γραφειοκρατία και την κρίση. 

Διανομή: Neo Films

Στις αίθουσες από 28.09.17