Wilde Maus – Wild Mouse

Παραγωγή: Αυστρία/Γερμανία – 2017 

Διάρκεια: 103 λεπτά 

Βαθμολογία: * * * 

Είδος: Κωμωδία 

Σκηνοθεσία: Josef Hader 

Πρωταγωνιστούν: Josef Hader, Pia Hierzegger, Jörg Hartmann, Georg Friedrich, Denis Moschitto, Crina Semciuc, Nora von Waldstätten, Maria Hofstätter, Thomas Schubert. 

Υπόθεση: Βιέννη: O Georg (Josef Hader), καταξιωμένος μουσικοκριτικός, απολύεται από την εφημερίδα όπου έγραφε για δεκαετίες. Έξαλλος και προσβεβλημένος από τη συμπεριφορά του (Γερμανού) αρχισυντάκτη του, κρατάει κρυφή την απόλυση από την ψυχίατρο σύζυγο του (Pia Hierzegger), καθώς αυτήν το μόνο που την απασχολεί στα 43 της είναι «πότε θα γίνει μάνα»! Ο Georg αρχίζει να καταστρώνει ένα σχέδιο εκδίκησης με τη βοήθεια ενός παλιού συμμαθητή του που συνάντησε τυχαία, του Erich (Georg Friedrich). Σύντομα, η τακτοποιημένη μεσαοαστική καθημερινότητα του Georg αποτελεί παρελθόν… 

Στην πόλη του Φρόιντ το χιούμορ δεν κυκλοφορεί σε μεγάλες δόσεις κι αν το πετύχεις πουθενά είναι σίγουρο ότι θα συνοδεύεται (όπως εδώ) από βαριές αποχρώσεις του μαύρου της τραγωδίας και του σαρκασμού. Ο δημοφιλής Αυστριακός θεατράνθρωπος και καλλιτέχνης του καμπαρέ Γιόζεφ Χάντερ, φρέσκος από την καλλιτεχνική του επιτυχία με το ρόλο του Στέφαν Τσβάιχ στην ομώνυμη περυσινή ταινία, αποφασίζει να κάνει το σκηνοθετικό του ντεμπούτο με αυτή την άγρια σάτιρα μεσοαστών σε κρίση που έγραψε και στην οποία πρωταγωνιστεί. Κάτι περισσότερο από κωμωδία εκδίκησης για μια άδικη συμπεριφορά, η ταινία παραλαμβάνει μια ομάδα προβληματικών χαρακτήρων και δεν χαρίζεται σε κανένα. Από τον μάλλον στριμμένο και πικρόχολο πρωταγωνιστή του οποίου το εγωκεντρικό σύμπαν καταρρέει με την απώλεια της θέσης επιρροής που κατείχε και την από κάθε άποψη στείρα ψυχίατρο γυναίκα του μέχρι τον μικροαπατεώνα συμμαθητή και τον άχρωμο εργοδότη, όλοι οι βασικοί φορείς της πλοκής είναι για πολύ ψυχανάλυση ή και για κλωτσιές (όπως το βλέπει κανείς). Το σαρκαστικό χιούμορ του Χάντερ βρίσκει λαμπρό πεδίο εφαρμογής σε αυτούς τους νευρωτικούς χαρακτήρες που μοιάζουν να πιστεύουν ότι ο κόσμος περιστρέφεται γύρω τους και βιώνουν την καθημερινότητά τους μέσα στην υπερβολή μιας δήθεν τραγωδίας, μένοντας μετέωροι με την πρώτη δυσκολία που θα ανατρέψει την βολική τους ζωή. Εδώ η υφήλιος χάνεται και οι Βιεννέζοι μεσοαστοί χτενίζονται.

 

Ιδιαίτερο το Αυστριακό χιούμορ, κάπως εγκεφαλικό και εσωτερικό, χρειάζεται κάποιο χρόνο προσαρμογής για να λειτουργήσει έστω και ετεροχρονισμένα στο ξένο κοινό.  Το αποτέλεσμα όμως είναι πολύ ενδιαφέρον και αξίζει μια προσπάθεια εκτίμησης και κατανόησης. Γιατί, βγαίνοντας από την αίθουσα, είναι πολύ δύσκολο να αφήσεις πίσω την πολύπλοκη περσόνα του Georg που σκιαγράφησε ο Χάντερ. Το Γερμανόφωνο κοινό εξάλλου θα εκτιμήσει ιδιαίτερα την μουσικότητα της Βιενέζικης διαλέκτου που ακούγεται στην ταινία. Μια, ίσως μακρινή, παραλλαγή του Breaking Bad στη χώρα του Στράους και του Φρόιντ.

Διανομή: Feelgood Entertainment

Στις αίθουσες από 05.10.17