Blade Runner 2049

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2017 

Διάρκεια: 163 λεπτά 

Βαθμολογία: * * * * ½ 

Είδος: Περιπέτεια Sci-Fi 

Σκηνοθεσία: Denis Villeneuve 

Πρωταγωνιστούν: Ryan Gosling, Harrison Ford, Ana de Armas, Sylvia Hoeks, Robin Wright, Jared Leto, Mackenzie Davis, Carla Juri, Lennie James, Dave Bautista, David Dastmalchian, Tómas Lemarquis, Hiam Abbass και ο Barkhad Abdi. 

Υπόθεση: Έχουν περάσει 30 χρόνια από τότε που ο αστυνόμος Rick Deckard εξαφανίστηκε από προσώπου Γης. Η εταιρεία των replicants Tyrrell Corp.έχει πτωχεύσει και έχει εξαγοραστεί από τον μυστηριώδη Niander Wallace που έχει λανσάρει μια νέα πιο φιλική και υπάκουη έκδοση των replicants. Βρισκόμαστε στα 2049, σε ένα μετααποκαλυπτικό κόσμο όπου όλα έχουν ξεκινήσει από την αρχή μετά από ένα blackout που κατέστρεψε κάθε ψηφιακό αρχείο και έσβησε τη μνήμη της ανθρωπότητας. Ένας νέος blade runner, ο αστυνομικός Κ, ανακαλύπτει τυχαία ένα θανάσιμο μυστικό που μπορεί να οδηγήσει ό,τι έχει απομείνει από την κοινωνία στο απόλυτο χάος. Η ανακάλυψη αυτή τον οδηγεί στην αναζήτηση του εξαφανισμένου Rick Deckard αλλά και σε μια προσωπική περιπέτεια, τις διαστάσεις της οποίας ούτε καν μπορούσε να φανταστεί.

35 χρόνια μετά την αισθητική επανάσταση που έφερε το Blade Runner του Ρίντλεϊ Σκοτ, που συνδύασε για πρώτη φορά αριστοτεχνικά την επιστημονική φαντασία του Φίλιπ Ντικ με το χολιγουντιανό φιλμ νουάρ και πέρασε στο Πάνθεον της 7ης τέχνης, έρχεται από το πουθενά και χωρίς να το περιμένει κανείς ύστερα από τόσα χρόνια ένα sequel εντελώς αναπάντεχο και καλλιτεχνικά αυτόνομο. Ο Καναδός δημιουργός της περυσινής  Άφιξης Ντενί Βιλνέβ έρχεται να σταθεί με σεβασμό απέναντι σε μια κλασσική δημιουργία την οποία όμως αντιμετωπίζει με θάρρος και την «κοιτάζει στα μάτια» καθώς επενδύει την απόλυτα προσωπική αισθητική του αντίληψη σε μια ιστορία που επεκτείνει το σύμπαν του Σκοτ αντί να το ανακυκλώνει.

 

Μεγαλειώδες από κάθε άποψη, το φιλμ θέτει άπειρα φιλοσοφικά ερωτήματα για τη φύση του ανθρώπου και το θαύμα της ύπαρξης και ταυτόχρονα παρασύρει το θεατή σε μια σαγηνευτική περιπλάνηση σε ένα μελλοντικό κόσμο όπου άνθρωποι και μηχανές έχουν γίνει ένα και το αυτό και όπου τα όρια ανάμεσα στο «αληθινό» και την εμπειρία είναι πλέον δυσδιάκριτα. Ένα κόσμο πότε στυλιζαρισμένο και εκθαμβωτικό και πότε κατεστραμμένο σαν χωματερή του πάλαι ποτέ πολιτισμού. Ένα κόσμο από τον οποίο απουσιάζει παντελώς η έννοια του Θεού ενώ πανταχού παρούσα βρίσκεται η δαιμονική φιγούρα του Wallace η επιχείρηση του οποίου έχει τοποθετήσει παντού τα ηλεκτρονικά μάτια της.

Δεν θα μπορούσε να υπάρξει ιδανικότερος από τον Ράιαν Γκόσλινγκ για το ρόλο του Κ που απαιτεί στιβαρή παρουσία, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αλλά και κάτι απόμακρο στην κόψη του ματιού. Πρέπει να δει κανείς το φιλμ για να το καταλάβει. Αποκάλυψη όμως είναι η Ολλανδή Σίλβια Χουκς στο ρόλο της Luv. Γοητεία, δύναμη και εύρος παρουσίας κάνουν αξέχαστη την θανάσιμη παρουσία της στην ταινία. A star is born. Πραγματικός star της ταινίας όμως, πέρα από το Βιλνέβ, είναι ο Διευθυντής Φωτογραφίας Ρότζερ Ντίκινς. Με 13 υποψηφιότητες Oscar μέχρι σήμερα, ήρθε ο καιρός να το πάρει ή μάλλον να του το στείλουν στο σπίτι του δικαιωματικά και άνευ συναγωνισμού. Η φωτογραφία της ταινίας απλά δεν υπάρχει. Μιλάμε για ένα από τα σπουδαιότερα καλλιτεχνικά επιτεύγματα αυτού του αιώνα! Για να μη μιλήσουμε για το βαρύ μουσικό πυροβολικό που επιστρατεύτηκε για το soundtrack: Χανς Ζίμερ με τη βοήθεια του Μπέντζαμιν Γουόλφις σε ένα καταιγισμό βαριάς electronica που πάει γάντι με τις εκθαμβωτικές εικόνες του Ντίκινς. Όσο για την κοινή συναινέσει αποπομπή του αρχικού συνθέτη Γιόχαν Γιοχάνσον, τα στόματα παραμένουν ακόμη κλειστά… Όπως «κλειστά» παρακάλεσε ο Βιλνέβ να μείνουν τα γραπτά των κριτικών και να μην αποκαλύψουν τίποτα για την πλοκή και τους χαρακτήρες, τις ανατροπές και το φινάλε. Σεβαστό! Εξάλλου, τώρα που η ταινία ανοίγεται στο πλατύ κοινό, τώρα είναι που μόλις ξεκινά η συζήτηση επί της ουσίας για τα βαθύτερα νοήματά της. Προς το παρόν ας απολαύσουμε την υψηλή αισθητική και την ευαισθησία του αγαπημένου μας Καναδού και ας προσπαθήσουμε να μαντέψουμε πόσες οσκαρικές υποψηφιότητες θα συγκεντρώσει αυτό το θαρραλέο έπος μελλοντολογίας και μεταφυσικής. 

Διανομή: Feelgood Entertainment

Στις αίθουσες από 05.10.17