Un beau soleil intérieur – Η Λιακάδα μέσα μου

Παραγωγή: Γαλλία/Βέλγιο – 2017 

Διάρκεια: 94 λεπτά 

Βαθμολογία: * * ½ 

Είδος: Δραματική κομεντί 

Σκηνοθεσία: Claire Denis 

Πρωταγωνιστούν: Juliette Binoche, Xavier Beauvois, Philippe Katerine, Josiane Balasko, Sandrine Dumas, Nicolas Duvauchelle, Alex Descas, Laurent Grévill, Bruno Podalydès, Paul Blain. 

Guest Stars: Valeria Bruni Tedeschi, Gérard Depardieu. 

Υπόθεση: Η Ιζαμπέλ (Ζυλιέτ Μπινός) είναι καλλιτέχνης. Παριζιάνα, πρόσφατα χωρισμένη και μητέρα που έχει κάνει σκοπό της ζωής της να ανακαλύψει τον αληθινό έρωτα. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι αλλάζει άντρες σαν τα πουκάμισα αλλά ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Παρόλα αυτά όμως κανένας από τους άντρες που μπαινοβγαίνουν στη ζωή της δεν εκπληρώνει τα κριτήρια που έχει στο μυαλό της η ανικανοποίητη Ιζαμπέλ. Όμως καθένας τους έχει και ένα μοναδικό ιδιαίτερο χάρισμα, έστω κι αν αυτό δεν είναι το ζητούμενο. Όσο ξετυλίγεται το ερωτικό γαϊτανάκι τόσο οι ελπίδες δίνουν τη θέση τους στην απογοήτευση και το αντίστροφο, καθώς παρ’ όλες τις ατυχίες,  η Ιζαμπέλ δεν το βάζει κάτω…

Τι είναι αυτό που αναζητά η Ιζαμπέλ; Ούτε η ίδια φαίνεται να ξέρει καθώς πειραματίζεται μετέωρη ανάμεσα σε ακραία διαφορετικά πρότυπα εραστή. Από τον παχουλό μεσήλικα τραπεζίτη με το φορτωμένο πρόγραμμα και την κυνική ατζέντα μέχρι τον νεαρότερο σκηνοθέτη του θεάτρου που εκπέμπει κύματα αρρενωπής γοητείας ανακατεμένα με ανασφάλεια για το πέρασμα του χρόνου και τις επιλογές της ζωής του, υπάρχει μια μεγάλη απόσταση από κάθε άποψη (ερωτική, οικονομική, κοινωνική) και η ανασφάλεια και οι αμφιβολίες της ηρωίδας μας δεν βοηθούν καθόλου.

Θα μπορούσε να είναι μια πολύ αστεία ερωτική κομεντί που μέσα από το γέλιο θα περνούσε πολλά θέματα σύγχρονης γυναικείας ταυτότητας. Διαθέτει εξάλλου το ιδανικότερο όχημα έκφρασης στο ολοζώντανο πνεύμα (και σώμα) της υπέροχης Ζιλιέτ. Η La Binoche όπως τη φωνάζουν χαϊδευτικά οι Γάλλοι είναι εξαιρετική από κάθε άποψη. Πότε με τη νεύρωση, πότε με τον ερωτισμό, πότε με το πνευματώδες χιούμορ επενδύει το χαρακτήρα της Ιζαμπέλ με βάθος και ένταση, τολμώντας στα 53 της να διεκπεραιώσει με απόλυτη άνεση και φυσικότητα σχετικά τολμηρές ερωτικές σκηνές. Τι να λέμε!

Ωστόσο η παρουσία της Ζιλιέτ δυναμιτίζεται από την υπερβολή των διαλογικών σκηνών και την απέραντη φλυαρία του σεναρίου που έρχεται από μια άλλη εποχή. Η 70χρονη Κλερ Ντενί, με 30 χρόνια καριέρας στην καρέκλα του σκηνοθέτη, μοιάζει εδώ ιδανική εκπρόσωπος του παλιού εκείνου Γαλλικού σινεμά που κούραζε τον μη Γαλλόφωνο θεατή με τη λογοδιάρροιά του και τις αναφορές σε ξεπερασμένες σήμερα αισθητικές θεωρίες και φιλοσοφικές σχολές. Άνισο λοιπόν το αποτέλεσμα και δεν σώζεται από το εντυπωσιακό και διάσημο (για τους επαϊοντες τα Γαλλικά) καστ. Οι υπομονετικοί θεατές όμως θα ανταμειφθούν από ένα φινάλε που κοσμεί η πληθωρική παρουσία του ηλικιωμένου πια Ζεράρ Ντεπαρντιέ στην καλύτερη ερμηνευτική στιγμή του εδώ και αιώνες!  

Διανομή: Filmtrade

Στις αίθουσες από 05.10.17